Roztočil: Odvolání ředitele VZP není v současnosti vhodné

Rozhovor s poslancem Alešem Roztočilem

17. 10. 2011

moderátorka

Rádio Česko, Svět o osmé máte vyladěn 10 minut po 8. hodině. Internetové zdravotní knížky s údaji o nemocech a péči, měly ušetřit miliardy. Všeobecná zdravotní pojišťovna, která knížky nabízí svým klientům a teď má finanční potíže, říká, že nejméně 3 miliardy. V této situaci politická scéna řeší utajený převod 49 % akcií IZIPu do neznámé švýcarské společnosti s názvem eHI eHealth International. Generální ředitel IZIPu Jiří Pašek České televizi řekl, že k převodu došlo kvůli jednáním o vstupu strategického partnera.

Jiří PAŠEK, generální ředitel, IZIP

Doprostřed těchto jednání vstoupila VZP se svým požadavkem na získání majoritního podílu ve společnosti IZIP, my jsme adaptovali jednání se zahraničním partnerem,uchazečem o majetkový vstup na tyto nové podmínky. Společnost eHI je účelově založenou společností, která v tuto chvíli zastupuje zájmy onoho zahraničního investora.

moderátorka

No a Jiří Pašek se také ohradil proti možnosti zrušení elektronických zdravotních knížek.

Jiří PAŠEK

Nejhorší cestou je určitě zrušení projektu. To je jednoznačné. Do toho projektu se za dobu jeho budování nainvestovalo velké množství prostředků a jeho zrušení by jednoznačně poškodilo uživatele, tedy pojištěnce Všeobecné zdravotní pojišťovny, kteří dnes využívají elektronickou zdravotní knížku. Za poslední tři roky se počet uživatelů zdravotních knížek z 1 milionu zvýšil na 2,5 milionu. Ze 7 tisíc lékařů máme dnes skupinu více než 20 tisíc lékařů, kteří mohou pracovat s elektronickou zdravotní knížkou.

moderátorka

Jiří Pašek, ředitel IZIPu a tahle ta kauza se řeší v situaci, kdy Všeobecná zdravotní pojišťovna už minulý týden přiznala, že jí došly rezervy, má vlastně už jenom peníze, které přicházely od pacientů a souvisí to údajně s ekonomickou krizí. Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek před pár minutami kolegům z Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu k hospodaření pojišťovny, respektive k jejím příjmům řekl:

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Systémů řešení by muselo být především nastaveno vlastní hospodaření VZP. To znamená, že musí ne načerpat rezervy, ale naopak je vytvářet právě pro ty období, kdy těch prostředků bude méně. Samozřejmě nesmí dojít také k tomu, aby byly nastavovány úhrady ve výši, která nebude, které nebudou schopny poskytnout příjmy.

moderátorka

A také dodává náměstek ministra, resort chce nastavovat úhrady tak, aby nepoškodili pacienty.

Petr NOSEK

Ministerstvo zdravotnictví musí hledat kompromis mezi těmi požadavky. Ačkoliv Všeobecná zdravotní pojišťovna vystoupila s tímto požadavkem o snížení výdajů v příštím roce o 5 %, tak sama navrhuje určitým skupinám poskytovatelů zvýšení těch výdajů a proti stávajícímu stavu až o 1 %. Takže určitě, určitě ten kompromis té situace tak budeme a nemělo by dopadnou tato věc na pacienty.

moderátorka

Co se týče možnosti personálních změn ve VZP, náměstek Nose, řekl, že jsou v kompetenci správní rady pojišťovny.

Petr NOSEK

Ta otázka je určitě spíše otázkou položena členům správní rady.

moderátorka

Petr Nosek, náměstek ministra zdravotnictví. Na lince mám dva členy správní rady VZP, také místopředsedy zdravotního výboru Poslanecké sněmovny sociálního demokrata Jaroslava Krákoru, dobrý den,

Jaroslav KRÁKORA, poslanec /ČSSD/

Dobrý den.

moderátorka

A Aleše Roztočila z TOP 09. I vám dobré ráno.

Aleš ROZTOČIL, poslanec /TOP 09/

Dobré ráno všem, vám a posluchačům.

moderátorka

Pane poslanče Krákoro, varoval jste, pokud jsem měla možnost číst vaše vyjádření, před unáhleným odvoláním ředitele VZP Pavla Horáka. Rozumím tomu správně tak, že mu věříte i přes ty finanční potíže pojišťovny?

Jaroslav KRÁKORA

No, paní redaktorko, to je složitá otázky. My samozřejmě ani doposud nemáme všechny údaje, vyžádali jsme si od ředitele a ředitelství pojišťovny přehled smluv. Dostali jsme zatím jenom jednu, budeme žádat další, takže to vyhodnotíme. Myslím si, že teď v současné době dneska není zatím na pořadu dne odvolání generálního ředitele, nebo ředitele Pavla Horáka.

moderátorka

Stejná otázka pro vás, pane Roztočile, pane poslanče z TOP 09. Je důvod odvolat kvůli finančním potížím zdravotní pojišťovny Pavla Horáka?

Aleš ROZTOČIL

Já si myslím, že to by to byla, že by to byl situace, která by byla celkem nevýhodná pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu vzhledem k obtížím, které teďka má. Myslíme, si, že pan doktor Horák je osoba, která v tuto dobu je schopna řešit, jak finanční problémy pojišťovny, tak ty další, z nichž teda ten hlavní je, který dominuje, to jest záležitost zdravotních knížek IZIP. Myslím si, že by to nebylo vhodné řešení odvolání ředitele v současné době.

moderátorka

A když už jste se opět zmínil o IZIPu, tak pojišťovna má v něm zatím 5% podíl, měla by dokončit tu koupi zbytku?

Aleš ROZTOČIL

No, pokud se správní rada rozhodne, že se na podkladě pilotních projektů bude pokračovat v té filosofii zdravotních knížek IZIP, pak si myslím, že to by byla jediná možná schůdná záležitost tak, aby se stala pojišťovna vlastníkem všech akcií, akcií IZIPu.

moderátorka

Pane poslanče Krákoro, k témuž. Měla by pojišťovna dokoupit těch 51 %.

Jaroslav KRÁKORA

Tak říkám, my nemáme všechny údaje ještě. Ale já jsem byl vždycky, já to řeknu takhle, paní redaktorko, to není otázka prostě dnešního dne, nebo posledního roku, to IZIP má prostě svůj vývoj, ten vznikl v roce 2002 a my jako sociální demokracie jsme byli vždycky proti tomuto projektu, protože byl drahý, neefektivní, každý rok se do toho lilo 150-200 milionů a prakticky to nikam nevedlo. Takže my jsme byli vždycky skeptický k tomuto projektu. Už tam bylo sporné i ta dobrovolnost, zase na druhý straně zase povinnost a ochrana údajů zdravotních jo, takže má to mnohá úskalí a my si myslíme, že jedno z řešen může být i ústup od smlouvy.

moderátorka

Myslíte si, že by tohle mělo být tedy do budoucna spíš utlumeno a nebo povinné pro všechny? Otázka pro Aleše Roztočila.

Aleš ROZTOČIL

No, my si svým způsobem slibujeme hodně od toho pilotního projektu, kdy IZIP by měl použít v Karlovarském kraji a na Vysočině, že pokud by se získaly relevantní data o použitelnosti zdravotní knížky IZIP,v tom případě by se v tomto projektu mohlo postupovat, mělo, mělo pokračovat. V případě tom, že se zjistí, že ten projekt je vadný, že, tak jak říkal kolega Krákora, o utajení osobních údajů pacientů a tak dále a ta finanční náročnost, tak v tom případě, i když se ztratí velké množství finančních prostředků, které do IZIPu byly investovány, tak by bylo asi vhodné tedy od IZIPu ustoupit.

moderátorka

Vrátíme se k finanční situaci VZP vůbec. Ministr zdravotnictví Leoš Heger nechce, aby vláda navyšovala dotaci pro VZP, aspoň tak znělo to předchozí vyjádření. Žádá efektivnější hospodaření. Kde by, a ptám se teď Jaroslava Krákory, mohla VZP hospodařit lépe, v jaké oblasti?

Jaroslav KRÁKORA

Tak já jsem vždycky, paní redaktorko, poukazoval právě, když jsem býval zpravodajem u VZP, ještě, než jsem byl ve správní radě, tak vždycky na IZIP, vždycky na Mořského koníka a tak dále, na lékovou politiku tam je obrovské množství rezerv v lékové politice. Jinak my jsme vždycky navrhovali v parlamentu zastropování, zrušit zastropovoní pojistného a progresivní daň, které by Všeobecné zdravotní pojišťovně přinesly 3-5 miliard a já si myslím, že by tyto problémy byl vyřešeny, z velké části vyřešeny.

moderátorka

Pohled Aleše Roztočila na tyto záměry, nebo návrhy?

Aleš ROZTOČIL

No, jisté je, že objemy zdravotní péče, které hradí v současné době zdravotní pojišťovna, jsou velice rozsáhlé. Myslím si, že rozdělení zdravotní péče, která bude základní, že teda, a která bude standardní, nadstandardní a nadstandardní, že jistě mnoho těchto záležitostí vyřeší, že. Já nechci poukazovat na Mořského koníka nebo na rozsáhlost balneoterapie nebo určitých laboratorních nebo ambulantních, ambulantních činností, ale jisté, že jsou zde rezervy, na kterých by se dalo ušetřit tak, aby je finanční situace zdravotní pojišťovny se, se ozdravila.

moderátorka

Ještě nakonec otázka pro oba. VZP chce do konce příštího roku propustit 800 zaměstnanců. Je to, myslíte, účelné? Nejdřív se ptám Jaroslava Krákory?

Jaroslav KRÁKORA

Tak, zase samozřejmě, že to je účelné, i když je to velice nepopulární opatření, ale VZP měla svého času ještě snad předminulý rok nebo před 2 roky na jednoho úředníka 1200-1300 klientů. Ačkoliv jiné pojišťovny měly na jednoho úředníka 2000-2800 klientů, tak vidíte, že tady se jeví něco. I když má ona VZP samozřejmě i další úkoly, jako kapitační centrum, centrum mezistátních úvrat, jo, ale jeví se to tak neefektivní ten počet úředníků. Takže to, co jsme schválili těch 840 úředníků ve dvou letech, tak já si myslím, že je to zcela efektivní krok.

moderátorka

Aleš Roztočil, prosím už jen stručně. Vy jste hlasoval pro?

Aleš ROZTOČIL

Já opravdu můžu jenom stručně. Já zcela podporuji to, co řekl kolega Krákora. Jsou tam rezervy a myslím si, že to bude racionální opatření, snížit počet úředníků.

moderátorka

Členové správní rady VZP a místopředsedové zdravotního výboru Poslanecké sněmovny. Teď nakonec mluvil Aleš Roztočil z TOP 09. A mluvila jsem také se sociálním demokratem Jaroslavem Krákorou. Děkuji oběma. Na shledanou.

Aleš ROZTOČIL

Na shledanou.

Jaroslav KRÁKORA

Na shledanou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 17. 10. 2011

Štítky
Osobnosti: Aleš Roztočil
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme