Růžička: Hraje se o vliv a velmocenské snahy Ruska

Senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost požádal vládu o rezolutní odmítnutí vměšování Ruska do českých záležitostí. Zástupci horní komory také chtějí, aby ministři zhodnotili plnění smlouvy mezi oběma státy a představili plán na snížení počtu diplomatů na zastupitelském úřadu Ruské federace v Česku.

29. 4. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou)

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář má policejní ochranu kvůli Rusovi, který má za úkol ho zlikvidovat, řekl to v televizi Prima. Úkolem Rusa je podle Koláře zlikvidovat také pražského primátora Zdeňka Hřiba a starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného. Kolář, Hřib i Novotný čelili v posledních týdnech kritice Ruska kvůli krokům, které učinily jejich úřady. Pane senátore, je možné sledovat i pochybení na české straně?

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu

To není vměšování do zahraniční politiky ze strany komunálního politika. Jsem rád, že to výbor pro bezpečnost projednal i na můj impulz, a přijal usnesení. Jde o to, že České republice se vyhrožuje. Právoplatně zvolení zastupitelé, lidé ve veřejné správě, jsou kriminalizováni ruskou stranou. Víme, že ten zákon, který byl přijat a který ministr obrany okamžitě akceptoval tím, že přinesl seznam osob, které mají být stíhány a budou vyžadovány i Interpolem, to jsme my zastupitelé, kteří jsme na Praze 6 s odstraněním toho pomníku souhlasily. Nehraje se o starostu Koláře, nehraje se ani o sochu maršála Koněva, hraje se o vliv a velmocenské snahy Ruska.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Premiér už prohlásil v narážce na Moskvu, že Česká republika si nenechá líbit, aby cizí mocnosti ovlivňovaly její politické dění. Máme zůstat u této reakce nebo by měla Česká republika přistupovat trošku tvrději k tomu, co Vy sám popisujete, že tedy Rusko i Čína se snaží více upevňovat svůj mocenský stav?

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany /ČSSD/

My musíme jednoznačně reagovat tak, že to budeme odmítat. A vyjádření do médií rozhodně nestačí. Když nic jiného, oni se vyjadřují a my se vyjadřujeme taky. Oni na nás neútočí, takže my se nebráníme, neútočíme na ně navzájem. Je to opravdu diplomacie, to už tady zaznělo. To znamená, že pokud udělá jedna strana diplomatické faux pas, a v tomto případě to udělalo Rusko, předtím třeba Čína, tak my se musíme velmi tvrdě vymezit vůči tomu, že to je pro nás nepřijatelné. A nesmíme z té pozice ustupovat. Z mého pohledu to ministerstvo zahraničí, senátní i sněmovní výbor dělají.

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu

Já musím souhlasit s panem místopředsedou. V tomto případě zcela a beze zbytku. Vím, že o tom bude jednat ve čtvrtek zahraniční výbor a byl bych velice rád, kdyby ta stanoviska byla souhlasná a podobná a to, co teď říkal pan místopředseda mě velice utěšilo. Myslím si, že jenom prohlášení samo o sobě nestačí. Měly by za tím být i nějaké konkrétní kroky.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Jmenujte nějaké konkrétní kroky.

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu

Konkrétní kroky jsou vyjmenovány už v tom usnesení. Žádáme po vládě, aby to jednoznačně odmítla, žádáme, aby se k tomu jednoznačně vyjádřila a žádáme, aby jednala s ruskou stranou i počtu diplomatů.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

To znamená, že by se měly počty diplomatů snížit.

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu

Počty by se měly snížit, protože za ty se schovává v současné době kdekdo. Myslím si, že to jsou kroky, které by mohly být konkrétní a dostatečně důrazné.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 28.4.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme