Schwarzenberg: Když zapomeneme na naše dějiny, můžeme zapomenout na naši budoucnost

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

10. 12. 2014

Co si myslíte jako bývalý ministr zahraničí, že platí na ruského prezidenta Vladimíra Putina a na jeho politiku vůči Krymu?

Jsem přesvědčen, že na něj platí jenom pevné a zásadní postoje, ale těch bohužel není nikdo schopen.

Nemrzí vás, že už nejste ministrem, abyste něco mohl udělat?

Co by mohlo být, mě nikdy nezajímá. Musím uvažovat, co udělat, a ne co by mohlo být.

Co dělat na pomoc lidem postiženým válkou nebo jak pomoci disidentům a zavřeným politickým vězňům v cizině?

Je to pořád stále stejné, tahle scéna se moc nezměnila. Je nutné, abychom aspoň s minimálními prostředky spustili bengál, když jsou tihle lidé zavření, za pomoci mezinárodních organizací, tisku a dalších prostředků.

Stále se zabýváte lidskými právy a podporujete projekty společnosti Člověk v tísni, které vedou mladé k poznání historie.

Tyhle projekty na školách, jako třeba Příběhy bezpráví, jsou báječné, poněvadž, myslím, že jsou základem všeho. Když totiž zapomeneme na naše dějiny,tak můžeme zapomenout na naši budoucnost. Takže cokoliv se naučíme o našich dějinách, tak je pro nás dobré.

Mnozí mladí lidé jsou více aktivní v poznávání vlastní historie a také se víc zajímají o situaci ve světě, nezdá se vám?

Myslím si, že je to tím, že mladí lidé už v současnosti vyrůstají beze strachu. Zatímco ti, kteří vyrostli za normalizace, nevědomě pořád reagují, jako by měli důvod mít nějaký strach. Současná mladá generace je úplně jiná.

Viděl jste už knihu českobudějovického Národního památkového ústavu Schwarzenbergové v české a středoevropské kulturní historii? Co jí říkáte a jezdíte teď více do jižních Čech?

Sem do jižních Čech sice jezdím, ale pořád příliš málo. Knihu jsem viděl a je dobrá, je v ní několik opravdu zajímavých článků.

Radek Gális

Písecký deník, 10. 12. 2014, rubrika: Jižní Čechy, str. 10

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme