Roztočil: VZP začne konečně řešit problémy, které tíží české zdrvotnictví

Rozhovor s poslancem Alešem Roztočilem

26. 11. 2012

Největší zdravotní pojišťovna mění vedení. Na své funkce dnes rezignovali generální ředitel VZP Pavel Horák i dosavadní předseda správní rady Marek Šnajdr. Všeobecně se má zato, že svou si tak prosadil ministr Leoš Heger, který oba zmíněné pány kritizoval především kvůli spornému projektu na elektronické knížky IZIP a špatné komunikaci s nemocnicemi, z nichž některé čelí hrozbě zrušení. Správní rada dnes do čela Všeobecné zdravotní pojišťovny vybrala dosavadního vrchního ředitele pro ekonomiku na Ministerstvu zdravotnictví Zdeňka Kabátka. A členem správní rady VZP je taky poslanec za TOP 09 Aleš Roztočil, kterého vítám ve studiu Dvaceti minut. Dobrý den.

Dobrý večer.

Pane profesore, jak moc potřebovala VZP změnu? Podle vás.

Já jsem ve správní radě dva a půl roku. A za dva a půl roku se na správní radě, která byla každý měsíc, pořád dokolečka řešila záležitost i IZIPem, poslouchali jsme reportingy, řešili jsme Mořského koníka, ale z pozice mě, jako lékaře, který 25 let pracoval na klinice, teď 10 let pracuji ve velké krajské nemocnici a znám ambulantní provoz, tak ty bazální problémy, které tíží poskytovatele zdravotní péče se neřešily. Neřešily se, protože jsme byli zavaleni jinými problémy. Takže doufejme, že tyto problémy jsou alespoň z části vyřešeny, až zase budeme moc věnovat se současným novým vedením, jak správní rady, tak tedy s novým panem ředitelem opravdu o základních věcech, které tíží naše zdravotnictví a ve kterých si myslím, že je prostor na to, aby došlo ke zlepšení.

A právě to, že zdravotní pojišťovna neřešila ty hlavní problémy, které trápí české lékaře, ty by jste vyčítal odcházejícímu generálnímu řediteli Horákovi, nebo šéfovi správní rady VZP panu Šnajdrovi?

No, já jim nechci nic vyčítat, protože nevím, jestli na to byl zrovna časový prostor v té mediální, mediálně ekonomické takové, jak bych to nazval, tlačenici ohledně IZIPu, úbytku pojištěnců a dalších záležitostí, tak věřím tomu, že tyto problémy vzaly pojišťovně tolik času, že nezbylo na řešení opravdu fundamentálních záležitostí. A já osobně a nejenom já, ale i mí kolegové ze sněmovny, kteří tedy ve zdravotnictví pracují, vidíme opravdu velký prostor ve zjednodušení pojištěnectví v České republice, nastavení jasných podmínek a v tom chaosu, který v současné době existuje, v pojišťovně a ten chaos vidím zejména ...

Pro lékaře v čem je to třeba nejvíc problematické? Vy mluvíte o chaosu, o tom, že ty základní problémy se neřeší. V čem?

Je to zejména smluví politika, protože co se týče smluv, tak to vnímáme jako věc, která se nediskutuje, jako věc, která je v současné době značně nepřehledná. Když například rušení nemocnice, když žádné rušení nemocnic nejde. Medializaci těchto problémů, že, protože potřebujeme, aby se změnil systém poskytování zdravotní péče převádět mnoho léčebných výkonů do ambulantní péče, do jednodenní chirurgie, udělat systém těch základních kamenů našeho zdravotnictví, což je praktických lékařů a v tomto vidíme, v těch smluvních podmínkách a nakonec i v tom seznamu výkonu takový velký prostor, který by se měl změnit, by mi jako jednodušší poskytovatelé zdravotní péče vidíme velký prostor pro zlepšení zdravotní péče v České republice.

Vy jste narazil na problém, který je medializovaný v posledních týdnech, měsících a to je to možné rušení nemocnic. Teď jste řekl, že vlastně o žádná rušení zdravotnických zařízení nejde, přitom na tom černém seznamu VZP je dvanáct nemocnic, které se obávají. Jak to myslíte, že nebudou zrušené, tedy že to, co prosazovalo předchozí vedení už neplatí?

No, já si myslím, že nebudou zrušené, nemohou být zrušené, protože zdravotnický systém je velice úzce spjat se sociálním systémem a pokud dojde k jakési shodě mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí a mezi Ministerstvem zdravotnictví, tak tyto v uvozovkách rušené nemocnice budou poskytovat to, co potřebuje naše zdravotnictví nejvíc, a to je následná péče. Nedovedete si představit, jaký je problém umístit bezmocnou babičku do penzionu pro seniory, kde je samozřejmě zapotřebí nejenom sociální péče, ale také zdravotní. Na druhé straně existuje spousta nemocnic, kde se například po slepém střevě leží týden, nebo osm dní jenom proto, aby tam ten pacient byl.

A pane profesore Roztočile, vy předpokládáte, že i s tím novým vedením, že nový ředitel VZP pan Kabátek bude trvat na tom, aby těch 12 nemocnic už dále jaksi neprovozovalo akutní péči, ale soustředili se na tu následnou, o které mluvíte? Prosazoval by jste to ve správní radě?

Já pana Kabátka viděl dnes asi dvě hodiny, takže těžko můžu předjímat, jaké rozhodnutí on bude považovat za optimální. Nicméně byli bychom velice rádi, aby naslouchal nejenom ekonomům, nejenom právníkům, aby naslouchal také těm, kteří tu zdravotní péči poskytují a kteří o tom maj relativně jasno v hlavě a kteří maj určité představy o tom, jak by funkce zdravotních pojišťoven měla vypadat.

Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Dnes přijal pozvání člen správní rady VZP a poslanec za TOP 09 Aleš Roztočil. Pan Zdeněk Kabátek, o kterém jsme tu mluvil před několika okamžiky, řekl jste, že jste ho viděl ve svém životě dvě hodiny. Co o něm víte? Myslíte si, že je to dobrá volba pro VZP?

Paní redaktorko, vy po mě chcete velké soudy.

Spíš názor člena správní rady.

Spíš názor člena správní rady. Já osobně dávám velkou váhu na první pohled a já jsem s panem Kabátkem nikdy osobně nemluvil, takže v současné době nemohu říct, jestli je to, jestli je to ta nejlepší volba. Ovšem to, co jsem se dozvěděl od lidí, kterým důvěřuji z Ministerstva zdravotnictví, tak jsem přesvědčen, že Ministerstvo zdravotnictví nevybralo člověka, který by vedl do úpadku Všeobecnou zdravotní pojišťovnu a že o volbě tohoto člověka přemýšleli a udělali co je nejlepší, aby posadili do tohoto křesla člověka, který by byl kompetentní.

Slyšel jste už o tom, že pan Kabátek měl na Ministerstvu zdravotnictví údajně na starosti vybavení specializovaných center a že právě některé z těchto center a jejich financování šetří protikorupční policie? Že tam existuje podezření, že by se na tom mohl podílet.

To jsem neslyšel. Tak daleko mé informace nejdou. Je samozřejmě výborné, že se vybavují specializovaná centra, což tedy je jednou z priorit, o kterých si myslím, že bude muset pojišťovna rozhodovat, a to specializovaná centra pro onemocnění, které nejsou běžné, že dostanete jednou v životě maximálně rakovinu. Jednou, dvakrát infarkt, že. Takže tyto onemocnění by se měly léčit opravdu v centrech, dejme tomu jednom centru v kraji ...

Ale co s nimi má společného jaksi nový šéf VZP, to nevíte.

No, co s tím má společného, to zatím nevím, ale pokud se s ním setkám, tak mu tyto svoje názory, nejen já, ale i mnoho dalších kolegů jistě sdělíme, že centralizace jistých oblastí v medicíně je na pořadu dne a že je to jedině pro blaho našich pojištěnců.

Mimochodem nový předseda správní rady VZP ministerský náměstek Nosek řekl, že právě v tom je zakopaný pes v uvozovkách. Pokud se týká řízení specializovaných center, protože výdaje v poledních letech na ně prudce stouply. Přitom řada pacientů třeba s roztroušenou sklerózou na tu léčbu nedosáhne, že tady je politika VZP špatná. Myslíte si to taky?

No, to by jsme museli probírat jednu diagnózu vedle druhé, že.

On to označil jako jeden z hlavních problémů, proto se na to ptám.

Ano, jistě. Není jenom infarkt, nebo karcinom štítné žlázy, ale existují samozřejmě další onemocnění, které si vyžadují zvýšenou péči a roztroušená mozkomíšní skleróza k tomuto jednoznačně patří. Systémem celé reformy zdravotnictví, cílem jejím bylo poskytnou pacientům, kteří vyžadují náročnou péči a těch není zase tolik, takovou péči, která by byla na úrovni současných světových poznatků. Na to samozřejmě potřebujete finance. Na druhé straně, by se tyto finance na to získaly, tak se musí omezit naprosto banální péče, když dostanete chřipku, tak vás ten lékař stejnak nevyléčí, musíte si koupit Paralen a citron a lehnout si do postele na dva dny, že. Takže to je naprosto, naprosto jasné, že. Proto si myslím, že centra by se měla rozvíjet pro tato onemocnění a další, které jsem vám říkal, které v životě tak často nepotkáme, že. A na druhé straně by se mělo uvážlivě do těchto center investovat. Já vím sám z vlastní zkušenosti, že existují prostě pracoviště, které mají robotickou chirurgii, která někde leží v koutě, nebo se na nich ...

A nepoužívají ji.

A vůbec se nepoužívají. To je samozřejmě škoda, jsou to vyhozené peníze, že. Na druhé straně vím, že prostě pacienti, kteří nejsou tak medializovaní, jako je roztroušená mozkomíšní skleróza, která má drahou léčbu, že tito pacienti by to měli dostat z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Když jsme u financí, jak je možné, že VZP jako instituce, která přerozděluje 150 miliard korun ročně, je ve velmi špatné finanční situaci, kde vy vidíte ty hlavní příčiny?

No, tak příčin je mnoho a jedna z těch hlavních příčin je to, že Všeobecná zdravotní pojišťovna musí přijímat všechny pojištěnce. Zatímco ostatní zdravotní pojišťovny mají spíš jako cílovou skupinu pojištěnce, kteří hodně platí a málo spotřebovávají. To znamená ty zaměstnané. Čili to je jeden z hlavních důvodů, proč pojišťovna, Všeobecná zdravotní pojišťovna má tyto finanční problémy. A další věc je to, co už jste říkala, že určitě se financují určité projekty a říkala jste mi to teď před chvilkou například kampaň ...

Před vysíláním jsme mluvili o tom, že pojišťovně ubývají pojištěnci. K prvnímu lednu by to mělo být 70 tisíc lidí a právě proto pojišťovna, aby posluchači věděli, o čem jsme mluvili, chystá jakousi marketingovou kampaň, aby přilákala lidi. Takže by chcete říct, že to jaksi není nutné, nebo je nutné?

No, to má zase hlubší příčiny. Pokud u nás bude osm zdravotnických pojišťoven, tak ty mezi sebou budou různým způsobem, různým způsobem soutěžit o ty pojištěnce, protože nakonec každá pojišťovna žije ze svých pojištěnců a bude si, budou se snažit ty pojištěnce přilákat různými benefity. Chci říct jednu kacířskou myšlenku. Je vůbec zapotřebí v České republice, abychom měli na deset a půl milionu osm pojišťoven?

A je to nutné, podle vás?

Podle mě to není nutné.

Není.

Není. Kdyby, ale to jsme už úplně někde jinde ...

A pak by bylo víc peněz, myslíte, do systému.

A pak by bylo, pak by jsme si nemuseli přetahovat pojištěnce. Já naprosto chápu, že tady tento můj názor se neslučuje s politikou volné soutěže v naší svobodné společnosti tržní, ale myslím si, že toto by byl krok správným směrem.

A proč tady vůbec tolik pojišťoven je? Kdo je drží na trhu, o kterém jste teď mluvil?

No ...

Protože kdyby jaksi nebyly nutné, tak třeba by už mohly dávno zaniknout, pokud za nimi nestojí někdo, kdo třeba, o kom vy víte, že je nepřekročitelný.

Paní redaktorko, já jsem se sice dostal do vysoké politiky, ale zas tak daleko nevidím, kdo za kterou pojišťovnou stojí, jaké lobbistické skupiny a jaké jsou finanční a ekonomické zájmy těch, kteří tyto pojišťovny drží. Rozdíly jako uživatel také jedné pojišťovny a jako lékař mnoho, mnoha lidí velké rozdíly mezi jednotlivými pojišťovnami nevidím.

Jste poslanec. Zkoušel jste to prosadit?

Co, teď?

Rušení pojišťoven.

Ne, zatím ne, protože čekám, jaká bude situace po změně vedení, ale jistě, že v Poslanecké sněmovně zejména z lavic levice tyto názory jsem slyšel ač politik pravicový, tak tyto názory jsou mi celkem velmi sympatické.

Říkáte, že čekáte na změnu názorů, pokud tedy nastane ve vedení VZP, jestli tomu dobře rozumím. Jaké kompetence má právě tato pojišťovna k tomu, jestli bude zbytek fungovat na českém trhu? Proč je to pro vás důležité?

Já si myslím, já si osobně myslím, že toto není pouze v kompetenci jedné pojišťovny. To by bylo velice jednoduché, kdyby se VZP ...

Řekl jste, že čekáte na to, jak změní názor.

Ano, čekám, jak se postaví správní rada, jak se postaví vedení pojišťovny k těmto, dejme tomu názorům, ale toto je rozhodnutí politiků a o tomto o eventuelním sloučení pojišťoven, ke kterému dochází a do budoucna stejně dojde, dyť jsme měli 17 pojišťoven, kolik jich máme teď, 8, že.

Ale vy jste taky politiky. Říkáte, že čekáte rozhodnutí politiků a vy můžete zasáhnout do toho boje.

Nevím, jestli zrovna, ano já do něho zasáhnu.

Teď jste se rozhodl. Teď ve Dvaceti minutách.

Teď jste mě přesvědčila.

Podáte nějaký návrh Poslanecké sněmovně?

Ano, ano můžu, ano dříve to ještě probereme v užším kruhu, pak v širším kruhu, pak ještě v širším kruhu a pak třeba dojde i ten nejširší kruh, ale jsou to zatím jenom, jenom, jenom idee, které v současné době těžko najdou naplnění.

Naladili jste Dvacet minut Radiožurnálu. Jejich hostem je dnes člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny a poslanec za TOP 09 Aleš Roztočil.

Pane poslanče, vy jste také jako my určitě zachytil, že Leoš Heger byl z předchozím vedením VZP ve sporu hlavně kvůli tedy tomu projektu spornému na elektronické knížky IZIP. Za jak velký problém to považujete vy?

No, považuju to za velký problém, protože idea elektronických zdravotnických knížek, nebo elektronizace zdravotnictví je naprosto skvělá a vůbec se jí do budoucna nevyhneme. Nicméně projekt IZIP měl zásadní chybu, že nezaváděl elektronické zdravotní knížky plošně. To znamená, že když to mělo z tisíce pacientů třicet, tak je to naprosto k ničemu. Pokud by toto bylo uzákoněno, povinnost pro lékaře a pro pacienty,  pro pojištěnci, pro pojišťovny, tak potom z elektronického hlediska z výpočetní techniky není problém, aby každý pacient ve své kartě měl čip s určitým filtrem, který by odfiltrovával jenom důležité informace, takže po příchodu do ambulance by si lékař zasunul jeho kartu do počítače a viděl, co bylo vyšetřeno, kdy bylo v nedávné době vyšetřeno. Zmizly by duplicitní výkony, nebo duplicitní vyšetření a určitě by se ušetřilo. Ovšem problém IZIP měl, hlavní problém IZIPu byl v tom ...

Byl IZIP, ta firma.

Ta firma, ano, ano. Byl v tom, že prostě tento projekt byl pravděpodobně velice předražený. Já nejsem expert na informační technologii, byl předražený.

V některých zakázkách především.

V některých zakázkách a na druhé straně, byly tam velké náznaky různého korupčního jednání a tak dále, ale k těm se nechci vyjadřovat, protože o tom přesné údaje nemám.

Považujete za správné, možná i nutné pro VZP, aby rozvázala spolupráci s firmou IZIP i co se týká jiných projektů, než byly elektronický knížky? Ona spravuje ta firma i ten velmi důležitý portál, přes který se rozdělují peníze směrem od státu a pak také směrem ke klientům VZP?

No, co se týče elektronických knížek, tak to je asi jasná záležitost. Co se týče portálu, je to záležitost daleko složitější. Vedou se o tom velké diskuse na správní radě a ke konsensu zatím nedošlo, že. Takže je otázka zrušit tento portál za podmínek, které teď pojišťovna musí plnit vůči IZIPu ...

A to by byly jaké podmínky, co by musela VZP ...

To jsou, to jsou, to jsou finanční podmínky. To jsou smluvní podmínky do budoucna, to jsou různé penále, které by se musely zaplatit.

Pojišťovna by musela platit firmě IZIP několik měsíců penále, pokud by rozvázala smlouvu?

Ano, ano.

Máte přehled, kolik by to tak mohlo stát?

No, já nejsem, moc si nepamatuju čísla, že, takže určitě by moje informace byly zavádějící, ale je to teda v hodnotách milionů.

Takže teď, když se zeptám na váš názor, pane profesore Roztočile, jestli by bylo lepší pro pojišťovnu i za cenu těch pokut možných, rozvázat spolupráci s firmou, která se neosvědčila a to do té míry, že podalo Ministerstvo i trestní oznámení kvůli některým zakázkám, nebo spíš lepší počkat?

No, já mám takovou šalamounskou odpověď na to. Víte, bylo by vhodné, aby se nevylila vanička i s dítětem. To znamená, že to dobré z toho IZIPu a já vím, které, jak ta knížka IZIP vypadala, to si nějakým způsobem ponechat a samozřejmě ty nevýhodné smluvní podmínky zrušit. Čili zrušit spolupráci s IZIPem teď z ničeho nic by bylo zřejmě pro pojišťovnu nevýhodné. Na druhé straně vím, že elektronizace našeho zdravotnictví je nutná a myslím si, že je zbytečné vymýšlet vymýšlené a určité, určité momenty, určité praktiky z knížky zdravotní IZIP by se daly použít i pro to plošné, do budoucna doufám, že k tomu dojde, plošné zavádění zdravotních knížek.

Do budoucna, jak blízká budoucnost to je?

To je zase hádání ze skleněné ...

Bavíte se o tom ve správní radě?

My se o tom bavíme, ale zatím tato myšlenka nenabyla konkrétnější podoby. Ano, bavíme se o tom, že prostě podmínkou elektronizace zdravotnictví je to, že by tento systém měl být naprosto plošný.

Dodává člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, poslanec za TOP 09 Aleš Roztočil. Já děkuju, že jste si udělal čas a přišel do studia Dvaceti minut. Na shledanou.

Na shledanou a přeji krásný zbytek dne.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 26. 11. 2012

Štítky
Osobnosti: Aleš Roztočil
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme