Růžička: Veřejné zakázky budou skutečně veřejné

Komentář ředitele kabinetu ministra zdravotnictví

20. 4. 2011

Reformy s netknutou korupcí nemají valný smysl. Bez snížení korupčního potenciálu navíc hrozí, že veřejnost reformní kroky ne přijme, byť jsou nezbytné pro udržitelnost veřejných financí. I kvůli tomu ministerstvo zdravotnictví protikorupční opatření považuje za neoddělitelnou součást reformy zdravotnického systému.

Ministr Heger svůj protikorupční program již vyhlásil a v současné době piluje klíčové detaily. Jeden z nich se týká zvýšení transparentnosti zadávání veřejných zakázek ze strany ministerstva zdravotnictví a jím přímo řízených ústavů, především fakultních nemocnic. Spolu s odborníky z NERVu a Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy připravujeme nový systém reportingu veřejných zakázek, který bude jednoduše dostupný všem, ať už jde o zadavatele, veřejnost, novináře, či jednotlivé uchazeče o veřejné zakázky. Všichni budou mít přístup do speciální aplikace zInfo, dostupné na internetu. V ní bude přehled o celém průběhu výběrového řízení.

Například my jako ministerstvo chceme na základě ročního plánu zakázek zveřejňovat předem záměr vyhlásit zakázku, následně oznámit předběžné požadavky a doložit potřebnost projektu. Poté vypíšeme samotné výběrové řízení a zveřejníme nejen výsledek, ale také nabídky jednotlivých uchazečů, zdůvodnění volby jednoho z nich, a konečně i skutečné náklady na projekt s hodnocením kvality dodávky.

Veřejné zakázky v resortu zdravotnictví se tak stanou mnohem průhlednější. Zlepší se kontrola nakládání s penězi daňových poplatníků a ministerstvo i veřejnost získají lepší přehled. V systému zInfo bude na jednom místě snadno a jednoznačně dohledatelné, zda je zakázka předražená, kdo ji odsouhlasil a jak probíhal schvalovací proces. Výhodou systému je i skutečnost, že jeho náklady budou velmi nízké: budou se pohybovat okolo sta korun za zakázku. Podstatně se tím sníží rovněž administrativní výdaje.

Celý systém chceme ještě doplnit o tzv. referenční ceny. Ty vytváříme na základě spolupráce s experty ČVUT. Týkat by se měly jak přístrojů, tak zdravotnických prostředků i služeb. Jednotkové referenční ceny stanoví jakousi reálnou hodnotu dodávky, s níž bude možné porovnat skutečné výdaje. Jestliže přístroj bude pořízen za výrazně vyšší cenu bez racionálního zdůvodnění, pojišťovny budou moci odmítnout jeho nasmlouvání.

Jde tedy o skutečný pokrok ve snaze zprůhlednit veřejné zakázky a omezit jejich korupční potenciál. Je však nutné připomenout, že naprostá většina zdravotnických zařízení spadá pod kraje a města. Bylo by proto vhodné, aby i tyto zřizovatele inspirovaly kroky ministerstva zdravotnictví, jinak boj proti korupci úspěšný nebude.

 

Jan Růžička, ředitel kabinetu minstra zdravotnictví

Hospodářské noviny, 20.4. 2011, Rubrika: Názory, str. 10

Štítky
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme