Schwarzenberg: Boj proti korupci? V tomto systému je to obtížné

Rozhovor s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem

15. 8. 2012

Máte pocit, že jste vy a vaši podřízení udělali vše, aby se kauzy předražených IT zakázek řádně vyšetřily?

Po pravdě řečeno, úplně šťastný z toho nejsem. Poněvadž jsem doufal, že to nakonec došetří policie. Když jsem zjistil, že to odložila, byl to pro mě dosti šok. Ministerstvo nemá kapacity a síly na to, aby to v těchto složitých IT otázkách mohlo samo dotáhnout do konce. My jsme zjistili, že tam není něco v pořádku, ale my nejsme detektivové. Nicméně jsme doufali, že v policejním aparátu se takoví odborníci najdou. Mně se to nelíbí, jak to dopadlo, ale co mám dělat?

Takže jste na vlastní kůži poznal, že to tady nějak nefunguje. Není to vlastně nefunkční systém?

To je bohužel pravda. Tady v tom systému skutečně něco nefunguje. Pokusíme se to vylepšit. A doufám, že to bude v budoucnosti lepší.

Závažný je však i osud úředníka Jakuba Klouzala, který vás na vše upozornil. Ale nakonec to byl on, kdo dopadl nejhůře. Byl vyhozen...

Mně je to velice líto. Je to tak. Vím, že lidé, kteří jdou za svou pravdou, vždycky nějak narazí. Ale my jsme mu nabídli různé možnosti na jinou práci, což on nechtěl přijmout. A pak tedy odešel. Je to zvláštní člověk, kterého si osobně vážím. To naprosto. Nicméně jsem také zjistil, že s ním zacházet je velice obtížné. Já ho mám strašně rád, protože jsem několik takových lidí potkal. Ale bohužel ti lidé často trochu ztroskotali.

Je pravda, že jste se s ním nakonec dohodl, že by o předražených zakázkách mohl informovat aspoň nevládní organizace? Neměla by tato podezření bez odkladu a úplně vyřešit vaše inspekce a policie?

Ale když to neřeší, tak co mám dělat? A já ty věci, které se tady děly, nebudu tajit. Připouštím, že také u mne na ministerstvu i v době, kdy jsem byl ministr, se staly věci, které se stát neměly. Nicméně považuji za důležité, abychom v tom zůstali otevření... Ano, je to tak, doporučil jsem mu, ať se obrátí i na jiné než státní orgány.

Vaše vláda se nazývá vládou protikorupční. A tohle je jeden z konkrétních případů, kdy se ten boj nezdařil. Neuvažoval jste o osobní odpovědnosti vzhledem k tomu, že jste to nedokázali dotáhnout do zdárného konce?

Já vám něco řeknu. V tomto systému je to poněkud obtížné. Kdybych cítil vlastní provinění, tak bych z toho odpovědnost vyvodil. Já si myslím, že jsem udělal vše, co bylo možné. Takže provinění necítím.

(km)

Mladá fronta DNES, 15. 8. 2012, Rubrika: Z domova, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme