Růžička: Každý den, kdy děti mohou být ve škole, je dobrý

Zda na tento pátek školu zavřít vědí podle prvního místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky (za TOP 09 a STAN) nejlépe ředitelé jednotlivých škol. Podmínky na každé z nich jsou přitom - co se koronaviru týče - velmi odlišné, dodal. Místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová v té souvislosti zdůraznila, že je důležité, aby se doba covidová nestala dobou bez vzdělání. Oba byli hosty pořadu Události, komenáře. 

24. 9. 2020

Řada univerzit kvůli koronaviru zavádí výuku na dálku. Diskutuje se i o možném omezení docházky na středních a základních školách. Nově jmenovaný ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve snaze zpomalit šíření nemoci doporučil ředitelům škol, aby nadcházející prodloužený víkend rozšířili ještě o pátek. 

Například podle průzkumu Asociace ředitelů základních škol to však vypadá, že do většiny škol žáci v pátek půjdou. 

První místopředseda Senátu a dlouholetý ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička zdůraznil že sami ředitelé přitom nejlépe vědí, jestli se třeba danou školu zavřít, či nikoliv. 

„Všichni si přejeme, aby doba covidová nebyla doba bez vzdělání,“ poznamenala v té souvislosti někdejší ministryně školství a současná místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová. „Nový pan ministr zdravotnictví velice rychle zaplnil poměrně prázdný prostor jasných plánů a schémat možností, které by spíše měly zaznívat dopředu z ministerstva školství,“ řekla.

Růžička: Podmínky na jednotlivých školách jsou velmi rozdílné

Plošné přerušení výuky by bylo špatným krokem, domnívá se přitom Růžička. „Myslím si, že každý den, kdy děti mohou být ve škole, je po tom, co jsme zameškali, dobrý,“ řekl.  Dodal, že podmínky v jednotlivých školách jsou přitom velmi odlišné. „Jsou školy, které mají třetinu tříd v karanténě…. a pak jsou školy, které mají v karanténě pět nebo dvě tři děti,“ dodal. U té druhé skupiny škol přitom podle něj není důvod, proč dětem dávat i v pátek volno.

To, že každá škola je jiná, zdůraznila také Kateřina Valachová. „Je rozdíl mezi základní, střední a vysokou školou - tomu asi všichni rozumíme,“ poznamenala. Ředitelé přitom podle ní velmi rychle na doporučení zareagovali. „Ihned jsme dostali informaci, jestli této možnosti využijí, nebo ne,“ dodala s tím, že ze strany ministerstva zdravotnictví vnímala dané doporučení pouze jako možnost, kterou mohli ředitelé zvážit.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 24.9.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme