Schwarzenberg: Povinné kvóty zbavují politiky odpovědnosti

25. 9. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem)

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Česká republika je podle premiéra připravena podílet se na vytvoření případné evropské pohraniční stráže na ochranu vnější hranice schengenského prostoru. Maďarsko stejně jako Slovensko mezitím zvažuje kvůli povinným kvótám podání žaloby vůči Evropské unii. Jak moc migrační vlna Evropu rozděluje? A proč si Chorvatsko se Srbskem vzájemně uzavírají hranice? Zeptám se bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který je hostem Interview ČT24. Dobrý podvečer.

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda zahraničního výboru PS PČR /TOP 09/

Dobrý večer přeji.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Vy jste se včera vrátil ze Srbska, kde se vystupňovalo napětí s Chorvatskem kvůli uprchlíkům. Jaký smysl má vzájemně si zavírat hranice sousedních států pro své vlastní občany? Nepustím tam Chorvaty, nepustím tam Srby.

Samozřejmě je to nebetyčná hloupost. Nicméně jak víte, i v soukromém životě s někým cizím můžete neutrálně vycházet. V rodině je to buď láska, nebo někdy taky velká nenávist. A tyto dva bratrské národy, jak známo, se už skoro 100 let nesnášejí. Dokonce mezi nimi byla před několika lety válka, a tudíž si dělají všechno naschvál.

Co tím sledují?

Úspěch u vlastních voličů. Nesmíte zapomenout, že v Srbsku jsou lidé vyhnáni z Chorvatska. V Chorvatsku jsou zase lidé vyhnáni Srby. Takže tam je dostatečný potenciál.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Srbsko má oficiální status kandidáta na vstup do Evropské unie. Nemůže mu to, co se teď děje na hranicích s Chorvatskem, přístupová jednání zkomplikovat?

Myslím, že ne. Popravdě řečeno, Srbsko se v posledních týdnech a měsících chovalo k uprchlíkům vlastně vzorně, ačkoliv není členem Evropské unie. To já znám členy Evropské unie, kteří se k uprchlíkům chovaly mnohem hůř.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Takže to, co se děje na hranicích s Chorvatskem, mu nijak nemůže uškodit?

Jak známo, hranice uzavřelo Chorvatsko, což považuji za chybu chorvatské vlády.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Balkán byl v minulém stoletím jakýmsi horkým místem Evropy. Nebojíte se, že se to může znovu zopakovat a ta situace tam vyeskalovat v něco horšího?

Jsem opravdu přesvědčen, že byla veliká chyba evropské politiky, když před několika lety po přijetí Chorvatska kancléřka Merkelová prohlásila a ostatní evropští politici taky, že teď je na nějaký čas potřeba přestat v přijímání dalších členů. Za prvé, má každý evropský stát nárok býti členem Evropské unie, když splní podmínky. Za druhé, máme tam ohromnou nezaměstnanost, v Kosově, v Bosně a Hercegovině, v Makedonii a tak dále. Někde i přes 60 procent. To vede k situaci, kterou jsem už nastínil jednou při setkání ministrů zahraničí Evropské unie. Nemůžeme totiž očekávat, že lidi stav, kdy nemají práci a mají hlad, vydrží. Musíme se odhodlat, a přinést jim práci tam, kde jsou. K tomu je ovšem členství v euroatlantickém společenství nutné. Pamatujte, u nás přišly první investice...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Dobře, ale vraťme se k tomu, jestli tam může ta...

Počkejte, smím dokončit? Poté jsme přišli do NATO a přišly velké investice, když jsme byli členem velkého trhu Evropské unie. Tudíž oni to potřebují, aby mohli uživit vlastní obyvatelstvo. Když jim my nepřineseme práci k nim, tak oni přijdou za prací k nám. To je přece jasné.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Nebude se eskalovat to napětí, které tam je už teď, v něco horšího? Nebojíte se toho na Balkáně?

Podívejte se, prozatím doufám, že bezprostřední nebezpečí nehrozí, ale to může kdykoliv v Makedonii nebo jinde zase vybuchnout. Dokud nebudou členy Evropské unie, dokud hranice nebudou hrát roli, tak to nebezpečí existuje. My si tady uměle chováme sud střelného prachu pod vlastním zadkem.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Jaká je teď situace na Balkáně, co se týče uprchlíků, kolik jich tam je a v jakých podmínkách?

Tohle nikdo neví. Nikdo neví přesný počet.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

A když jste tam byl, viděl jste tam uprchlíky?

Ne, já jsem se pohyboval více mezi vládními a podobnými sídly. Tam jsem je neviděl. Ale samozřejmě jsem sledoval zprávy, co se tam děje.

Třeba chorvatská...

Lidi se taky nešli procházet v Bělehradě, když spěli na hranice nejdřív na Maďarsko a potom na Chorvatsko.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Chorvatská prezidentka dává vinu za ten chaos, který je kolem uprchlíků v Evropě, Angele Merkelové. Souhlasíte s tím, že Angela Merkelová je tím viníkem, který způsobil to, co se teď děje?

Nemluvil bych o viníkovi, když řekla, že lidi z válkou zmítané země v Sýrii, kde každý každého vraždí, že bychom je měli přijímat. V tom má totiž pravdu. Ovšem teď se na to musíme podívat. Opravdových uprchlíků ze Sýrie je zhruba třetina. Možná trochu méně. Ostatní právě jsou z velké části migranti z těch západobalkánských zemí. Z Kosova, Makedonie, Bosny a Hercegoviny a tak dále, kde nenalézají práci a tudíž jdou za prací k nám. Pak jsou ještě, řekneme, z Afghánistánu a podobných krajů. Tedy je to smíšený. Syřanů je tam necelá třetina.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Podle oficiálních statistik je to pětina, ale pojďme se vrátit k tomu, k Angele Merkelová, která v září řekla, že v podstatě nebo naznačila, že všichni, kteří pocházejí ze Sýrie mají velkou šanci získat azyl v Německu, i když jako první stát, který, kam vkročili do Evropské unie, není Německo. Nebyla to její fatální chyba? Protože to zaznívá ze všech možných stran, dnes o tom píší třeba polské noviny. Nebyla to chyba?

Možná, ale já ji chápu, že to řekla. Poněvadž opravdu, když se člověk podívá na ta čísla, kolik lidí je v Sýrii zabito, vyhnáno, kolik je syrských uprchlíků v Turecku, v Jordánsku, v Libanonu, tak ji chápu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pak se ale začalo mluvit o kontrolách na hranicích. Můžete, může to znamenat konec německé dominanci v Evropské unii? Nebo Angela Merkelová i tuhle krizi přežije a bude to dál hlavní hráč Evropské unie?

Myslím, že Evropská unie by bez Německa neměla moc smysl. Že to ale může ztížit politickou cestu Angely Merkelové, si umím docela dobře představit.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Včerejší summit premiérů Evropské unie slíbil finanční pomoc uprchlíkům i ochranu vnější hranice Schengenu. Co se bude muset v ochraně schengenského prostoru změnit, když teď evidentně nefunguje žádná ochrana schengenského prostoru? Co bude muset být jinak?

Vůbec k tomu nemáme nástroj. Frontex je příliš malý. Teď se mluví o nasazení armády. Nicméně podívejte se na pobřeží Řecka a Itálie. To úplně pohlídat nejde. Zkuste to. Nejde pohlídat každý řecký ostrůvek, kus pobřeží nebo nekonečně dlouhé italské pobřeží jak v Jaderském, tak Tyrhénském moři. Jak to chcete, prosím, pohlídat, to bych rád věděl.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Ale Evropská unie mluví o tom, že by se měla zvýšit ochrana vnější hranice Evropské unie. Mluví se dokonce o celoevropské pohraniční stráži, na které by se mohlo podílet i Česko, jak říká premiér. Měla by taková celoevropská pohraniční stráž smysl?

Ano, zajisté by měla. Asi by zmírnila ten problém. Každé zmínění problému je dobré. Ale nemáme očekávat zázraky. Ten tlak bude trvat ještě dlouho a migranti se budou tak či onak nějakou cestou do Evropy dostávat. Že to umíme zastavit, o tom mám pochyby.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

O zapojení armády na hranicích se mluví taky v Česku. Vám se to moc nelíbí, že by armáda měla být na hranicích. Proč? Co je na tom špatného, že by si Česko ohlídalo hranice svého státu samo, když státy, jako je Řecko nebo Itálie, nechrání tu vnější hranici, posílají migranty dál, aniž by je registrovaly, aniž by podle některých politiků plnily povinnosti, které mají.

Není na tom nic špatného, jenomže se podívejte, kolik kilometrů má česká hranice a kolik vojáků máme. Mezitím můžou proběhnout tisíce uprchlíků. To bychom museli udělat hranice jako před 30 lety elektrickým drátem, ostnatým drátem, hlídacími psy, strážnými věžemi a tak dále. To si musíme uvědomit, že postavit tam pár nešťastných maníků nepomůže. Rakušané to tak zkusili a valili se jim tam uprchlíci jedna radost.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Dobře, vy říkáte, že nejde ochránit v podstatě ani tu vnější hranici, že nemůžeme si ochránit ani vlastní hranici. Jak tedy můžeme, pokud můžeme, zastavit příliv těch uprchlíků? Nebo máme se s tím smířit, že přijdou a pak řešit ten problém, když už jsou tady?

Já se obávám, že můžeme ten příliv pouze omezit, nikoliv v celé Evropě zastavit. S tím se musíme bohužel smířit. Musíme si uvědomit, že ten problém bude několik let trvat. Když se statisíce vydají na cestu, tak to velmi těžko zastavíte. Ano, můžeme to omezit, ale zastavit ne. To si musíme uvědomit, protože ta občanská válka v Sýrii, ale i válka v Iráku, budou ještě dlouho trvat. Proto se obávám, že ten příliv uprchlíků bude ještě delší dobu trvat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Unie se dohodla na povinném přerozdělení 120 tisíc uprchlíků. Jaký to má smysl, když do Řecka denně proudí 6 tisíc nových migrantů? Je ta, je ta dohoda na povinných kvótách jen začátek nějakého dlouhodobějšího stálého kvótování těch lidí, kteří přicházejí?

Nevylučuji to. Římané kdysi říkali, že je potřeba něco dělat, aby se vidělo, že něco děláme. A protože všichni vědí, že ty hranice utěsnit nemůžeme, tak vůči těm státům, které jsou hlavně postižené, Itálie a Řecko, tak musíme prokázat, že něco děláme. Tudíž to přesměrování. Že to vzhledem k počtu, nebude mít převeliký výsledek, to máte naprostou pravdu. Ale politici museli ukázat, že jsou energičtí a něco dělají.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Já vám teď pustím, co si o povinných kvótách, navíc vynucených proti názoru některých států, myslí bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Pojďme si ho poslechnout.

Ivan LANGER, bývalý ministr vnitra /ODS/ /Interview ČT24, 22. 9. 2015/

Povede to k radikalizaci společnosti. Hloupé je to proto, že to nevyřeší vůbec nic. Pokrytecké je to proto, že zastírá skutečnou podstatu toho problému, které je. Krátkozraké je to v tom smyslu, že to povede ještě k větší stimulaci nabídky, neboť to bude jasný vzkaz: pojďte a obchod s lidmi pokvete.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Má Ivan Langer pravdu v tom, když říká, že povinné kvóty budou znamenat radikalizaci, že budou mít navrch extremisti?

Doufám, že ne. Ale já jsem byl taky proti povinným kvótám a jsem dodnes. Ze dvou důvodů. Za prvé, Česká republika a mnoho jiných států byly připraveny dobrovolně přijmout větší počet uprchlíků. Ale nikdo to nemá rád, když se mu to nařídí. Za druhé to také není dobrý vývoj. Zbaví to odpovědnosti naše politiky. Oni teď můžou říci: no, my za nic nemůžeme, to rozhodl Brusel. My s tím problémem nemáme co dělat, my jsme ex obligo. A to je ještě horší, protože to vede k nezodpovědnosti a k většímu protievropskému postoji našeho obyvatelstva.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Nejčastější otázka, která v souvislosti s povinnými kvótami padá, je to, jak Unie přijměje migranty, aby zůstali v zemích, kam budou přiděleni. A jestli je to vůbec v souladu s lidskými právy nutit někoho, aby požádal azyl, o azyl v zemi, kde nechce být, kde nechce zůstat, kam nemíří?

Myslím, že to jsou právní otázky, který se budou muset vyřešit.

Co si o tom myslíte?

Jsou nejdřív právní otázky, jestli je to legální, jestli je to možné a tak dále. Pak o tom můžeme diskutovat. Ale řekněme, vidím taky možnosti, že někdo bude vysazen do Estonska nebo do Maďarska a po týdnech zmizí a objeví se v Düsseldorfu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Nemělo se ale, neměla se vyřešit ta otázka toho, jestli to je legální, jestli to neodporuje lidským právům dřív, než se ty kvóty přijaly? Co když se zjistí, že to legální není, že to odporuje lidským právům?

Jak známo, kolik advokátů tolik právních názorů. Než to nějaký evropský soud rozsoudí nebo rozhodne, bude to nějaký čas trvat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Jak k tomu ale přijdou ti migranti, kteří pod ty kvóty spadnou a budou muset žít někde, kde nechtějí? Mezitím se další tisíce dostanou tam, kam chtějí. To je přeci nefér.

Život je vůbec nefér, vám řeknu. Jak náš národní klasik Dobrý voják Švejk praví: na světě je hovno a žádná spravedlnost. Samozřejmě to není hezký, když jsem usazen někde, kde nechci. Na druhé straně, když prchám a jsem uprchlík v cizí zemi, to vím taky, mám méně práv než ten, který je tam doma a je občanem.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

A nemůže to přerozdělování do zemí, kam ti uprchlíci nechtějí, v těch lidech vyvolat nějakou frustraci? Víc... já si neumím představit, že mě někam pošlou, kde nechci být a že se tam dobrovolně přizpůsobím pravidlům, která tam platí. Nemůže to v těch lidech vyvolat nějakou averzi vůči té zemi, kam budou přiděleni?

No, to je velice dobře možné. Nicméně já mám, já bych řekl, že ti, kteří jsou opravdoví uprchlíci ze Sýrie, z Iráku a částečně z Afghánistánu, budou rádi, když jsou někde, kde nejsou přímo ohroženi, že jim někdo uřízne hlavu, znásilní ženu a zabije babičku. To už je potom docela spokojené. Ti, kteří jsou migranti za prací, samozřejmě budou neradi, když se dostanou do země, kde jim žádná práce nabídnuta nebude.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Takoví migranti by se snad do těch kvót dostat neměli, ti, kteří sem jdou jenom za ekonomickými zájmy.

Neměli, ale ono se to stává.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pojďme si ještě jednou poslechnout Ivana Langera. Já jsem mu položila otázku, jestli on sám má strach z přílivu migrantů do Česka.

Ivan LANGER, bývalý ministr vnitra /ODS/ /Interview ČT24, 22. 9. 2015/

Mám strach, protože jsem přesvědčen o tom, že se jedná v drtivé většině o lidi, jejichž integrace je velmi, velmi obtížná. A dokud tito lidé se nepřihlásí ke svobodě vyznání a náboženství a dokud se nezačnou dívat na ženy jinýma očima, než se dosud dívají, tak potom jejich integrace do evropské společnosti a do české společnosti není možná.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Vy strach nemáte? Věříte tomu, že se ti lidé dokážou přizpůsobit plně úplně odlišnému kulturnímu prostředí?

Já jsem přesvědčen, že to vyžaduje nějakou námahu, než si na to lidi zvyknou. Nicméně mně toto dnešní  protimuslimské štvaní připomíná dobu mého dětství, kdy se štvalo proti příslušníkům odlišného náboženství a taky se tvrdilo, že ti myslí odlišně. Nikdy se nemohou stát součástí naší společnosti, nikdy nebudou dobří občané. Já bych velice varoval, abychom naslouchali takovým hlasům.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Angela Merkelová dnes ve Spolkovém sněmu prohlásila, že uprchlickou krizi je třeba řešit se Spojenými státy a Ruskem. Souhlasíte s tím?

Nepochybuji o tom, že se s nimi o tom bude muset muvit. Jestli Rusko bude přínosem k řešení, to je pro mě veliká otázka. Poněvadž do Ruska, to je podivuhodné, žádná migrace nesměruje. Tam netrpí přílivem uprchlíků.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Nemohla mít na mysli Angela Merkelová spolupráci s Ruskem ohledně řešení krize v Sýrii?

Uprchlíci jsou jim putna. Mají ale velké zájmy v Sýrii a budují tam teď novou základnu. Takže oni budou mít zájem, aby si posílili svou pozici na Středním východě. Obzvláště v Sýrii, aby se přistoupilo na jejich podmínky. Jestli tohle bude dobré řešení, o tom mám velké pochyby.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Spousta lidí se ptá, proč se o víc uprchlíků nepostarají bohaté arabské státy. Můžete to vysvětlit?

Oni přispívají, ale si řekl si: ty války tady jsme nezačali my. To začali Evropané, oni dělali to nesmyslné rozdělení hranic v Sýrii, Jordánsku a Iráku. Ty státy vznikly uměle v roce 1917/18 podle nákresů francouzského a britského úředníka, tak ať si vychutnají, co natropili.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

A mají pravdu? Mají pravdu, že jich se to netýká?

No, samozřejmě se jich to týká a přispívají aspoň částečně penězi. Ale samozřejmě chtějí mít taky klid ve vlastní zemi. To je taky pochopitelné.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

To ale asi chtějí všichni.

Ano. Ale ty země jsou velmi citlivé na opozici a nebudou si ji volat do země.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

V listopadu čeká TOP 09 kongres nebo sněm. Už víte, jestli se stáhnete do pozadí nebo ve vás pořád ta, to rozhodnutí zraje a ještě jste nedospěl k úplnému konečnému rozhodnutí?

Samozřejmě to rozhodnutí bude ještě nějaký čas zrát. Především když se k něčemu rozhodnu tak či onak, tak to řeknu nejdřív členům své strany a pak teprve do médií. Ať jste mi vy velice sympatická, neřeknu vám to jako první.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Tomu já rozumím. Mně spíš šlo o to, jestli vy sám už jste si pro sebe to rozhodnutí udělal nebo ještě pořád váháte?

Já o tom přemýšlím.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Jako svého možného nástupce jste uvedl Miroslava Kalouska. Je on pořád tím jediným možným vaším nástupcem z vašeho pohledu nebo se rýsuje i nějaká další osobnost ve vaší straně?

Prozatím bych o nikom nevěděl, kdo by se o to ucházel. Bezesporu je několik lidí v naší straně, kteří by mohli stranu vést. Přirozeným nástupcem je ale samozřejmě Miroslav Kalousek. On se mnou tu stranu založil, on je taky hlavní a opravdu pracovitý člověk, který tu stranickou práci dělá. Takže já bych řekl, že na to má přirozený nárok.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Mohl byste jmenovat ty tři lidi?

Několik. Podívejte se, je tady Helena Langšádlová, která se vyvíjí velice dobře. Mohl bych si představit někoho z našich europoslanců, kdyby to bylo nutný.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Máte na mysli pana Pospíšila třeba nebo pana Niedermayera?

Například pana Niedermayera. Nebo si mohu představit pana Ženíška. Rozumíte, my oba, ať je to Mirek Kalousek nebo já, musíme žít vždycky v povědomí, že musí být někde náhradník, protože každý z nás může zítra na dálnici skončit nebo dostat infarkt. A my jsme o to opravdu dbali, aby tady bylo několik lidí, kterých si vážím a kteří by mohli něco udělat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Vy jste ve své kariéře býval kancléřem prezidenta republiky, prezidenta Václava Havla. Dnešní kancléř Vratislav Mynář čelí podezření, že nezískal bezpečnostní prověrku. Jak moc, pokud by to byla pravda, to, že kancléř prezidenta nemá bezpečnostní prověrku, může být problém pro prezidenta Miloše Zemana?

On si z toho problém nedělá, to je to zajímavý. Václav Havel by ihned dotyčného vyhodil, ale ihned. Já si pamatuju, že když jsem tam byl já, tak už předtím byla ta bezpečnostní prověrka, kterou jsem proběhl. To by mělo být přece samozřejmé, že v nejvyšším úřadě republiky není člověk, který nemá bezpečnostní prověrku. To je nehorázné, nevídané v Evropě, co se děje. To je vlastně protizákonné. To je to nejdůležitější. Zde se cítí prezident nad zákonem, přestože zákon v tomto ohledu je naprosto jasný.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Říká předseda zahraničního výboru sněmovny a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Děkuju za to, že jste přišel do Interview ČT24. Vám, vážení diváci, děkujeme za pozornost, na řadě jsou Události. Dobrý večer.

Dobrý večer.

zdroj: Interview ČT24, 24. 9. 2015