Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

Rozhovor s 1.místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

17. 6. 2010 | 12:00

--------------------

Jednání ODS, TOP 09 a Věcí Veřejných pokračují dnes dopoledne na nejvyšší úrovni. Na základě doporučení mezi stranických expertních týmů hledají přijatelný kompromis v oblasti zdravotnictví, důchodové reformy a taky ekologie. Lídři jmenovaných politických uskupení. Jedním z témat je ekologická super zakázka která se může vyšplhat až na sto miliard korun. Vyjednavači se shodli už dřív, že jí zřejmě nebude možné zrušit kvůli hrozbě arbitráže. Na čem se tedy dnes politici domluvili nebo možná domluví. Otázka pro místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Dobré poledne.

--------------------

Hezké poledne. Ta dohoda je velmi racionální, samozřejmě, že ekologická kapitola řeší mnohem zásadnější témata než technický způsob likvidace ekologických zátěží, ale prosím, chápu, že to je mediálně vděčné téma. Současný systém, tak jak jsou likvidovány ekologické zátěže, je pomalý a především má obrovský korupční potenciál. Snaha pokusit se získat jednoho kvazi-koncesionáře, který by proces zrychlil, bylo by to průhlednější, motivovalo k nižším nákladům, je proces tohoto takzvaného super tendru a my jsme se jednoznačně dohodli, že se seznámíme s nabídkami, pokud budou jakékoliv pochybnosti, že ty nabídky jsou méně výhodné než současný systém, budou-li jakékoliv pochybnosti o transparentnosti, tak vítěze nevyhlásíme a soutěž zrušíme. Bude-li zřejmé, že to bude výhodné, no tak proč nevzít výhodnější nabídku. Jediné z čeho myslím, z čeho mám docela legraci, je ta hysterická snaha zastánců stávajícího systému s vysokým korupčním potenciálem, neudělat tohle porovnání.

--------------------

Řekněte mi, pane místopředsedo, i podle vyjádření zástupců ODS, těch především, by měla být zakázka super výhodná, aby byl vybrán zájemce pro celý, pro celou tuto zakázku. Co je podle vás výhodné, jaká cena? Dá se to takto říct?

--------------------

Ano, samozřejmě. Tak jako všechny, všichni uchazeči maj svých pět měsíců na data roomu, aby se seznámili s celou analýzou rizik a s tím jakou cenu si mohou dovolit nabídnout, no tak stejnou informaci bude mít i zadavatel. Pochopitelně je jasné, že takovouto informaci nelze říct veřejně dopředu, protože doufáme, že dostaneme i výhodnější nabídku, než tu co, kterou pokládáme za výhodnou. Takže dostatek brzd a pojistek, jak vědět co je a co není výhodné, jak to vědět navzájem, jak nositelem této informace není jenom jeden jediný člověk no a pak se rozhodnout podle toho jakou dostaneme nabídku.

--------------------

Jak reálná je varianta, že by se otevřeli obálky a potom byla ta zakázka rozdělena na několik menších, o tom se také mluvilo.

--------------------

O tom vůbec nehovoříme, protože to je potom věcí vlády. Prostě je to velmi prosté. Otevřou se obálky, zjistí se, že žádná nabídka není výhodná, tedy tender se zruší, vítěz se nevyhlásí a vláda se rozhodne, zda dál pokračovat v likvidaci ekologických zátěží dnešním stávajícím způsobem a nebo hledat nějaký jiný výhodnější model. To pak bude věcí odpovědností vlády, není žádný důvod takové rozhodnutí dělat dnes.

--------------------

Mluví se o hrozbě arbitráží pokud by byl tender zrušen. Po otevření těch obálek s nabídkami, myslíte si, že by Česko nečelilo hrozbě, arbitráží?

--------------------

Pak by to pravděpodobně asi ano, ale bez ohledu na to, zda by byla nebo nebyla hrozba arbitráží, tak by bylo mimořádně hloupé se s těmi nabídkami neseznámit. To si může přát jenom ten, kdo chrání stávající systém, který zdůrazňuji, má vysoký korupční potenciál. V okamžiku kdy se s těmi nabídkami seznámíme, tak máme plné právo vítěze nevyhlásit. A všechno je v naprostém pořádku. Ta snaha zrušit ten tender ještě dřív, než dostaneme ty nabídky je opravdu jenom snaha, kde můžu jenom spekulovat o motivech, ke který si za žádnou cenu nepřeji, aby se mohl srovnat nabídka tohoto tenderu se stávajícím systémem.

--------------------

Odpovídá místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, díky za váš čas, na shledanou.

Na shledanou.

ČRo, 17. 6. 2010, Pořad: Ozvěny dne