Schwarzenberg: ČSSD opět kapitulovala před hnutím ANO

8. 11. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem)

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Vláda se zjevně rozhodla ten pakt nepřijmout, jak teď konec konců potvrdil pan ministr. Jaké je Vaše hodnocení tohoto kroku pane exministře Schwarzenbergu?

Karel SCHWARZENBERG, čestný předseda strany, poslanec, /TOP 09/

No tady kapitulovala zase jednou sociální demokracie před hnutím ANO. Jasně se projevuje, že v této vládě má pouze pan Babiš co říkat. Ostatní musejí poslouchat. Tradici sociální demokracie by odpovídalo souhlasit s paktem, protože vždy podporovali mezinárodní ujednání. Také to původně chtěli a teď to vzdali jako vždycky. Pomalu se člověk ptá, k čemu vlastně sociální demokracie v té koalici je, když vždycky říká pouze „ano“.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Pane Schwarzenbergu k čemu má být snaha o rámec u něčeho tak bytostně živelného a těžko „rámcovatelného,“ jako je právě migrace?

Karel SCHWARZENBERG, čestný předseda strany, poslanec, /TOP 09/

Musíme se vždycky snažit do věcí přinést aspoň nějaký řád. A mě právě nejvíc udivilo, že premiér Babiš, který, jak známo, horoval o to, abychom se s africkými státy domluvili, co se týká migrace, najednou odmítá i smlouvu nebo pakt, který přesně s těmi státy byl dojednán.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Ale jedna věc je přímá domluva s těmi africkými státy, druhá věc je tahle smlouva, to přece nemusí být jedno a totéž.

Karel SCHWARZENBERG, čestný předseda strany, poslanec, /TOP 09/

Ne. S odpuštěním, když uděláme pakt s těmi africkými státy, domlouváme to všechno, Česká republika se na tom podílela a na poslední okamžik řekne, ne. Tak oni samozřejmě to chápou jako ne zrovna přátelský akt. A to nám jenom ztěžuje potom vyjednat něco jiného. My si myslíme, že oni žádají, aby měli ty tábory na svém území, opak je pravda. Oni by nejradši poslali všechny lidi dále k nám. Když se chceme s nimi domluvit, tak musíme být vstřícní a teď při tom paktu jsme udělali přesně opak.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Pane Schwarzenbergu poslední věc na Vás. Jak konsensuální je toto Vámi prezentované stanovisko v TOP 09? Občas se zdá, jako by ve Vaší, promiňte ne úplně velké straně, existovala minimálně dvě křídla, které na migraci mají jiný názor.

Karel SCHWARZENBERG, čestný předseda strany, poslanec, /TOP 09/

Řekněte mi důkaz. Prozatím lidi stojí za mým stanoviskem. Máme samozřejmě diskuzi jako v každé straně. Žádná strana není monolit a my bohudíky ve straně máme velmi otevřenou diskuzi. Ale koncem konců jsme se sjednotili na tom, že budeme podporovat přístup České republiky k tomuto paktu.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 7.11.2018

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme