Růžička: V otázkách Tchaj-wanu by EU měla postupovat jednotně

Český prezident označuje návštěvu senátní delegace v čele se šéfem senátu Milošem Vystrčilem, cituji, slovy klukovská provokace. Šéf čínské diplomacie Wang Ya Vystrčilovu návštěvu označil za překročení pomyslné červené čáry, a na obranu Česka se postavila mimo jiné i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Čínská ambasáda v Praze v sobotním prohlášení vyzvala Česko, aby přijalo, cituji, konkrétní opatření k odstranění nepříznivých dopadů souvisejících se vzniklým incidentem a přijalo konkrétní kroky k udržení stabilního rozvoje čínsko-českých vztahů.

8. 9. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou)

Václav MORAVEC, moderátor
Ona čínská strana kvůli cestě vedení senátu na Tchaj-wan vyhrožuje České republice, respektive konkrétním lidem sankcemi. Počítáte s nimi, pane místopředsedo Růžičko, že se ocitnete i vy na sankčním čínském seznamu?

Jiří RŮŽIČKA, první místopředseda Senátu

Čína otevřeně vyhrožovala panu předsedovi a v delegaci bylo sedm dalších senátorů. Byli tam i zástupci firem a podnikatelů. Nepočítám s nějakými velkými sankcemi, pokud se nebudeme moct v následující době podívat do Čínské lidové republiky, tak to přečkáme. Já bych se velice rád ještě dotknul toho, co znamená politika jedné Číny. Navazujeme na to, jak to bylo definováno v devadesátých letech, a co bylo stanoveno v šedesátých letech Chartou OSN o sebeurčení. V Chartě se říká celkem jednoznačně, že každý národ má právo na sebeurčení. To znamená i na svoje politické uspořádání, na svůj hospodářský a kulturní vývoj. To jsme respektovali celá desetiletí a respektovala to víceméně i Čínská lidová republika. Až v okamžiku, kdy Tchaj-wan byl součástí OSN a byl z OSN vyloučen a nahradila ho Čínská lidová republika, tak se to začalo zhoršovat. A v současné době to graduje snad v posledním desetiletí s nástupem nové politické garnitury v Čínské lidové republice. Politika jedné Číny je mimo jiné zajímavá i tím, že oba dva dnes rozdělené prostory, rozdělené země vznikly na stejných principech. Obě země uznávají jako svého zakladatele filozofa, politika, studia Sun Yan Sena, který jasně definoval, že země musí být zřízena na demokratických principech, a také říkal, že je lepší, aby demokratická země počítala svůj vliv a svoji sílu z počtu hlasů ve volebních urnách, a ne z počtu uren o padlých na bojištích. Myslím si, že politika jedné Číny je celkem samozřejmá, jenom si ji v posledních letech Čínská lidová republika vykládá jinak. Viděli jsme to nedávno na případu Hongkongu.

Václav MORAVEC, moderátor

Poslední otázka k tomuto tématu, na Vás pane místopředsedo Růžičko. Měla by Evropská unie, popřípadě v jakých rovinách, změnit svoji politiku vůči Číně, jak o tom teď mluvil ministr zahraničí Tomáš Petříček?

Jiří RŮŽIČKA, místopředseda Senátu

Já myslím, že by Evropská unie měla postupovat víceméně v souladu. Je to zcela zásadní. A prohlášení ministra zahraničních věcí Německa, případně francouzská vyjádření k tomu směřují. Odmítáme takový přístup, říkají, odmítáme urážky, odmítáme výhrůžky. Pojďme postupovat dál jednotně, a ten článek, který jsem citoval z Financial Times, ten to říká zcela jednoznačně. Postupujme společně a řešme společně otázky. Do toho patří mimo jiné i to, že další parlamentní delegace z evropských zemí nás na na Tchaj-wan budou následovat.

Václav MORAVEC, moderátor

Chcete-li tím tedy říci, že společně s tím, že byl Miloš Vystrčil s Vámi na Tchaj-wanu, takže teď budou následovat parlamentní delegace na nejvyšší úrovni z dalších evropských zemí?

Jiří RŮŽIČKA, místopředseda Senátu

Říci to tímto nechci, a nemůžu. Fakt je, že jsme se v Tchaj-peji setkali i se zástupci zemí z Evropské unie, které tam mají své zastoupení a mluvili jsme o tom. Ve všech případech jsme se setkali s porozuměním našeho postupu v návštěvě Tchaj-wanu a zároveň si všichni uvědomují složitost situace. Doufají, že podobné kroky budou následovat, ale samozřejmě nikdo na této úrovni to nemůže s jistotou říct.

Podívejte se na celý díl pořadu Otázky Václava Moravce s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou.

Zdroj: ČT24, Otázky Václava Moravce, 6.9.2020

Štítky
Osobnosti: Jiří Růžička
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme