Schwarzenberg: Bude to papež chudých

Mezi českými katolíky včetně věřících politiků se po zvolení nového papeže mísila radost a překvapení. Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg soudí, že volba je rozumná, protože v Jižní Americe je křesťanství daleko živější než v Evropě. „To, že si zvolil jméno František po zakladateli řadu, který vyznával chudobu, ukazuje, že to bude papež chudých,“ řekl Právu.

14. 3. 2013

Kardinál Dominik Duka, který v konkláve volil, na Facebooku sdělil, že je šťasten, že volba proběhla tak rychle: „Modleme se, ať se novému papeži Františkovi dílo daří!“ Olomoucký arcibiskup, metropolita moravský Jan Graubner, je rovněž velmi potěšen. „Nového papeže vítám a přijímám jako Boží dar. I když ho osobně neznám, věřím, že právě on je Bohem vybrán k tomu, aby vedl světovou církev, a že to bude mimořádně užitečné i pro Evropu, která může být oslovena živou vírou a osobními vztahy Latinské Ameriky,“ sdělil Právu Graubner. Jméno František je podle něj překvapením, neboť se na papežském stolci vyskytuje poprvé. „Protože je však nový papež jezuita, domnívám se, že jde o sv. Františka Xaverského, velkého jezuitu a misionáře. Jeho odkaz a misijní zaměření mohou být pro dnešek velmi podnětné,“ podotkl. „Svatému otci přeji, aby našel mnoho spolehlivých spolupracovníků v Římě i mezi věřícími v té nejposlednější farnosti. Všichni se můžeme zapojit do budování společenství víry s novým papežem,“ dodal Graubner.

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek Právu sdělil: „Dnes večer se za něj budu dlouho modlit. Mám radost, že je to jezuita, protože to je záruka racionálního přístupu a hluboké sebereflexe.“

Také plzeňský biskup František Radkovský Právu má radost. „Je to překvapení. Nečekal jsem to,“ reagoval pro Právo. Jorge Bergoglia nikdy nepotkal. „Ale je dobře, že je to člověk z třetího světa, z Jižní Ameriky. A je dobře, že jde o jezuitu,“ podotkl Radkovský, který si cení i toho, že nový papež kdysi studoval chemii.

„Mohl by mít sklon k technickým věcem,“ podotkl biskup. A ocenil i zvolené jméno nové hlavy katolické církve. „Je možné, že ho inspiroval František Xaverský, velký jezuitský misionář, který působil na Dálném Východě. Může to být signál, že chce šířit křesťanství do těch nejlidnatějších zemí světa, jako je Indie nebo Čína,“ dodal Radkovský. Také knězi Tomáši Halíkovi udělala volba radost. „Já jsem naprosto nadšen. Je to jezuita, to je intelektuální elita, věcná, otevřená světu, je to nejlepší řád na světě. Některých jmen jsem se obával. O tomto papeži, musím přiznat, mnoho nevím, nic jsem o něm nečetl,“ řekl v ČT.

Halík: S kurií si poradí

Jezuité jsou pomlouvání okolním světem, protože jsou skvělí, dodal. „Je to člověk zkušený v řízení, říká se o něm že nemá rád římskou kurii. Tento aparát skutečně potřebuje reformu. A jezuita si s tím poradí,“ podotkl Halík k novému papeži.

Podle něj bude schopen oslovit svět. „Už to, že začal občanským oslovením dobrý večer, je vyjádřením ohromné úcty laikům. Papežové jako náměstci Kristovi vždycky přicházeli shůry, ale tady opravdu začíná něco nového,“ dodal Halík.

Volba potěšila i další domácí věřící. „Sám jsem se s ním oficiálně asi nepotkal, alespoň o tom nevím, ve Vatikánu bylo mnoho setkání, velmi to vítám,“ svěřil se otec Jan Kornek, duchovní správce farnosti v Dubu nad Moravou na Olomoucku.

„Vidíte, jak jsem se dříve zmiňoval, bude to papež z Latinské Ameriky, a je to tam!“ radoval se kněz z Moravy, který uvedení papeže sledoval v přímém přenosu mezi svými bližními ve farnosti.

Šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc očekává od nového papeže toleranci. „Určitě je dobře, že si katolická církev zvolila nového papeže. Věřím, že to bude člověk, který bude tolerantní a bude se snažit zklidňovat napětí ve světě,“ sdělil Právu. Dodal, že by byl rád, kdyby nový papež navázal na odkaz Jana Pavla II., kterého si podle svých slov velmi váží.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik označil výsledek volby papeže za překvapivý. „Očekávalo se, že bude zvolen spíše italský kandidát,“ řekl Právu. Kováčik poukázal, že katolickou církev nyní trápí řada problémů, od úbytku věřících po finanční a sexuální skandály. „Toto je dědictví, se kterým by se nový papež měl vypořádat,“ doplnil.

Právo, 14. 3. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme