Schwarzenberg jednal o investicích se špičkami jihokorejských firem

28. 3. 2012

Na okraj summitu k jaderné bezpečnosti, který se konal na začátku tohoto týdne v Soulu, se český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09) sešel s vysokými představiteli nejvýznamnějších jihokorejských společností a jednal s nimi o možnostech rozšíření vzájemného obchodu a korejských investic v Česku.

Se Schwarzenbergem jednali zástupci firem Samsung, Hyundai, LG, Doosan, GS Caltex, Korean Air a Hanwha. Tyto obří podniky, jejichž souhrnná aktiva zhruba čtyřnásobně převyšují HDP Česka, investovaly v ČR v posledních letech celkem přes 55 miliard korun.

„Hlavními tématy rozhovorů byly možnosti dalšího rozšíření ekonomické spolupráce, ať už v oblasti obchodu, ale především investic a technologické kooperace, vědy a výzkumu,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Korejští průmyslníci a obchodníci chtěli s českým ministrem zahraničí hovořit také o otázce dlouhodobých českých víz pro jejich manažery a specialisty, o průtazích při správních řízeních nebo o nedostatku kvalifikovaných pracovníků v Česku.

Obchodní výměna rychle roste

Obchodní výměna mezi ČR a Korejskou republikou zaznamenala za posledních pět let výrazný růst. Loni dosáhla historicky rekordní úrovně 3,2 miliardy dolarů (zhruba 60 miliard Kč), což z pohledu zahraničního obchodu ČR řadí Jižní Koreu mezi mimoevropskými zeměmi na čtvrté místo za Čínu, USA a Japonsko.

Jihokorejský trh se přes některé přetrvávající bariéry stal také významným odběratelem českých výrobků. Podle jihokorejských statistik se na něj v roce 2011 dovezlo zboží české provenience za 501 miliónů dolarů (9,3 miliardy Kč).

Český vývoz do Korejské republiky byl v loňském roce mnohem vyšší, než třeba na tradiční trhy, jako jsou Vietnam (45 miliónů dolarů) či Egypt (196), ale rovněž Řecko (398), Bělorusko (349), Kanada (260), Mexiko (343), Brazílie (438) či Austrálie (391 miliónů USD). O pozici Česka na jihokorejském trhu hovoří i fakt, že je největším exportérem do Jižní Koreje z nových členských zemí EU.

Na závěr jaderného summitu v Soulu se Schwarzenberg sešel i s premiérem Korejské republiky Kim Hwang-sikem. Oba politici velmi pozitivně zhodnotili obchodní spolupráci a premiér pochválil přímé letecké spojení mezi Prahou a Soulem, které přispívá k rozvoji obchodu a turistiky v obou zemích.

Kim Hwang-sik podle Koláře vyjádřil zájem o další jihokorejské investice v ČR. Český ministr zase ocenil podporu jihokorejských firem českému sportu: Hyundai je oficiálním sponzorem české fotbalové reprezentace, Doosan podporuje fotbalovou Viktorii Plzeň.

(svj)

Právo, 28. 3. 2012, Rubrika: Trhy a ekonomika, str. 18

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme