Schwarzenberg: Považuji Parkanovou v kauze CASA za nevinnou

Rozhovor s předsedou TOP 09 a ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem

8. 7. 2012

Václav MORAVEC, moderátor

O tom, že armáda letadla CASA nechtěla a nepotřebovala, a generálové na jejich nákup kývli až po nátlaku od ministerských náměstků, se spekuluje už roky. Policisté si podle informací Otázek slibují právě od Vlasty Parkanové, že by mohla vnést víc světla do případu nákupu letounů CASA pro českou armádu. Hlavními hosty Otázek jsou místopředseda vlády, ministr zahraničí, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Vítejte po čase v Otázkách hezké odpoledne.

Karel SCHWARZENBERG, vicepremiér, ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Přeji dobré poledne.

Václav MORAVEC

A vítám i místopředsedu Poslanecké sněmovny a místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka. I vám přeji hezké dobré poledne. Vítejte v Otázkách.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a PS /ČSSD/

Také dobré poledne přeji.

Václav MORAVEC

Začněme u vás, pane ministře. Za jak pravděpodobné byste ještě označil to, že do úterka váš poslanecký klub může přesvědčit Vlastu Parkanovou, aby sama požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání?

Karel SCHWARZENBERG

Myslím, že není úkol poslaneckého klubu, aby přesvědčoval, je to výsostně její osobní rozhodnutí.

Václav MORAVEC

Uvítal byste takové rozhodnutí?

Karel SCHWARZENBERG

Jo, ale nikdy na ni nebudu tlačit. Podle mého názoru nemůžu, poněvadž ji považuju opravdu za naprosto nevinnou, takže její záležitost, jestli se tomu vystaví. A ne, že bych to z ohledu na stranu nebo něco, na ni začal tlačit. To mě ani nenapadne.

Václav MORAVEC

A vy, kdybyste byl na jejím místě, tak vy byste se vydal?

Karel SCHWARZENBERG

To jo, ale já jsem starej ostřílenej kozák, mě je všecko jedno.

Václav MORAVEC

Teď bych byl asi impertinentní, kdybych vám řekl, že Vlasta Parkanová je přeci jenom starším politickým kozákem.

Karel SCHWARZENBERG

To bych ani neřekl.

Václav MORAVEC

No ona je v politice dýl než vy, pane ministře.

Karel SCHWARZENBERG

Bohužel jsem o něco starší a celý život jsem ...., ale to je jiná otázka. Víte, já, podívejte se. Ten problém je, že já ji považuju opravdu v této záležitosti za nevinnou. Poněvadž se prokázalo mezitím, že žádnej posudek nezávislý nepotřebuje, že jednala proti zákonu. A tudíž to celé vydání se mi zdá poněkud směšné. Prozatím se neobjevilo něco, co by mě k tomu dávalo důvod, abych na ni zatlačil.

Václav MORAVEC

Na kolik jste ale zatlačil na svého prvního místopředsedu Miroslava Kalouska kvůli jeho telefonátům vyšetřovatelům. Na něj tlačit můžete, protože jste stranicky výš než první místopředseda strany. Navíc nejnovější vydání týdeníku Respekt píše o Kalouskově policejní hře. A dočítáme se v tom nejnovějším vydání, že to byl Miroslav Kalousek, který opravdu volal vyšetřovateli, ale protože se mu nedovolal, tak mu pak poslal SMS zprávu, ať se mu vyšetřovatel ozve. Bylo to ještě dávno předtím, než byl hotový ten právní posudek. A navíc týdeník Respekt píše i nejnověji o tom, že se před třemi týdny měla konat utajená schůzka na protikorupční policii, kdy, cituji: " na jedné straně stolu seděl bývalý detektiv protikorupční jednotky a nyní člověk spojený s Ministerstvem financí. Proti němu jeho známý ze společné policejní práce a v současné době jeden z nadřízených plukovníka Mazánka, který vyšetřuje kauzy  CASA". Dal jste, lidově řečeno, za uši Miroslavu Kalouskovi?

Karel SCHWARZENBERG

Já, popravdě řečeno, ten článek Respektu jsem nečetl. Ten bych si musel zaprvé důkladně pročíst. Ale já ho dostanu teprve, na rozdíl od vás, zejtra do ruky. Takže jsem se nemohl s tím zabývat.

Václav MORAVEC

No, ten telefonát stačí, pane ministře. Nemusíme.

Karel SCHWARZENBERG

Pak bych si rád ty informace ověřil, jestli to opravdu bylo. V zásadě, jak jsem řekl. Pokud šlo, co tvrdí pan ministr Kalousek, pouze o to, aby předaly se informace, tak to nevidím tak závadné, jak se z toho dneska dělá veliký skandál. Kdyby opravdu vyhrožoval, tak je to něco jiného. Tak je to něco opravdu odlišná situace. Tak prozatím ještě o tom nemám důkaz.

Václav MORAVEC

A kdybyste ten důkaz dostal, vyzval byste ministra financí, respektive prvního místopředsedu Miroslava Kalouska k rezignaci na post místopředsedy TOP 09?

Karel SCHWARZENBERG

To bych musel ještě se podívat. Rozhodně bych si s ním promluvil o té záležitosti.

Václav MORAVEC

Bylo by to na rezignaci? Proč kličkujete v chvíli. Je normální, aby politik volal, volal vyšetřovateli, když nemá s tou kauzou nic společného? A není ještě hotový ten posudek?

Karel SCHWARZENBERG

Že s tím nemá nic společného, není úplně pravda. On právě vyhotovil to dobrozdání, podle kterého, a to už ministerstvo nezávisle, že žádnej speciální posudek není potřebný. Takže Ministerstvo financí do té celé kauzy zataženo je.

Václav MORAVEC

Pane místopředsedo, počítáte s tím, že i na základně těchto dalších nových informací opravdu vyzvete Poslaneckou sněmovnu k hlasování o nedůvěře vládě, jak jste zatím deklaroval?

Lubomír ZAORÁLEK

No, počkáme na to, jak to dopadne. Pro nás je docela klíčové, jak dopadne toto vydávání Vlasty Parkanové. Jedno z velkých témat a nechci předbíhat událostem. Mně to připadá, já nevím vůbec, o čem pan ministr mluví, když mluví, že jsou nějaké důkazy, nebo že chce rozhodovat o nevinnosti. To si myslím, že vůbec není náš problém. Přeci ta situace stojí tak, že Ministerstvo obrany, které je už teď smutně proslulé. Říká se, že to je nejlépe vybudovaný systém rozkrádání státních peněz, který ve vládním sektoru vůbec existuje. Já jenom připomínám takového pana ještě bývalého premiéra Topolánka a jeho výroky v hotelu Hilton z roku 2010, kdy mluvil o tom, že rok a půl nutím Vlastu Parkanovou, aby něco udělala s tou partou, která tam sedí na těch zakázkách. Každá je cinknutá, říkal pan Topolánek tehdy shromáždění podnikatelů v hotelu Hilton. Dokonce samotná paní Parkanová někde se vyjádřila, že netušila, že místenka ve vládě bude jízdenka do Palerma. To znamená to, že je to nějaký problém, to tady tuší kde kdo.

Václav MORAVEC

Ano, ano, oni ho zdědili po sociálních demokratech. Vzpomeňte si na Karla Kühnla za sociální demokratické vlády, jak se na poslední chvíli podepisoval  nákup pandurů pro Českou, pro Českou republiku.

Lubomír ZAORÁLEK

Já mám takový pocit, že Karel Kühnl nebyl sociální demokrat. A pokud se týká toho systému, který byl vytvářen, tak má dojem.

Václav MORAVEC

Ale šéfoval mu Jiří Paroubek, což byl sociální demokrat.

Lubomír ZAORÁLEK

Ten systém na Ministerstvu obrany, tuším, byl právě, to byl právě náměstek ještě tehdy Miroslav Kalousek, který pomáhal vytvářet tento systém, ve kterém to funguje tak, že dokonce ministr obrany ani nepodepisuje, kontrakt na 3,5 miliardy. Protože pod ním podepíšou, jednak ti, kteří to jako zprostředkovatelé dělají třeba firma Omnipol, plus nějaký ředitel odboru. Tohle je systém, který pan Kalousek vytvářel. Možná právě proto křičí, protože se mluví o tom, že se na to konečně policie podívá. A sněmovna by na to měla reagovat tak, že ne. My prostě tady toho VIP poslance, kterého se to dneska týká, my ho naopak schováme před tou policií. My ho schováme. Proč ho schováme? Jako rozumíte. Jako, to je přece. Protože pan Kalousek říká, že ta police, to je zvůle to, co předvádí. A že my tomu musíme naopak čelit. My to prostě nemůžeme dovolit, aby nám tuto osobu, která je přece takto vysoko postavená, aby nám ji, aby nám ji stíhala a obvinila. Jako rozumíte? To přeci je skandál. Jestli jet to tak, jak vy říkáte, že ta policie je plná zvůle, jestli je to tak, že sloužím kmotrům, jak řekl pan Kalousek, no tak jako co ten obyčejný občan vystavený této policii, který nemá imunitu? Jako vy jste přece, pane ministře, vy jste jako strana říkali, že budete vždy vydávat. Jakože v těchto věcech nebudete chránit ani politiky před podezřením. Když bylo u Čunka, tak si pamatuju, že vy jste nehlasoval pro vydání Čunka. Teďka to chcete opakovat?

Karel SCHWARZENBERG

Podívejte se, tady je poněkud odlišná situace. Já jsem pro vydání, jakmile je opravdu jasné obvinění. V tomto případě, jak bude prokázáno, paní Parkanová nejednala proti zákonu. To je ten klíčový pro ni. Kdyby.

Václav MORAVEC

Toto bude rozhodovat?

Karel SCHWARZENBERG

Ano, byla otázka, jestli byl nutný znalecký posudek. Víme, že to dokonce vaši lidi potvrdili, váš ministr financí potvrdil.

Lubomír ZAORÁLEK

To není pravda. To jste zjednodušil, tam bylo výběrové řízení.

Karel SCHWARZENBERG

.... potvrdit, že žádnej posudek.

Lubomír ZAORÁLEK

Ale vy to táhnete někam, kde to vůbec nepatří.

Karel SCHWARZENBERG

Nechte mě domluvit, prosím, já jsem vás nechal taky mluvit.

Lubomír ZAORÁLEK

Já nesouhlasím s takto vedenou debatou.

Karel SCHWARZENBERG

Já chci domluvit, aby. Já jsem vás nechal taky domluvit.

Lubomír ZAORÁLEK

Prosím.

Karel SCHWARZENBERG

Tak prosím. No podívejte se. Byly tady, otázka byla, jestli byl nutný znalecký posudek. V tom jsou dvě věci, jestli ty CASY byly vojenský materiál nebo ne. Mezitím bylo jasný, že je to vojenský materiál. Za druhé je dokonce dobrozdání bývalýho ministra financí, nyní předsedy sociální demokracie. ... že žádné dobrozdání při velkých ... není potřebné. Tak z toho vycházíme. Kdyby vyšlo nějaký vážnější obvinění, tak bych byl sám pro to, abychom paní Parkanovou vydal. Ale nemůžeme někoho vydat bez některých, nějakého opravdu vážného důvodu k obvinění. Jinak by každý. Policejní důstojník mohl jakéhokoliv, ty ústavní činitelé  .... Je otázka, jestli to, jestli někoho opravdu přistihnu při protizákonném jedná nebo ne. A proto u paní Parkanové není případ. Jak říkám, kdybych já si byl, tak bych klidně požádal o vydání.

Václav MORAVEC

Jinak řečeno, pane ministře, vy máte jasno, že v úterý budete hlasovat proti vydání Vlasty Parkanové, z toho, co říkáte?

Lubomír ZAORÁLEK

Počkejte, ale na to bych chtěl reagovat. To je přece úplně zásadní. Mě připadá, že tady dochází k naprostému zmatení věcí. Tady je přece zákonodárný sbor, který schvaluje zákony, tady je vláda, která podle těch zákonů jedná. A pak je tady soud. Ten rozhoduje o tom, jestli zákon byl porušen anebo ne. Jako to znamená, nezávislá justice, která nad tím dohlíží. A vy říkáte, že o tom, jestli to obvinění je oprávněné, jestli zákon byl nebo nebyl nebo nebyl porušen, budete rozhodovat vy nebo pan Kalousek? To znamená, rozumíte, v právním státě tady bude nějaká instance. To bude pan Schwarzenberg, jeho pan Kalousek a ti nám řeknou každého obvinění, jestli tam zákon byl nebo nebyl porušen? A není to to, co má dělat soud? Proč to chcete dělat vy? Rozumíte? Mě váš názor při vší úctě zas tak moc nezajímá, co si myslíte. Protože máme tady soud v právním státě, který mi řekne, jestli byl nebo nebyl porušen zákon. To není vaše role. Proto jsme nesouhlasili s tím typem debaty. Mně připadá, že mi vnutili názor, vy mi říkáte, co si mám myslet o porušení zákona a já vám říkám, vám to nepřísluší. Vy jste zákon, vy jste vláda, která má zákon respektovat. Ale o tom, jestli jste to porušili, rozhodne soud. Ne pan Kalousek, ne pan Schwarzenberg.

Karel SCHWARZENBERG

To máte tady, dokonce s vámi naprosto souhlasím. V tom máte úplně pravdu, proto jsem také řekl, kdyby se tady objevili obvinění, který beru vážně, tak ihned bych byl pro vydání. Ale poněvadž ty dvě věci, který ... policie viní, prokazatelně není co porušení zákona.

Lubomír ZAORÁLEK

To může říct jenom soud.

 

Karel SCHWARZENBERG

Ne, ... když jdu při zelené přes ulici, tak jsem prokazatelně neporušil zákon a ani soud nemusí rozhodovat.

Václav MORAVEC

Pane ministře, ale promiňte, ale kde, vy jste přece nečetl ten spis.

Karel SCHWARZENBERG

Prosím?

Václav MORAVEC

Že jste nečetl ten celý spis. Tudíž nemůžete vědět, jestli nebyl porušen zákon i v jiných věcech. Jestliže NKÚ.

Karel SCHWARZENBERG

Proto říkám, kdyby se nový argument objevil, tak o tom začneme diskutovat. Dokud je jediný argument, že měla si vyzvednout nějaký jiný dobrozdání, což očividně podle zákona není, nebo když se tvrdí, že CASY nebyly vojenský materiál, což byly jasně. Tak do té doby jsem proti. Kdyby se objevilo něco jinýho.

Václav MORAVEC

Ale policie tam říká, že ten nákup byl předražený. A o to přece jde. Celá kauza Parkanová je i o tom, jestli nedošlo k předraženému nákupu. To konstatoval NKÚ.

Karel SCHWARZENBERG

Aha. Tak podívejte se, ale o tom vůbec se v té celé záležitosti nemluví. Já mám totiž. Je možné, že ty CASY jsou předražené ano.

Václav MORAVEC

Připouštíte to? Protože to konstatuje NKÚ.

Karel SCHWARZENBERG

Dobrá, to je docela dobře možné. Ale s odpuštěním řečeno, o té celé obvinění paní Parkanové není řeč, že byly předražené. Tak jim.

Václav MORAVEC

To asi může zjistit s na základě posudku.

Karel SCHWARZENBERG

Ona je ani neobjednala. To je, rozumíte, to je něco úplně jinýho. Já mám totiž dojem spíše, že tedy vychází, co je někdy u policie zvykem, že se řekne: vezmeme Parkanovou, skřípneme ji, uvidíme, třeba něco se od ní dozvíme, že bychom mohli ... přijít těm, který to dělají. Poněvadž jim je taky jasný, že ona je v tom nevinná.

Václav MORAVEC

Jinak řečeno, vy si myslíte, že se policie chce dostat skrze Parkanovou například k Martinu Bartákovi, Jaroslavu.

Karel SCHWARZENBERG

Nebo komukoliv jinému. Já nevím, kdo by měl.

Václav MORAVEC

Proto budete hlasovat v úterý, a vy to máte jasné. Budete hlasovat proti vydání Vlasty Parkanové?

Karel SCHWARZENBERG

Když se nic nového neobjeví, tak budu hlasovat proti.

Lubomír ZAORÁLEK

Já to pokládám za absurdní, rozumíte. V této zemi každou chvíli někde slyšíme, že unikají peníze. Ať je to kauza Promopro nebo Open Card. Teďka to máme v kauze CASA. Dokonce ty kauzy jsou dneska nefunkční.

Václav MORAVEC

Máme i gripeny, pandury.

Lubomír ZAORÁLEK

Samozřejmě. Já mám dojem, zároveň si pan Kalousek stěžuje, že se mu nevybírají daně jako. A jak mají lidé dávat daně tomu státu, kde nám prostě takhle v těch kauzách utíkají peníze.  ve chvíli, kdy policie chce zjistit, jak se to stalo, tak mi řekneme, tady se vyšetřovat nebude. To je přece absurdní.

Karel SCHWARZENBERG

Ne, pane, má se to vyšetřovat. Má se to tvrdě vyšetřovat. Ale v tom vyšetřování dodržovat pravidla. A ne.

Lubomír ZAORÁLEK

Paní Parkanová byla ministryně obrany. Ona byla ministryně obrany za ten resort, ve kterém ty peníze utíkaly.

Václav MORAVEC

Promiňte, přepněte si na zpravodajskou ČT24. Hlavními hosty Otázek zůstávají ministr zahraničí, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a místopředseda Poslanecké sněmovny ČSSD Lubomír Zaorálek. V diskuzi pokračujeme u za pár okamžiků právě na zpravodajské ČT24. Řeč bude i o budoucnosti Evropy. Přepněte si, pokračujeme po stručných zprávách.

ČT 1, 8. 7. 2012, Pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme