Schwarzenberg: Někteří politici chtějí z uprchlické krize těžit

24. 11. 2015

Byl předsedou Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva. Byl kancléřem prezidenta Havla. Byl podvakráte šéfem české diplomacie. Byl vicepremiérem. Výčet by mohl ještě dlouho pokračovat, ale stačí říct, čím Karel Schwarzenberg v každém případě je: Kníže.

Je jedním – ne-li jediným – tuzemským politikem, který kvůli uprchlické krizi nevolá po zavírání hranic. O muslimech mluví umírněně. Nestraší. A asi byste ho jen těžko hledali na nejrůznějších česko-čínských fórech.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, pokračuje v diplomatickém kurzu nastaveném před šestadvaceti lety. Sám je přesvědčený, že největší hrozbou pro Čechy jsou si sami Češi.

“My jsme pro nás největší ohrožení. Jak se chováme, jaké volíme politiky, jak se vyjadřujeme k Evropské unii, jak lezeme – neříkám kam – jak Rusům, tak Číňanům… Když máte v kanceláři prezidenta takové poradce – jeden pracuje otevřeně pro ruskou firmu, jeden je čínský agent známé rozvědkové rodiny, pak jsme si skutečně nebezpeční,” řekl během profilového rozhovoru pro DeadLineMedia, vydavatele deníku Neovlivní.cz.

U nás panuje až hysterický strach z přívalu uprchlíků. Kvůli tomuto strachu sílí extremisté prakticky po celé Evropě – ať je to PEGIDA v Německu, Front Nationale ve Francii, atd. Přitom začátkem 90. let jak EU, tak Česká republika zvládly obrovskou uprchlickou vlnu z bývalé Jugoslávie bez větších problémů. Jaký je důvod pro dnešní hysterii? Je to skutečně jen strach z islámu?

Hlavně a především je to proto, že naši čelní politici nepřetržitě straší lidi a štvou proti muslimům. A když je to z velmi vysokých míst, tak to má své důsledky. Je to naprosto nezodpovědná politika, která se děje. U nás v Čechách je opravdu jak uprchlíků, tak muslimů zatraceně málo. Když se podíváte, tak Německo má čtyři a půl milionů Turků, Rakousko necelých sto tisíc. Dneska je islám druhé největší náboženství v Rakousku a nikdo se z toho nepodělá. My tady vyvádíme, jako kdybychom byli v šestnáctém století, kdy Turci dělali nájezdy na Slovácko a Valašsko a odvlékali holky a kluky a znásilňovali ženy a zapalovali chalupy. To se všechno neděje. Na hysterii jsou vinni částečně někteří novináři, ale především nezodpovědní politici.

V současné české diskusi vysoce postavených politiků na téma uprchlické krize jste prakticky vy jediný, jehož názory jsou blízké názorům vašich kolegů v EU. Naši politici – i vládní – buď na toto téma nejsou příliš slyšet, anebo se jejich výroky spíš podobají výrokům extremistů. Proč tak jednají?

Podívejte se, někteří – jako pan prezident – doufají, že z toho budou politicky těžit. K nim patří i Andrej Babiš. Druzí mají strach ze členů své strany a proto se kroutí jako červi, ačkoliv ví, že je to blbost.

Jaká je oficiální pozice TOP 09 k uprchlické krizi?

No, s odpuštěním, oficiální pozici strany reprezentuje předseda strany. Konec. Ostatně, přiznejme, že taky Kalousek se vyjadřuje jednoznačně.

Myslíte si, že na té krizi má podíl i Putin?

Ne, on z toho těží, ale nemá na tom podíl.

Jak hodnotíte politiku Angely Merkel?

Myslím, že trošku podcenila, jak rychlé to bude a kolik jich přijde. Že ve skutečnosti doslova udělala z nouze ctnost. Poněvadž, po pravdě řečeno, jak to měla zastavit? Postavit kulometní hnízda na německé hranici a postřílet každého, kdo překročí hranici? Položit tam miny? Ve skutečnosti je mohla jenom přijmout. Ale snažila se, aby ta nouze vypadala jako ctnost.

Lze takové velké množství uprchlíků vůbec integrovat?

Ale ano. Když se to dělá rozumně. Nesmíme udělat ty stejné chyby, které jsme dělali s našimi Romy, když jsme je zavřeli do různých ghet, odsunuli je na okraj města do pokud možno nejzanedbanějšího paneláku. A neučili děti v předškolním věku češtinu, aby mohly jít do normální základní školy. Prostě jsme je vylučovali z práce a rezultát je známý. Ale oni jsou taky příkladem, že když to člověk dělá rozumně, tak potíže nejsou.

Na začátku 90. let byl chvála Bohu v Českém Krumlově velmi rozumný starosta. Věděl, v jakém počtu Romové v Českém Krumlově žijí. Já si pamatuji, jak jsem se procházel v Dolním městě a z renesančních domů koukaly samé tmavé obličeje. Můj první dojem byl, že jsem v Neapoli. A ten starosta si je na začátku přivolal k sobě a řekl, poslouchejte, musíme přestat blbnout. A nabídl jim práci, svěřil Romům celý úklid města. Oni se toho ujali, Krumlov je čisté město, s Romy nejsou potíže. Mají dokonce jednu, někdy dvě hospody, kam rád chodím, poněvadž je tam veselo a není to tak turisticky načančané jako ty restaurace ve městě. A funguje to. Když se tím člověk zabývá, dá lidem práci a všechny další možnosti, tak vyjde s každou menšinou. Když to člověk nedělá a vylučuje, pak máme následky, jak je známe.

Nedávno jsem se na téma uprchlíků bavil s podnikatelem Daliborem Dědkem, spolumajitelem Jablotronu. Ten tu hysterii nechápe, je dokonce přesvědčen, že by Česko bylo schopno absorbovat i 200 tisíc uprchlíků, že by česká ekonomika s tím problém neměla. Ale vinou stávajících zákonů to dnes není možné.

Samozřejmě, poněvadž z nejvyšších míst se snaží o opak. Ministr vnitra zavírá uprchlíky. Bělá pod Bezdězem je kriminál, nic jiného to není. Prezident říká hlasitě – a protože je to hlava státu, tak se to všude ve světě objevuje v médiích -, že nejsou vítáni, že má strach z muslimů. Kecal o tom, že tady bude zaveden islámský zákon šaría a že nevěrné ženy budou ukamenovány. To by byla sezóna pro všechny naše kamenolomy.

Pokud si lidé myslí, že je dobré vysvědčení pro naši republiku, že se ji uprchlíci zdaleka vyhýbají, tak je to omyl.

S Václavem Havlem odešla významná morální autorita, která byla ikonou České republiky v zahraničí. Je zřejmé, že jeho hlas dnes chybí. A to jak z hlediska vnitropolitického, tak zahraničněpolitického. Máte nějaké osobní zkušenosti s tím, jak je naše země dnes v zahraničí vnímána?

Jsou to tristní zkušenosti. Zahraniční politici se mnou hovoří, poněvadž jsem byl dvakrát ministrem zahraničí, a už z doby před tím mne z různých činností spousta zahraničních politiků zná. Tudíž mluví se mnou velice otevřeně. A jsou zděšeni. Zděšeni z toho, jak se tady chováme.

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn se nechal slyšet, že uprchlická krize by mohla vést k rychlému rozpadu EU a dokonce k válce. Velká Británie hrozí odchodem z Evropské unie, vývoj v Řecku nelze odhadnout. Jak se díváte na budoucnost Evropské unie?

Já myslím, že se udrží. Prochází obtížným obdobím, to ano. Prozatím ještě nevěřím v rozpad. A já znám Angličany, jsou velmi pragmatičtí a podívají se, co by to pro Velkou Británii hospodářsky znamenalo, kdyby vystoupili. A to je jasné také premiérovi Cameronovi. On bude muset přinést nějaký úspěch domů, ale když se mu to podaří, tak Británie zůstane v Evropské unii.

Co si představujete pod pojmem vliv?

Vliv? Že jsem schopný tak či onak lidi přemlouvat, aby tak či onak konali.

Koho byste označil za osobnost, který má vliv a používá ho ‘dobrým směrem’?

Například Šimon Pánek, většinou také představitelé našich církví, ať je to katolická nebo evangelická.

Jaká témata by elity, lidé s vlivem měli podle vás nastolovat?

Tady rozporuji, že lidé s vlivem jsou elitou. Bohužel je to poněkud odlišný pojem. Obzvláště pak u nás. Jaká téma by měli nastolovat? Například nestrašit lidi, nýbrž věcně diskutovat o problémech dnešních časů. Místo aby je strašili a rozeštvávali.

Co je pro vás společensky odpovědný styl?

Každý má svůj vlastní styl. Co s ním dělá, je odpovědné, nebo ne. Ale dokud se nechová velice extrémně, tak je to opravdu na člověku, jaký je jeho styl. Jak se vyjadřuje, jak se obléká, nemá velký vliv.

Změnil jste svůj pohled na životní styl s ohledem třeba na trvale udržitelný rozvoj, ekologii?

Moc ne. Po pravdě řečeno, k mnoha myšlenkám a těm základním úvahám zelených mám dodnes blízko.

Ta následující otázka je ve vašem případě poněkud legrační, ale klademe ji každému. Je pro vás důležitá kariéra?

Už ne (smích). Nikdy nebyla moc. Já jsem se spíše náhodou a štěstím najednou objevil v pozici, kde jsem nějaký kariérní postup měl. Ale nebylo to veledůležité, a teď, když vám je pomalu osmdesát, tak už o kariéře nepřemýšlíte.

Kterou značku, firmu, výrobek, považujete za symbol úspěchu?

Je jich spousta, což o to. Od Google až k Mercedesu, Kofola, atd. Je jich tolik, že ani nejsem schopen je vyjmenovávat.

Existuje něco, bez čeho byste si nedovedl představit den?

(dlouhá pauza) Moje fantazie je bujná.

Co vás v poslední době potěšilo?

Například teď jsem dva dny cestoval po Moravě. A vzhledem k tomu, co se aktuálně děje, tak většina diskusí se potom vždycky stáčela k uprchlíkům. Já jsem jasně říkal můj názor, že je tedy nesmyslné proti uprchlíkům štvát a budit tady strach a nenávist. A pozoruhodně mnoho lidí naslouchalo, věcně diskutovalo. Samozřejmě byli někteří přesvědčeni, že je to veliká hrozba. Ale věcně se diskutovalo a lidi vlastně nejsou tak blbí, jak si očividně naši politici myslí.

David Binar

Osobnosti: Karel Schwarzenberg