Schwarzenberg: Prezident se nemá vznášet nad politikou

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

4. 11. 2012

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Dobrý den. Už za dva dny bude definitivně jasné, kdo přesně se bude ucházet o prezidentský úřad. 66 dnů před termínem volby musí kandidáti odevzdat buď petici s nejméně 50 tisíci podpisů nebo nominaci od aspoň 20 poslanců, případně od 10 senátorů. Na pomyslné startovní čáře bude stát necelá desítka zájemců. Pozvání do Partie dnes přijali dva z nich. Miloš Zeman. Dobrý den.

Miloš ZEMAN, kandidát na prezidenta České republiky /SPOZ/

Dobrý den.

Jan PUNČOCHÁŘ

A Karel Schwarzenberg. Dobrý den.

Karel SCHWARZENBERG, kandidát na prezidenta České republiky /TOP 09/

Dobrý den.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane Schwarzenbergu, já musím na úvod říct, že jsme zvali i Jana Fišera, ale jemu se evidentně do diskuse Milošem Zemanem příliš nechtělo. Za celý listopad by si na ně udělal čas. Pro vás Miloš Zeman je partnerem do diskuse?

Karel SCHWARZENBERG

No, když je kandidát, tak samozřejmě je partnerem do diskuse. A musím říci, Miloš Zeman je velmi vtipný, obyčejný diskutér, tak je to sranda s ním se bavit.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane Zemane, čím vy si vysvětlujete, že s vámi někteří z kandidátů evidentně nechtějí diskutovat?

Miloš ZEMAN

Tak je mi to samozřejmě líto, protože Jan Fišer a já jsme zatím nahoře na žebříčku průzkumu, ale upřímně řečeno, já průzkumům příliš nevěřím. Ale být na jeho místě, tak bych využil příležitosti, kde mě sleduje několik set tisíc diváků, abych si vyměnil argumenty se svým soupeřem. My máme s Janem Fišerem naprosto korektní vztahy, setkáváme se na takových shromážděních, kde je několik desítek, maximálně několik set lidí, ale několik set tisíc diváků, to je přece příležitost, které bychom se neměli vyhýbat.

Jan PUNČOCHÁŘ

Čistě, abych tomu dobře rozuměl, vy tedy spolu standardně diskutujete, jenom to prostě nevyjde v televizi.

Miloš ZEMAN

No, tak když nás zvou některé organizace, teď jsme byli i s panem ministrem například v Kaiserštejnském paláci. S Janem Fišerem v Knihovně Václava Havla, tak tam samozřejmě přijdeme. Pokud jde o mě a o pana ministra, tak předpokládám, že když nás oba pozve tak renomovaná televize, jako je Prima, tak rádi přijdeme také.

Jan PUNČOCHÁŘ

Teď se začínám červenat, pane Zemane. Když to obrátíme, pane Schwarzenbergu, máte mezi těmi zhruba 10 kandidátů, u kterých je velmi pravděpodobné, že skutečně se kvalifikují pro tu první prezidentskou přímou volbu. Máte mezi nimi také někoho, s kým byste nechtěl diskutovat?

Karel SCHWARZENBERG

Já diskutuju s každým. Když do toho postoupí, když splní ty podmínky, tak je kandidátem a budu s každým mluvit, což o to. Je úkolem ministra zahraničí, že v životě se musí setkat s nejrůznějšími partnery a s nimi mluvit. V tomto povolání si své partnery nemůžete vybírat jako v jiným povolání taky.

Jan PUNČOCHÁŘ

Na druhou stranu jako kandidát na prezidenta byste si už vybírat mohl?

Karel SCHWARZENBERG

Ne, myslím, to byl, nemýlím-li se, Tomáš Garrigue Masaryk, který říkal, demokracie je diskuse, čili diskusi se nemá vyhýbat.

Jan PUNČOCHÁŘ

Když se podíváte na těch, pokud jsem to dobře počítal, 8 kandidátů, kteří se pravděpodobně dostanou do přímé volby, koho z nich považujete za nejsilnějšího soupeře?

Karel SCHWARZENBERG

Jsou dva velmi silní, tady pan Zeman a za jisté pan Fišer, podle všech průzkumů jsou, řekněme, takový protiklad, kteří jsou opravdu silní kandidáti.

Jan PUNČOCHÁŘ

V jakém smyslu protiklad?

Karel SCHWARZENBERG

Poněvadž jeden je výrazný politik po celý život. Ovšem už poměrně dlouho mimo aktuální politiku, ale nikdo, který se vždycky jasně a celkem, jak jsem říkal, vtipně vyjadřovat. Druhý, který nikdy, řekněme, se nevyznamená ráznými slovy či názory, spíše i jako premiér zůstává v té úřednické poloze, které je mu přirozená a tudíž jsou tedy /nesrozumitelné/, v které má vystupování, protiklady.

Miloš ZEMAN

Když dovolíte, já bych na to navázal, ale na rozdíl od pana ministra bych ten protiklad viděl poněkud jinde. Já se domnívám, že je to spíše protiklad mezi levicovým a pravicovým kandidátem. Tak já o své levicovosti asi nemusím nikoho přesvědčovat, ale pokud jde o pana Fišera, když už bohužel o něm mluvíme v jeho nepřítomnosti, tak si myslím, že pravicový kandidát je ten, kdo ve volbách volí pravicovou stranu a Jan Fišer ve své knize říká, že volil TOP 09, k čemuž vám blahopřeji, pane předsedo TOP 09. Za druhé má pravicové postoje, viz souhlas s církevními restitucemi, anebo teď naposledy zpřísnění Nečasovy důchodové reformy. Já to prosím pěkně neříkám jako kritiku, ale jako konstatování. A bylo by dobré netvářit se jako ani ryba, ani rak, bylo by dobré říci jako v každé demokratické zemi já jsem pravicový, já jsem levicový a jít s tímto označením do prezidentských voleb.

Jan PUNČOCHÁŘ

Na druhou stranu možná trochu paradoxně bývalý premiér Mirek Topolánek o vás v pátečním Právu mluvil jako o člověku, který je sice levicový, ale současně akceptovatelný pro pravicového voliče?

Miloš ZEMAN

Ale to je snad pro prezidentského kandidáta jenom dobře. Podívejte se, ten má být akceptovaný, s výjimkou krajních extrémů, jako je například Dělnická strana sociální spravedlnosti téměř pro každého. A aby byl akceptovaný, tak mu k tomu má pomoci to, že na sobě nemá žádné výrazné stranické tričko, protože jestliže ho má, tak vzniká oprávněné podezření, že v prezidentské funkci bude hájit zájmy jedné politické strany a nikoliv, že se bude snažit o dialog všech parlamentních stran.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane Schwarzenbergu, vidíte to stranické tričko, které máte jakožto předseda strany TOP 09, jako svoji nevýhodu?

Karel SCHWARZENBERG

Má to jisté výhody, jisté nevýhody, které vůbec nepopírám, jako všechno ve světě, tak to je, ale nedělá mi to strašné starosti. Co mi dělá více starostí, už jsem o tom včera mluvil, že tady v této krásné zemi chceme všechno rozdělit na pravici a levici. Považuju za to dosti umělé dělení a měli bychom se nad tím zamyslet.

Jan PUNČOCHÁŘ

O čem byste tedy tu společnost dělali, pokud vůbec dělil, tedy pokud na pravici, levici.

Karel SCHWARZENBERG

Na demokraty a ty, kteří demokraty neb hájí a nikdy nehájili, to je první, rozdíl je klíčový, opravdu jestli někdo bránil svobodu a demokracii nebo se ji nebránil, souhlasili s jinými režimy, tak to je první dělení.

Jan PUNČOCHÁŘ

S tím tedy, abychom rozvinuli tu myšlenku, pokud bychom to přetavili do nějakého doporučení voličů nebo to, jak to vidíte, tím chcete říct, že dejme tomu předlistopadová minulost jednotlivých kandidátů je v tomhle smyslu něco, co pro vás je určující.

Karel SCHWARZENBERG

Já vám ... nikdo není vyloučen. Kdo je připuštěn, není vyloučen. Jenom říkám, že pro mě je důležitější toto dělení, než pravice a levice. Rozumíte. Já jsem obvykle zařazen spíše do pravice, byť já se nenazývám pravičákem, já se nazývám, že jsem člověk konzervativní, ale celý život jsem měl přátele na levici právě ti, kteří vždycky hájili demokracii, ti se za ní statečně taky postavili.

Miloš ZEMAN

Já bych s tím, ano, rozdělením souhlasím. V každém případě platí, že lidé, kteří byli aktivními účastníky minulého režimu, budou u rozumných voličů handicapováni. Ale co to je aktivní účastník. To je člověk, který zastával v tomto režimu vysoké funkce, případně člověk, který udával svoje spolupracovníky, jsou tu také někteří dnes pravicoví komentátoři, kteří v minulosti psali o tom, že nový sovětský volební zákon je nejdemokratičtější ze všech zákonů, daleko demokratičtější než v kapitalistických zemích. Já sám s tímhle rozdělením nemám problém. Sám jsem byl za minulého režimu třikrát vyhozen z práce. Takže mohl bych se k tomu klidně přihlásit. Ale nesouhlasím s panem ministrem, to rozdělení na pravici a levici je běžné ve Spojených státech, v západní Evropě, demokraté sami sebe označují za levicové, a v pamětech třeba Billa Clintona a ještě více Hillary Clintonové se dokonce slovo pravičák používá jako nadávka. Já bych to nikdy nepoužil, protože rozumná pravice je v demokratické společnosti stejně nezbytná jako rozumná a tedy demokratická levice, ale ten rozdíl bych viděl silnější a s větší vahou než ho, pane ministře, vidíte vy.

Karel SCHWARZENBERG

V podstatě dobře možno, nicméně to rozdělení, jak známo, je už teď zhruba 220 let staré ...

Miloš ZEMAN

Což dokazuje, že je stále pevné, vy jste konzervativní ...

Karel SCHWARZENBERG

A ty významy se vždycky mění, ostatně demokraté se označují obyčejně ve Spojených státech, jakožto liberální /nesrozumitelné/, abych jenom poopravil trošku.

Miloš ZEMAN

Ano, ale liberál ve Spojených státech, na rozdíl od liberála v západní Evropě je vnímán zpravidla jako umírněná levice.

Jan PUNČOCHÁŘ

Když se ještě vrátím k tomu dělení demokrat, nedemokrat, pokud to takhle zjednoduším. Není to do jisté míry zastaralý pohled. A když se na to podívám optikou svojí generace, která před listopadem chodila tak maximálně na základní školu, tak za sebe si nejsem úplně jistý, že bych se rozhodoval přesně tady podle toho, tedy podle toho, jakým způsobem se kdo choval před listopadem, protože ...

Karel SCHWARZENBERG

Promiňte, mně nejde o to, před listopadem, mně jde o to, jak se dneska chová, tady je základní rozdíl, řekněme, zmíněná Dělnická strana, která neexistovala, jo, neexistují vždy, a to bohužel jako starší pán jsem viděl, ohrožení demokracie svobody vždy, to není otázka minulosti, my máme iluze, že nastal stav, kde věčně bude demokracie, svobodný právní stát a ráj na zemi, není, musí každá ... generace se to musí znovu vybojovat, a to bychom měli mít povědomí.

Jan PUNČOCHÁŘ

A vidíte tohle jako roli pro příštího prezidenta, upozorňovat na to, kde vidí ohrožení demokratického systému?

Karel SCHWARZENBERG

Zajisté, já jsem vždycky říkal, že jeden z nejdůležitějších úkolů prezidenta je hájit ústavu a taky duch této ústavy, a to je právě demokracie a právní stát, našeho národa. To je první úkol prezidenta. Všechny ostatní přijdou potom.

Miloš ZEMAN

Víte, já bych sice naprosto souhlasil s tím, co teď pan ministr řekl, s jedinou výjimkou, kdybychom redukovali úlohu prezidenta, hájení ústavy, hájení demokracie a hájení lidských práv, tak tím trochu podceňujeme i ostatní úkoly, které prezident má. Já bych k tomu, pane ministře, řekl, úkoly všedního dne. A tady bych vám nabídl ještě jedno dělítko, kromě pravolevé a demokrat nedemokrat. Profesionál a amatér, kdybych to řekl tvrději, člověk, který své práci rozumí a člověk, který své práci nerozumí. A v té politice všedního dne, kdy podle vámi citované ústavy je prezident součástí výkonné moci a tedy by měl mít nějaké zkušenosti s exekutivou, by měl přispívat k tomu, aby u nás nevznikaly špatné amatérské zákony a i když sám nemá zákonodárnou iniciativu, může se podle ústavy pravidelně účastnit zasedání vlády i parlamentu a tyto úkoly všedního dne, řekl bych, kritika amaterismu české politiky, kterou vidíme právě dnes, by měla být podstatnou součástí úlohy každého prezidenta.

Jan PUNČOCHÁŘ

Počkejte, pane Zemane, takže vy si to představujete tak, že pokud budete prezident, tak budete relativně pravidelně chodit na zasedání vlády parlamentu, kde podle ústavy máte vlastně právo přednostní řeči, vždycky musíte být vyslyšen a říkal byste jim, přátelé, tohle děláte úplně špatně, měli byste to dělat jinak.

Miloš ZEMAN

V podstatě ano, ale tím nepřekračuji rámec ústavy, protože právě ústava dává prezidentovi toto právo a já bych dokonce řekl, tento úkol, to, že minulí dva prezidenti se na zasedání vlády prakticky neobjevovali, a na zasedání parlamentu jenom velmi sporadicky, vlastně svým způsobem znamená, že nenaplňovali ústavu, to znamená, že nevyužívali svých kompetencí.

Jan PUNČOCHÁŘ

Na druhou stranu tím můžete do jisté míry devalvovat to vystoupení ve sněmovně, například pokud tam budete chodit velmi pravidelně, vyjadřovat se téměř ke všemu, tak je otázka, jestli vás ...

Miloš ZEMAN

Ne, že se budu vyjadřovat k zákonu o puncování drahých kovů nebo k nějaké podobné technické normě, ale dám vám konkrétní příklad. Místo pronesení jednoho moralistního projevu za rok, kdy třeba řeknu, že je třeba bojovat proti korupci, a to říkáme všichni, pak na zasedání vlády, když se třeba bude projednávat návrh zákona o prokázání původu příjmů a majetku, což je podle mého názoru nejsilnější nástroj boje proti korupci, tak místo těchto vznešených řečí na toto zasedání vlády přijmu a budu se argumenty snažit přesvědčit členy vlády, ať jakékoliv, že je tento zákon rozumný. A když se mně to nepodaří, budu se snažit přesvědčit ve svém vystoupení ty členy parlamentu, kteří tento zákon buď budou podporovat, anebo nebudou váhat s jeho podporou.

Jan PUNČOCHÁŘ

A pane Schwarzenbergu, vidíte roli prezidenta taky v takhle velké aktivitě, pokud jde o například zákonodárný proces?

Karel SCHWARZENBERG

Já bych řekl snad ne tak často, jak to vidí pan Zeman, ale vidím jasně, že jsou příležitosti, kde by se prezident měl zapojit do té diskuse včas, nikoliv teprve post festum. Tady naprosto souhlasím. K tomu by ovšem patřilo, že by prezident měl vůbec mít užší styk s vládou, než bylo v posledních letech. Prezident se nemá vznášet na Hradě nad politikou, nýbrž má býti součástí. A tudíž by měl dodržovat intenzivní dialog jak s ministerským předsedou, tak s různými ministry, šéfy různých klubů a tak dále, prostě aby za prvé informoval. A za druhé, právě aby ne někdy po tom, když vlastně celý proces je skoro ukončený, vznesl prezidentské veto vůči zákonu, čili aby se na tom už včas podílel.

Jan PUNČOCHÁŘ

Čím si vysvětlujete, že to Václav Klaus nedělá?

Karel SCHWARZENBERG

Já nerad kritizuju hlavu státu, neboť ministr zahraničí má za úkol hájit hlavu státu, což bohužel ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Teď jste hlavu státu nepřímo kritizoval ...

Karel SCHWARZENBERG

... bohužel to opačně není, ale řekněme, myslím, že prezident Klaus byl dlouho šéf vlády, sám politický, si myslel, že z prezidentského majestátu může věci více ovlivnit, a snad taky, řekněme, se netěšil na kontakt s různými lidmi, ale já nejsem psycholog, já tady nebudu hádat, co ho k tomu vedlo.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pojďme to rozdělit na dvě roviny, tedy to, v čem byste si představovali zásahy nebo snahy ovlivnit vládu, jedno jsou témata a jako druhé, druhou kapitolku si pojďme ponechat, jaká ta vláda vlastně bude, vy jste, pane Zemane, zatím zmiňoval jako téma, které by vám stálo za zásah, boj proti korupci, respektive některé konkrétní kroky v boji proti korupci, co jsou ty další top priority, na které byste se zaměřil?

Miloš ZEMAN

Tak já pro stručnost uvedu pouze dvě, kromě toho, co už jsem říkal. Domnívám se, že je zapotřebí změnit volební zákon, a to ne v tom klasickém sporu většinový a proporcionální, ale ve smyslu větší spoluúčasti občanů na věcech veřejných, čímž nemyslím onu /nesrozumitelné/ stranu. To znamená, v komunálních volbách si například můžete vybírat osobnosti z různých kandidátek, v parlamentních a krajských volbách jenom z jedné stranické kandidátky. A já bych rád tento princip, kterému se říká panašování, převedl i na úroveň krajských a parlamentních voleb. Byl bych pro daleko širší využívání referend, například v otázce církevních restitucí. A byl bych také pro to, aby kleslo preferenční procento tak, aby voliči mohli snadněji přeskládat pořadí na kandidátkách. No, a poslední téma, které bude velmi, velmi nepopulární, ale které v podstatě zastávám už 20 let, je tvrzení, že skutečná ekonomická krize je teprve před námi, nikoliv za námi, a že je způsobována nikoliv pouze zadlužováním této země, ale podinvestování naší ekonomiky. To znamená, že je tady nízký podíl investic ve výdajích jak států, tak měst, krajů a samozřejmě i soukromých podniků. Říká se tomu, pan ministr to dobře zná, protestantská etika Maxe Webera. A protože, pane Punčocháři, investice nemají volební právo, tak běžný exekutivní politik, na rozdíl od prezidenta spíše rozdává různé dárky, podnikatelům slibuje snížení daní, zaměstnancům slibuje zvýšení sociálních dávek, ale upozorňovat na to, že nám hrozí krize, protože málo budujeme, já to slovo budování nepoužívám v komunistickém, ale v peroutkovském významu, budování státu, že málo sázíme stromy, málo stavíme domy, málo plodíme syny, abych doplnil tu trijádu, tak právě na toto by měl prezident republiky, ať už jím bude kdokoliv, velmi hlasitě a trvale upozorňovat.

Jan PUNČOCHÁŘ

A na jakém fóru na zasedání vlády při projednávání rozpočtu nebo kdy vlastně, protože ony, pokud tomu dobře rozumím, se rozpočty dělají metodou zkopírovat, vložit a upravit, upravit meziročně, tam, myslím, nedochází k tomu, že by se řeklo, a teď se zaměříme na investice?

Miloš ZEMAN

Hluboce se mýlíte, takzvané indexové plánování, kde připočtete 2, 3 procenta k tomu, co bylo v minulém roce, tady bylo naopak v době direktivní ekonomiky, a já sám, protože jsem byl u čtyřech rozpočtů, když počítám jenom tu vládní funkci, vím, že tam docházelo k dosti výrazným změnám. A v každém případě si myslím, že i podíl investic, který za mé vlády byl ve výdajích státního rozpočtu 30 procent a dnes je 10 procent, je důkazem toho, že tady došlo k výrazné změně, bohužel negativní, právě proto, že skok ze 30 na 10 procent je tragický, strašlivý, ale téměř nikdo si toho nevšimnul.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane Schwarzenbergu, Miloš Zeman teď popsal priority, na které by se zaměřoval. Jaké by to byly priority u vás?

Karel SCHWARZENBERG

Tak co se týká těchto hospodářských otázek, to jsou zajímavé názory, ale musím ovšem na to upozornit, že prezident dle české ústavy na to nemá nejmenší vliv, prezident může svolat ekonomy, svolat členy vlády, na soukromém posezení u něho by o těchto otázkách pobavili, diskutovali a zjistili, co by byl správný směr, ale jak přímo toto ovlivnit, promiňte, nemůže, a to /nesrozumitelné/ uvědomil, ostatně mně těší jedna vize, tady Miloše Zemana, že by víc vyzýval národ, aby plodili víc synů, byl jsem zvědavý, jaký bude ohlas na tuto výzvu.

Miloš ZEMAN

Tak, pane ministře, já jsem zplodil nejenom syna, já jsem dokonce zplodil i dceru, takže jsem přispěl k populační stabilitě. Ale nesouhlasím s vámi v jedné věci. Opět budu citovat vaší oblíbenou ústavu. A vy víte, že prezident si může povolávat ke konzultacím ministry, to znamená, ne jenom chodit na zasedání vlády, ale i per partes promlouvat s jednotlivými ministry. A já s vámi naprosto souhlasím, že ústava nedává prezidentovi formální kompetence v tomto konkrétním směru, ale kladu větší důraz než vy na neformální kompetence a záleží vždy na tom, jestli ten prezident si dokáže nebo nedokáže vydobýt určitou autoritu, aby mu ti ministři naslouchali, protože má nějaké silné argumenty, viz zrovna ty investice, kdy mezi čtyřma očima vám ten ministr přizná, že je to potřeba, třeba ministr průmyslu, konkrétně, ale na druhé straně, když vystoupí na volebním shromáždění, tak začne rozdávat dárečky svým voličům a na tuhle myšlenku zapomene a je potřeba, aby mu jí někdo, například i hlava státu, neustále připomínal.

Karel SCHWARZENBERG

To jsem myslel věc, tedy podobný názor, jinými slovy, já jsem říkal, že ho může jenom pozvat ke mně a se s nimi o tom pobavit. Přičemž tedy největší deficit celoevropský, nejenom český, celoevropský, v posledních desetiletí je dle mého názoru, že jsme zanedbali investice do vědy, do výzkumu, do inovací, že jsme v dobách slušně vydělávali, to rozfofrovali těmito dárečky, o kterých tady pan Zeman mluvil, a tudíž jsme ztratili konkurenceschopnost, když se na to podívám, že asi v tomto roce už dojde k tomu, že bude mít Evropa poprvé po staletích patentní deficit, tedy bude muset víc patentů kupovat než prodává do světa, tak je to velmi varovný signál. Za druhé si málokdo uvědomuje, co to znamená, že v žebříčku nejlepších univerzit na světě, na celé evropské pevnině jediná švýcarská ETH, Švýcarské vysoké učení technické, patří mezi špičkové univerzity, žádné jiné. A když se na tom žebříčku podíváme, kde jsou naše univerzity, tak je nutné zaplakat, to je, co mi dělá největší starosti. My ztrácíme konkurenceschopnost, tudíž obávám se, když za několik let sdílím názor, že ta hospodářská krize asi se poněkud prodlouží, ty poslední velký krize taky trvaly několik let, tak mezi tím země, které se o to staraly jako Čína, jako Brazílie, nás tolik předstihly, že už nikdy, aspoň v dohledné době, se Evropa nedostane do takové pozice, že by měla ten nárůst, jako měla v posledních desetiletích, s tím se musíme smířit. Evropa bude chudnout.

Miloš ZEMAN

Já bych s tím souhlasil s jedinou výjimkou, vy jste mluvil z počátku jenom o investicích do výzkumu, vědy a inovací, abych vás citoval přesně, ale, pane ministře, vy můžete lít peníze do černé díry výzkumu, vědy nebo inovací, pokud tam bude blbý výzkumník a pokud tam bude s prominutím blbý vědec. Čili já bych priorizoval investice do vzdělání, právě proto, aby ti výzkumníci byli kvalitní, aby ti vědci byli profesionálové a nikoliv amatéři. A my oba jsme se zcela určitě i v této oblasti setkali s amatéry, kteří objevovali Ameriku, vynalézali kolo, nechali si vyplácet tučné garanty za nic nedělání a bohužel to je to lití peníze do černé díry, čili snažme se, aby naši vysokoškoláci byli kvalitní, a to nedokážeme zavedením školného, ale například zavedením penalizačních poplatků, které ze studia vyloučí lidí, kteří na to objektivně nemají.

Karel SCHWARZENBERG

Anebo mají, ale nestudují, i když se flákají.

Miloš ZEMAN

Ano, i to je tento případ.

Karel SCHWARZENBERG

Poněvadž znám spoustu velmi nadaných mladých lidí, kteří prostě, což taky svého času, přiznávám, já jsem k těmto taky patřil, že jsem radši flámoval, než šel na školu, byl jsem mizerný student, sám, to přiznávám.

Jan PUNČOCHÁŘ

Teď to skoro vypadá, že až, pokud bychom slyšeli inaugurační projev jednoho z vás dvou, tak bude říkat - množte se, studujte, inovujte. Předpokládám, že asi úplně ne. Pane Zemane, já jsem říkal, že rozdílem ty vztahy s vládou na témata a složení vlády, pokud se nějak výrazně nezmění voličské preference, tak, jak je zatím ukázaly krajské volby, tak je dost možné, že příští prezident bude jmenovat vládu, která by se nějak opírala o komunistickou stranu, ať už přímou účastí nebo tichou podporou, je to věc, která je pro vás i při tom, co jste říkal, co jste vzpomínal o své vlastní předlistopadové minulosti, je to pro vás představitelné?

Miloš ZEMAN

Samozřejmě, je to pro mě naprosto představitelné, protože každý rozumný politik musí respektovat vůli voličů. Já sám zastávám názor, že optimální vláda je vláda menšinová, tak jako existuje ve skandinávských zemích, tak jak existuje občas v západní Evropě, samozřejmě ne v Americe, protože tam ten většinový systém vede automaticky ke vzniku většinové vlády, a každá menšinová vláda se musí dohodnout s nějakou silnou opoziční stranou, že ji bude tolerovat, nikoliv podporovat, ale tolerovat. A víte, pane Punčocháři, jaká je velká výhoda menšinové vlády? Že je stoprocentně odpovědná za svůj program a že se nemůže vymlouvat na své koaliční partnery. Zatímco i dnes v současné vládě vidíme neustále spory mezi koaličními stranami podle principu - čím menší, tím více řve a kritizuje. Ale v každém případě ponechal bych na vůli premiéra, zda si přeje riskovat menšinovou vládu, protože to je větší odpovědnost, nemáte se na koho vymlouvat, anebo zda půjde do nějaké koalice, pokud možno programově příbuzných stran. A tady byl dodal, že například mezi sociálními demokraty a komunisty v otázce domácí politiky je poměrně výrazná programová shoda, proto nevidím důvod, proč by například v krajských vládách nemohly být tyto koalice a je daleko větší rozdíl, ke kterému se možná ještě dostaneme, v oblasti politiky zahraniční.

Jan PUNČOCHÁŘ

Vás, pane Schwarzenbergu, je ten postoj vyhrocenější, vy v jednom ze svých prezidentských volebních hesel přímo říkáte - zabráním návratů komunistů k moci.

Karel SCHWARZENBERG

Vy to, poslouchejte, tady já jsem stejně jasně říkal, že budu respektovat ústavu. A je-li prezident postaven před situaci, že vládu je možné vytvořit pouze ze součástí komunistů, tak samozřejmě budu respektovat ústavu, poněvadž jak jsem již na začátku říkal, prezident musí být strážce ústavnosti, je ovšem jiná věc, že před tím než k tomu dojde, budu bránit, pokud, seč síly stačí, dalšími /nesrozumitelné/ této strany, která, řekněme, má velmi nevyjasněný postoj ve velmi temné kapitole českých a československých dějin, to musíme taky přiznat, o tom je dlouhá diskuse. Na druhé straně já bych řekl, že bohudíky nejsme v roce 48, kde vstup komunistů do vlády od roku 45 vedl přímočaře k jasné diktatuře a totalitních systémů, tím, že jsme členy Evropské unie, tím, že jsme členy NATO, máme jistou pojistku, že systém dnešní bude u nás zachován ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane ministře, ...

Karel SCHWARZENBERG

... nechte mě dokončit, čili mám největší obavy, že podíl jejich na vlády, ať jsou oficiálně zastoupeny ve vládě, nebo pomoci nějaký opoziční smlouvy, že by to vedlo opravdu k poklesu hospodářství a z toho mám největší obavy, ztratili bychom důvěru investorů a tak dále.

Jan PUNČOCHÁŘ

Promiňte, pane ministře, já jsem si to vypsal z vaší webové stránky, heslo "Jsem připraven zabránit návratu komunistů".

Karel SCHWARZENBERG

Ano, ano chce bránit tomu, ale já jsem opakovaně ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Ale teď říkáte, že to bránit nebudete ...

Karel SCHWARZENBERG

... že budu respektovat pravidla ústavy. To je pro mě první úkol.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pojďme k té další věci, a to je k tomu, že prezident reprezentuje Českou republiku navenek, vy už jste naznačoval, že, myslím i na rozdíl od současného prezidenta, vy jste pravděpodobně své kroky v zahraničí s vládou konzultoval daleko výrazněji.

Miloš ZEMAN

Zcela určitě ano. Já se domnívám, že prezident má-li výhrady k zahraniční politice, je má sdělovat členům vlády, včetně premiéra, se zvláštním důrazem na ministra zahraničí. My, když jsem byl a stále ještě jsem občan Miloš Zeman, tak jsem se několikrát s panem ministrem sešel a strašlivě jsem nadával, že jsme uznali Kosovo, vzpomínáte si, pane ministře, a to jsem byl občan, kdybych byl prezident, tak interně budu nadávat ještě víc, protože Kosovo je teroristická diktatura financovaná narkomafiemi a demokratická země by jí uznat neměla, ale to jsem uvedl jenom jako konkrétní příklad, čili prezident má být vnějškově loajální vůči vládě, aby nepoškozoval pověst, nikoli této vlády, ale České republiky, a to i ve svých zahraničních, ale i domácích vystoupeních, ale to mu nesmí bránit v tom, aby když s něčím nesouhlasí, tak aby na tu vládu nepřišel, nebo nekonzultoval s ministrem zahraničí a říkal, viz ten konkrétní případ, uznání Kosova bude chyba, a když dojde k /nesrozumitelné/, tak říká, pánové, udělali jste hloupost, snažte se, abyste alespoň do toho Kosova neposílali velvyslance, což se mimochodem stalo, je to jenom šaržík, a je to tak dobře.

Jan PUNČOCHÁŘ

Je to tedy tak, že ta vaše představa k vládě je, že jí budete, omlouvám se za to slovo, mistrovat za zavřenými dveřmi, a navenek jí budete hájit, že jí nebudete ...

Miloš ZEMAN

To druhé je správně, ale proč byste používal slovo mistrovat, každý, kdo vyjadřuje svůj názor, a tento názor argumentuje, pak podle vás tu vládu nebo kohokoliv jiného mistruje?

Jan PUNČOCHÁŘ

Tak říkal jste, že jí chcete nějakým způsobem ovlivňovat, jinými slovy, že ta vláda dělá nějakou politiku, která vám plně nekonvenuje a chtěl byste jí měnit. Já jsem říkal, že to slovo je v uvozovkách, ale nějakou ambicí ji aktivně ovlivňovat máte, a říkáte, takhle je to lepší.

Miloš ZEMAN

Ale, pane Punčocháři, kdyby prezident jenom seděl na Hradě a případně se kochal některými zajímavými zahraničními nepolitickými návštěvami, tak by neplnil svoji funkci. Aktivita prezidenta spočívá právě v tom, že vyjadřuje své názory a styl prezidenta může být buď ten, že tyto názory vyjadřuje na různých tiskových konferencích, kde kritizuje své partnery, a já jsem nedávno v jednom rozhovoru říkal, že to je přesně ta cesta, jak ty názory zeslabit, nikoliv posílit, anebo že v demokratické diskusi tyto názory vyjadřuje na půdě, kam patří, to jest na půdě vlády, případně parlamentu.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane Schwarzenbergu, vy jako ministr zahraničí, pokud byste se stal prezidentem, vy jste, předpokládám, měl silnější představu o tom, jak by měla vypadat zahraniční politika vlády, snažil byste se jí ovlivňovat, anebo si dovedete představit, že ať už bude vláda jakákoliv, tak jako prezident budete respektovat ten směr, kterým půjde?

Karel SCHWARZENBERG

Podívejte se, za prvé bych se vyvaroval toho, že bych veřejně vystupoval v rozporu se stanoviskem vlády. Snažil bych se intenzivním kontaktem zase, což je velice důležitý, jak s ministrem zahraničí, tak s premiérem, věci objasnit včas. To je jedna věc, což se málo dělá, řekněme to tak. Myslím, že tam už je leccos. V zásadě bych se držel stanoviska vlády, jenom ve velmi, velmi výjimečných případech zde bych rád citoval latinsky /nesrozumitelné/, kde by bylo přímé ohrožení státu, tak bych vystoupil veřejně proti vládě, ale opravdu jenom v nejvážnějších případech bych viděl opravdu ohrožení státu. V běžných věcech, kdy mám různé názory, tak bych se pokusil to, řekněme, nějaký kompromis domluvit před tím, ale jinak budu se řídit stanoviskem vlády.

Jan PUNČOCHÁŘ

Vy ve svém prezidentském programu píšete, že chcete vrátit České republice respekt v Evropské unii i ve světě, chápu to dobře, že teď ten respekt nemáme.

Karel SCHWARZENBERG

No, poněkud pokles od té doby, přiznávám, že jsme byli velice rozmazleni začátkem 90. let, kde lidi pod dojmem Václava Havla, průběh Sametové revoluce a tak dále, jsme byli obdivováni a měli jsme veliký respekt po celém světě. Různými kroky tak, že jaksi dovolili svrhnout vládu během předsednictví a jinými výroky, který tady zazněly, o tom nechci teď tady mluvit, ano, jsme ztratili respekt, o tom nebudiž pochyby.

Jan PUNČOCHÁŘ

Cítíte se za to jako ministr zahraničí spoluzodpovědný.

Karel SCHWARZENBERG

Já jsem se snažil tomu zabránit a dokonce se mi podařilo jistě jaksi zase vylepšit, ale samozřejmě to dopadá i na naší práci jako na ministerstvu zahraničí.

Jan PUNČOCHÁŘ

Vnímáte to podobně, pokud jde o respekt České republiky v zahraničí?

Miloš ZEMAN

Tak já zastávám názor, že Česká republika by měla mluvit jasným hlasem, předkládat jasné argumenty, ale že by měla být zařazena v hlavním proudu Evropské unie, a tento hlavní proud je eurofederalismus, nikoliv ale unitární stát nebo superstát. Já si dokonce myslím, že eurofederalisté jsme největší nepřátelé superstátu a některých nesmyslných opatření, které úředníci v Bruselu provádějí. A když jsem říkal, že máme mluvit jasným hlasem, tak bych třeba zkritizoval právě tato nesmyslná opatření, počínaje úspornými žárovkami a konče, a to jste první, komu to říkám, a možná, že to neví ani pan ministr zahraničí, připravuje se, pane ministře, nová norma Evropské unie na splachovací klozety, takzvané evropské klozety, přičemž zdůvodněným je, že dosavadní klozety mají vysokou spotřebu vody. Já nevím, který blbec si tohle vymyslel, ale tvrdím, že kdyby k tomu došlo, tak celá Evropská unie bude smrdět. Takže tady máme konkrétní případ, proti jakým byrokratickým opatřením by měla česká politika vystupovat. Ale řeknu vám na závěr ještě jeden daleko drastičtější příklad, o kterém jsme spolu několikrát mluvili, já tvrdím, a to rozhodně není v rozporu s tím mainstream Evropské unie, že Evropská unie opakuje chybu appeasementu ze 30. let, to znamená, ustupování mezinárodnímu terorismu, příliš veliká smířlivost vůči teroristickým organizacím. Dám vám příklad, nepřímá podpora Hamasu, mimochodem jistě víte, že Hamas má ve svém statutu?: "Zabij každého Žida, kterého uvidíš" a zdůrazňuji, že já nejsem Žid, takže to říkám jako demokrat a nikoliv jako semitofil, nepřímá podpora některým dalším teroristickým organizacím, anebo minimálně ústupčivost vůči těmto teroristickým organizacím stejně tak, jako se ve 30. letech ustupovalo Hitlerovi. Čili toto bych v rámci zahraniční politiky Evropské unie zcela určitě kritizoval.

Jan PUNČOCHÁŘ

Jaké by byly vaše akcenty?

Karel SCHWARZENBERG

Promiňte, není mi jasné, kde by Evropská unie podporovala Hamas, my jsme to přísně odmítli i nepřímo, tak o tom bych chtěl důkazy, tedy, tady musím bránit Evropskou unii. Že na různé problémy jsou samozřejmě v rámci Evropské unie různé názory, i mezi námi ministry zahraničí jsou ministři, jako ministr zahraničí České republiky, kteří jsou silní obránci Izraele, jsou jiní, kteří mají blíže jako pan Zeman, právem velmi obdivované Švédsko, kteří mají blíže k palestinské straně, jsou zde různé názory, a to si musíme mezi námi vydiskutovat. Já bych se jako ministr zahraničí /nesrozumitelné/ vždy vyvaroval příliš silných slov vůči jakémukoliv státu, to není užitečné v zahraniční politice, musíme jednat s těmi státy a s těmi partnery, který máme, že teroristické ohrožení existuje, že jsou to extrémisté, kvůli tomu nemůžeme zavrhnout celý islám, to by byla velká volovina, musíme uznat, že dneska v Evropě máme mnohomilionovou, snad 15 milion muslimskou menšinu, a jako demokrat musím taky s nimi pracovat v Evropské unii.

Miloš ZEMAN

Dobře, pane ministře, chtěl jste ode mě důkaz týkající se Hamasu, takže dám vám ho, myslím tím konkrétně například postoj Evropské unie k blokádě Gazy ovládané, jak jistě víte, Hamasem, ale když mně dovolíte, reagoval bych na tu vaší námitku, že to nelze říkat hlasitě, tady platí totéž, co jsem říkal v oblasti české politiky, to znamená, například na summitech Evropské unie, kterých se měl tu čest se mnohokrát jako premiér zúčastnit, říkáte i to, co neříkáte veřejně. A ještě jedna poslední poznámka. Mluvil jsem s Javierem Solanou, tehdy neformálním ministrem zahraničí Evropské unie, a říkal jsem mu, Javiere, pomoc, kterou Evropská unie posílá palestinským uprchlíkům jako humanitární pomoc, končí na soukromých účtech Arafatovy ženy Suhy. Uplynulo několik let, a bohužel se toto podezření potvrdilo, takže tady máte druhý příklad, byť se tentokrát netýká Hamasu.

Jan PUNČOCHÁŘ

Tečka. Taková byla nedělní Partie s Karlem Schwarzenbergem. Děkuju, na shledanou.

Miloš ZEMAN

Na shledanou.

Jan PUNČOCHÁŘ

A Milošem Zemanem, na shledanou.

Miloš ZEMAN

Na shledanou.

Jan PUNČOCHÁŘ

A já se na vás těším opět příští neděli v 11 hodin tady na Prima Family.

Prima Family, 4. 11. 2012, pořad: Partie

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme