Schwarzenberg: Co dnes znamená pojem pravice?

Projev předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga

Co znamená v roce 2012 pojem pravice? Takovou otázkou začal dnes svůj projev na sněmu ODS v Brně předseda TOP 09 a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

3. 11. 2012

Politická diskuse je podle něj v současné době zmatená a používá spoustu nejasných pojmů. „Výše daní, jakožto taková, není znamení pravice nebo levice, nýbrž odraz národohospodářské nutnosti a finančních potřeb státu,“ uvedl jako příklad ministr zahraničních věcí.

Pojmy pravice a levice prošly podle Schwarzenberga během historie výraznými změnami. Pravo-levé vidění politiky a světa podle něj již dnes zcela neplatí. „Není údajná pravice a údajná levice. Ale zde jde o dělící čáru mezi těmi, kteří stojí stoprocentně za demokracií a vládou práva a svobodnou volbou. A těmi, kteří jsou připraveni udělat kompromis s totalitními myšlenkami, myšlenkami nesvobody a omezené vlády práva,“ uvedl předseda TOP 09 před delegáty sněmu.

Jako příčinu současné nálady ve společnosti a vzestup komunistické strany v posledních volbách označil Schwarzenberg neschopnost demokratických stran předkládat myšlenky, ideje a jejich odklon jen k materiálním a hospodářským problémům. Živnou půdou pro nárůst totalitních a nedemokratických sil je podle něj také boj demokratických politických stran mezi sebou. Dodal, že to nebyla TOP 09, která ve vládě útočila na ODS. „My jsme nerazili slogan, že sociální demokracie je náš protivník, ale druhá strana je náš konkurent, kterého je potřeba zničit. Sobě ježek kadeřav,“ použil ministr staré české přísloví.

Podle Schwarzenberga je postupné opouštění ideje svobody a práva důvodem problému demokratického systému nejen u nás ale v celé Evropě.  „Sjednocení Evropy se zaměňuje jen s Eurem. Evropa je, ale více než Euro,“ uzavřel svůj projev předseda TOP 09. 

TOP 09

www.ods.cz, 3. 11. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme