Růžička: Trpíme nejvíce tím, že mladí lidé nechtějí učit

Současná vláda slíbila, že učitelé budou mít v roce 2021 průměrně 45 000 Kč měsíčně. Ale jaké platy učitelů budou v letech dalších? To zatím nikdo neví. Odpověď na tuto otázku se pokusili dát Piráti. Jejich poslanec Lukáš Bartoň v pátek podle informací Otázek podal pozměňovací návrh do zákona o pedagogických pracovnících. Ten má zafixovat plat pedagogickým pracovníkům k ekonomickému indexu, kterým má být průměrná mzda v České republice. Učitelé by tak mohli mít svůj minimální plat daný zákonem.

2. 3. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou)

Václav MORAVEC, moderátor

Pane místopředsedo Senátu, Vy byste podpořil ten pozměňovací návrh Pirátů?

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu PČR, člen senátní výboru pro vzdělávání

Já jsem pozměňovací návrh Pirátů poměrně podrobně prostudoval. Musím říct, že tam je mnoho věcí, které považuji za důležité, za sympatické. Jistá předvídatelnost i pro státní rozpočet, jistá i pro učitele. Jednoduše půjdu učit a budu mít tolik a tolik peněz i třeba za 5 let. A je tam také velice zajímavé to, že myslí i na ty, na které se v poslední době nesmírně zapomíná – učitelky mateřských škol. Ty by si výrazně polepšily. Takže ten návrh je samozřejmě zajímavý, je pěkný, ale obávám se, jestli bude skutečně průchozí. Pan ministr prezentuje návrh, nebo postoj vlády, která si myslí, že se mají přidávat procenta z HDP. Pro vládu samozřejmě je hezké říkat: Vidíte, my jsme konečně něco přidali. A je to pravda a je to pro každou vládu dobré. Tento návrh by vládám vzal takový hezký argument typu my jsme ti, kteří jsme přidali, protože by se přidávalo pravidelně. Já bych preferoval, kdyby se to dokázalo spojit. Zajistíme učitelům pravidelný nárůst související s inflací a zároveň přidejme procenta z HDP do školství. Je jasné, že přidáváme málo, i přesto, že se platy zvedají, stále je to velmi málo peněz. A pokud se to nezmění, budeme se bavit o platech učitelů, což ale není hlavní podstata vzdělávání.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane ministře, že do vás dále budeme šít. Možná nedává logiku, že tady Piráti Vám de facto chtějí pomoci, a Vy tu pomoc odmítáte. Velmi pozorně posloucháme argumenty, které zmiňujete. Ale až bude končit vláda Andreje Babiše, tak je jasné, že v roce příštím budou mít pedagogové slíbených 130 % průměrné mzdy. To je už dnes jasné. I když se zhorší ekonomika a nebudou peníze ve státním rozpočtu, tak toto bude zřejmé, že v roce 2021 budou mít v průměru na výplatní pásce 130 % průměrné mzdy.

Robert PLAGA, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /ANO/

Ten vládní závazek, já ho znovu zopakuji, protože to splývá těmi debatami v Poslanecké sněmovně. Ten vládní závazek je 150 % výše roku 2017, a to můžu v tuto chvíli garantovat, protože to máme ve střednědobých výdajových rámcích. Těch 130 % průměru, to je věc, kterou tuším poprvé vytáhla snad Petra Buzková. V tom prostoru se to objevuje v různých volebních programech různých stran, ale k tomu se budeme blížit v následujících letech. To znamená ta situace taková není. Tam snad byli někde na 107 %. Teď už jsme někde mezi 119-120 %. A v těch nástrojích v roce 2021 je, že by to bylo podle mého názoru mělo růst tak, aby to doprovodné usnesení sněmovny bylo naplněno. To znamená, aby někdy v letech 2023-2024 to bylo na těch 130 % průměrné mzdy.

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu PČR, člen senátní výboru pro vzdělávání

Já musím ještě znovu připomenout jednu věc. Nejde jen o těch 130 %, v tom návrhu jsou ještě další věci.

Václav MORAVEC, moderátor

Teď se bavíme o tom návrhu Pirátů?

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu PČR, člen senátní výboru pro vzdělávání

Ano. Jak jsem říkal, návrh se snaží řešit tabulkami i platy učitelek mateřských škol. Tam je situace zoufalá a téměř se o tom vůbec nemluví. Snaží se řešit platy mladých učitelů daleko dynamičtěji, než je to v té současné podobě. To je něco, co mohlo pomoci celému tomu systému, protože trpíme tím, že mladí lidé nechtějí učit a učitelek mateřských škol máme čím dál tím méně. Já vím, že pan ministr nemůže řešit všechno, ale míra nespokojenosti je obrovská. A pro nás je nesmírně důležité řešit i situaci v mateřských školkách.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane ministře, na školském výboru tedy Vaše argumentace bude taková, že se vláda k tomu systémovějšímu řešení Pro Futura zaváže jak?

Robert PLAGA, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /ANO/

Z mého pohledu ten závazek je právě obsažen v tom, že cílíme na 5 % hrubého domácího produktu v letech budoucích. Samozřejmě je nutné přiznat, že zase tady nestartuje úplně z velkých hodnot, protože jsme byli na 3,2 % hrubého domácího produktu, což je ostudné. A ta další věc, že samozřejmě budeme následně v těch projekcích 2022-2023, což jsou ty střednědobé výdajové rámce, nadále zvyšovat objem prostředků na platy pedagogů, ale dovolím si podotknout i nepedagogů, abychom se skutečně blížili v případě pedagogických pracovníků k něm 130% průměrné mzdy.

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu PČR, člen senátní výboru pro vzdělávání

Jenže to neřeší problém zaostávání platů učitelů za platy vysokoškolsky vzdělaných lidí. Ta pozice České republiky je zoufalá. A samozřejmě to má obrovské dopady. Nebudu mluvit jen o tom, že bychom si přáli, aby do školství chodili mladí a vzdělaní lidé, kterým na tom záleží. Víme, jak málo chodí lidi z pedagogických fakult učit a ono se jim není možné divit, protože to není otázka toho, jaký mám teď plat. Je to otázka i toho jaké mám sociální postavení mezi svými spolužáky z gymnázia. Jak na tom jsem a co si můžu dovolit, vlastně, co si nemůžu dovolit. Je to například i otázka penzí do budoucna. Ti lidé mají malé penze, protože pobírají většinu svého života ve školství nízké platy.

Podívejte se na celý díl pořadu Otázky Václava Moravce s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou.

Zdroj: ČT 24, Otázky Václava Moravce, 1.3.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme