Schwarzenberg: Koalice škrty nijak nezmírní

19. 3. 2012

Členové koalice se shodují, že demonstrace proti reformám a škrtům nemohou změnit jejich úsilí. A to ani před volbami, protože šetřit musí celý svět, tudíž to není jejich výmysl, ale nutnost.

Podle šéfa TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga musí lidem jako lékaři vysvětlit, že hospodářství je nemocné a bez léčby se neuzdraví.

Pokud se ekonomika nezlepší, nemají podle Schwarzenberga voliči očekávat, že si je budou chtít například před podzimními volbami do krajů a Senátu získat populistickými kroky. „Je možné, že někdo to bude před volbami prosazovat, ale já budu proti. Jak to vypadá, ekonomického zázraku se nedočkáme. A stejně bychom tím nic nezískali a akorát ztratili pověst,“ řekl Právu.

Podle premiéra a šéfa ODS Petra Nečase vláda bude pokračovat v konsolidaci veřejných financí. Každá vláda by to musela udělat, dodal. Čím později by se k takovým krokům přikročilo, tím by tato opatření byla tvrdší.

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) soudí, že špatnou náladu lidí změní jedině lepší vysvětlování. „Pokud chceme být zodpovědnou vládou, tak ty reformy dělat musíme. Je pravda, že ne vždy se podaří to veřejnosti vysvětlit,“ sdělil Právu. Předvolební gesto – jakou by mohla být plná valorizace důchodů – podle něj vláda nechystá.

„Nemyslím si, že tato vláda by se měla chovat, zda je před volbami nebo po volbách, protože když se tak politici chovají, tak to vede k nehospodárnému nakládání s prostředky,“ dodal Kuba.

Drábek: Ať poradí, jak to dělat lépe

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) si nemyslí, že by demonstrace něco změnily na reformách. Vláda se však podle jejích slov Právu shodla, že začátkem dubna si vyhodnotí dopady reforem a že by mohlo dojít k drobným úpravám, například v sociální reformě. Pozornost koalice se podle ní zaměří například na příspěvek pro rodiče pečující o postižené děti či na efektivitu úřadů práce.

Ministr práce a sociálních věcí Jaroslav Drábek (TOP 09) by od lidí v ulicích chtěl slyšet, jak by to za současné situace dělali lépe.

„Demonstranti by měli přijít s nějakou alternativou, jak to dělat jinak. Kroky, co předkládám já, jsou nepopulární, ale musí se respektovat realita. Když dnes strčíme hlavu do písku, tak za pár let budeme muset dělat mnohem drastičtější kroky,“ řekl Právu Drábek.

Ani on nepočítá s tím, že před volbami změní názor. „Ministři TOP 09 připravili reformu zdravotní, sociální, důchodovou a daňovou. Voliči nám hlavně proto dali důvěru a není důvod tento směr opouštět,“ podotkl.

 

(dan)

Právo, 17. 3. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme