Schwarzenberg: Hollywoode, toč filmy u nás!

2. 6. 2011

Česko už nemusí přesvědčovat Hollywood a jiné filmaře, že se u nás dobře natáčí. Potřebují však záruky, že budou mít zaručeny stejné výhody, jaké jim nabízejí jiné země. Podporu české vlády včera na setkání s producenty amerických studií tlumočil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Vláda stojí za filmaři a bude je dále podporovat,“ řekl ministr novinářům. Na pracovní snídani hovořil s producenty zastupujícími filmovou výrobu včetně studií „velké šestky“ – Sony, 20th Century Fox, Warner Bros., Paramount, Universal a Disney.

Česká vláda loni v létě se zpožděním proti jiným zemím zavedla tzv. pobídky pro zahraniční filmaře. Znamenají, že poté, co si o ně zažádají a v Česku prokazatelně proinvestují své peníze při tvorbě filmů, vrátí jim ministerstvo kultury až pětinu vynaložených nákladů.

Z každé koruny se vrátí 1,18 Kč

V polovině 80. let s tím začala konzervativní vláda premiérky Thatcherové v Británii, aniž čekala, až to vyřeší trh. Když v roce 2004 pobídky zavedlo Maďarsko, „odlákalo“ k sobě filmaře z Čech, kde zahraniční produkce během let klesla zhruba o 80 procent. Pobídky nejsou subvencováním filmu, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jde naopak o oboustranně velmi výhodný obchod: filmaři ušetří a budou se vracet, a státní rozpočet získá víc peněz, než pobídkami vynaloží.

Podle Ludmily Claussové z Czech film Commission (České filmové komise) se státu za každou korunu pobídky vrátí 1,18 Kč a z nákladů na jeden film získá minimálně 3,6 procenta. Problém spočívá v tom, že všech 300 miliónů korun vyčleněných na pobídky pro letošek bylo už přiděleno do března, takže není z čeho lákat další filmaře. Brit Mathew Stillman, který má v Praze pobočku své firmy Still King Films, přivedl v 90. letech do Česka hollywoodské filmaře.

„Měli jsme projekty s Bradem Pittem, Ridleym Scottem a dalšími,“ řekl Právu. „Přijel jsem požádat pana Schwarzenberga o zefektivnění pobídek,“ zdůraznil.

Zádrhel vidí nejen v tom, že objem pobídek je malý. „Dostat slevu znamená zažádat o ni, natočit film, provést audit nákladů a nechat si vyplatit peníze – to všechno ve stejném roce. Jenže filmová práce se stěží uskuteční během kalendářního roku, takže zahraniční produkce nemá záruku, že se všechny její náklady do slevy či pobídky započítají,“ řekl Stillman.

Podle něj by proto neměly být pobídky limitované, ale naopak obnovovatelné.

„Strategická debata jde jiným směrem“

Před dnešním jednáním s ministryní zahraničí USA Hilary Clintonovou ve Washingtonu ministr Schwarzenberg českým novinářům v Kalifornii řekl, že strategická debata s USA ohledně budování raketového štítu směřuje jiným směrem.

Dosud byla ve hře možnost umístit na území ČR pozemní stanici na zpracování dat družicového systému včasného varování (SBIRS), o níž otevřeně mluvila i česká vláda. Podle informací Práva se systém teprve rodí, a změny jeho konfigurace proto nejsou vyloučeny.

Dalším očekávaným bodem jednání je smlouva o ochraně investic, která je pro ČR nevýhodná vzhledem k systému arbitrážního řízení, v němž je česká strana zpravidla neúspěšná.

Jiří Roškot

Právo, 2. 6. 2011, Rubrika: Ze zahraničí, str. 13

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Kultura, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme