Rozhovor s Ludmilou Bubeníkovou

Rozhovor s kandidátkou za TOP 09 v Moravskoslezském kraji Ludmilou Bubeníkovou

7. 5. 2010 | 17:45
--------------------
Dobrý podvečer, sledujete další díl speciálního vysílání věnovaný volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Pojďte se společně se mnou seznámit s kandidátkou strany TOP 09 Ludmilu Bubeníkovou.

redaktorka
--------------------
Ludmila Bubeníková se narodila v roce 1955. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou, obchodní fakultu v Bratislavě. Do politiky aktivně vstoupila v roce 1944 a od roku 2002 je starostkou Velké Polomi. Je vdaná a má dvě děti.

--------------------
Dobrý podvečer, já vás vítám u nás v předvolebním studiu.

Dobré odpoledne.

--------------------
Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se blíží. Jak tyto dny vypadají u vás, jak vypadá kampaň?

--------------------
Jezdíme s lídrem kandidátky TOP 09 s podporou starostů panem Lukšou po Moravskoslezském kraji. Snažíme se navštívit maximum obcí a měst, potkáváme se s lidmi, snažíme se zjistit jejich starosti a potřeby, i když v podstatě my starostové víme, co naši lidé potřebují. Takže jde spíš o kontaktní kampaň tak, aby, aby se o nás vědělo.

--------------------
Jste starostkou Velké Polomi, obce, které se podařilo získat na projekty miliony korun. Ostatní obce vám mohou závidět tu vaši aktivitu, jak se vám to podařilo, jak se vám daří získávat dotace?

--------------------
Je to záležitost velmi složitá. Ten úspěch samozřejmě je dlouhodobá záležitost, protože na dotace se musíte připravit. My jsme zvažovali, které věci v naší obci potřebujeme ze všech nejvíce. To řešení je komplexní, takže jsme si připravili samozřejmě projektovou dokumentaci, stavební povolení a všechno ostatní. Podařilo se nám získat šikovné agentury na zpracování žádostí, protože já říkám, že zpracování takové žádosti je diplomová práce a disertační současně. Není to vůbec nic jednoduchého.

--------------------
Úspěšně tedy řešíte problémy vaší obce, jak byste třeba řešila v Moravskoslezském kraji ovzduší?

--------------------
Otázka ovzduší v Moravskoslezském kraji je jedna z nejvážnějších záležitostí. Všichni víme, že největším znečišťovatelem je ArcelorMittal, ale samozřejmě naše ovzduší ovlivňuje i polská strana. Takže základ toho problému spočívá v jednání zásadních opatření proti snížení, snížení emisí. Ale řekla bych, že i jednotliví občané mají na tom obrovskou zásluhu.

--------------------
TOP 09 docela razantně ve svém předvolební programu řeší sociální dávky, včetně například zrušení porodného a například důchody roku 2011 chcete ponechat bez valorizace. Nemyslíte si vy osobně, že například tyto nepopulární kroky vám odeberou hlasy voličů?

--------------------
Top 09 s podporou starostů si uvědomuje, že to jsou skutečně nepopulární kroky, ale já si myslím, že v dnešní době už mezi námi není člověk, který by si neuvědomoval závažnost situace, která v České republice nastala. Ty věci znějí trošku jinak, než jak jste je, jak jste je podala, protože konkrétně v případě porodného nejde o jeho zrušení, jde jen o to, aby se, aby nezůstalo zákonnou dávkou, to znamená, že dneska na porodné, na nárok i maminka, jejíž manžel vydělá, když to přeženu, 50 milionů korun ročně. Takže jde skutečně o to, aby tu dávku dostávali lidé, kteří ji skutečně potřebují.

--------------------
Vašim nejbližším tématem je správa obcí. Co si myslíte, že tady je třeba přímo v Moravskoslezském kraji změnit v této oblasti?

--------------------
Já bych řekla, že to není specifikum Moravskoslezského kraje, ale tyhle ty problémy malých obcí se týkají všech obcí v České republice a ten nejzásadnější problém, který je třeba řešit, je změna rozpočtového určení daní. Všichni víme, že malé obce získávají z daní velmi, velmi malou část a v podstatě tyto příjmy nestačí na pokrytí jejich potřeb. Při změně systému přerozdělování daní se dostaneme do situace, kdy můžeme dlouhodobě plánovat své potřeby a řešit s jakousi perspektivou, kdežto dneska, když jsou malé obce odkázány pouze na dotace, na které není právní nárok, jejich příprava stojí strašně moc peněz a nikdy nevíme, s jakým výsledkem se potkáme. Je to obrovský problém a je ta situace i pro starosty malých obcí velmi, velmi složitá.

--------------------
Oslovili jsme také jiné politické strany, které se ucházejí o přízeň voličů v těchto volbách a zeptali jsme se jich, jak by podpořili místní rozvoj v Moravskoslezském kraji. Podívejme se na krátkou anketu.

Martin JOCHIM, lídr MS kraj, Strana svobodných občanů
--------------------
Místní rozvoj je pro mě pojem, který jako se dá těžko uchopit, jako pod... nějakým způsobem podporovat místní rozvoj znamená velmi dobře sledovat tradice a tu situaci a to dění v té oblasti a spíš to respektovat a nějakým způsobem do toho moc nezasahovat než vymýšlet projekty na nějaký takový rozvoj.

Ivo SVOJÁK, kandidát do PSP ČR za MS kraj /ODS/
--------------------
Místní rozvoj jako takový je otázkou, zda by měly být vytvářeny podmínky rozdílné pro, pro jednotlivá místa. To znamená každopádně místní rozvoj, co se týká rozvoje podnikání v Moravskoslezském kraji ano.

Jiří CARBOL, lídr KDU - ČSL, Moravskoslezský kraj
--------------------
Jsou to jaksi formy, kdy stát vytváří dotační programy, nabízí možnosti a podnikatelé se potom přihlašují a mají možnost z těchto programů čerpat.

--------------------
Viděla jste anketu, chcete ji nějakým způsobem doplnit nebo reagovat na ní?

--------------------
No, já bych řekla, že ty odpovědi byly takové nemastné neslané podle, podle mého vkusu. Myslím si, že otázka místního rozvoje se především týká malých obcí. V podstatě se vracíme k tomu, o čem už dneska byla řeč a je to, je to otázka daňových, daňových příjmů, protože znovu se vracíme k životu na venkově. Je třeba trochu setřít rozdíl mezi městem, městem a obcí. A ve venkovských oblastech vytvořit takové podmínky, aby tam mladé rodiny zůstávaly, ale samozřejmě mladé rodiny vyžadují jakési zázemí, to znamená, aby byly v dostatečném množství zajištěny, zajištěny kapacitně předškolní a školní zařízení, zdravotnické, zdravotnická zařízení a jiné potřeby, které především mladé rodiny potřebují ke svému spokojenému životu.

--------------------
Co si myslíte, že tady lidi v Moravskoslezském kraji trápí nejvíce, co by bylo potřeba nejdřív řešit a akutně?

--------------------
Já si myslím, že jedním z největších problému v Moravskoslezském kraji je právě otázka sociálních dávek a jejich, jejich zneužívání. Samozřejmě spoustu lidí trápí nezaměstnanost a nemožnost najít uplatnění, uplatnění na trhu, takže to samozřejmě zase zpětně souvisí s podporou podnikatelského prostředí, nezvyšováním daňové zátěže, zjednodušením placení daní, sociálního, zdravotního pojištění a dalších problémů, se kterými se živnostníci a vůbec podnikatelské subjekty denně potýkají.

--------------------
Čas našeho předvolebního studia pomalu se krátí. Teď dostaneme půl minuty na to, abyste se představila svým voličům a případně získala jejich hlas. Váš čas běží, prosím.

--------------------
Jsem starostkou obce Velká Polom druhé volební období, tak jak už dneska bylo řečeno. Máme značné úspěchy, ale je fakt, že je spousta věcí, které je třeba řešit. Komunální politici by měli vnést své názory do vrcholové politiky, protože my konkrétně známe potřeby, potřeby lidí a víme, jakým způsobem je řešit, i slušným způsobem.

--------------------
Děkuji, půl minutka sice ještě nevypršela. Já vám mockrát děkuju za vaše názory, za čas, který jste věnovala našemu předvolebnímu studiu.

Já taky děkuju.

--------------------
A vám, diváci, děkuji za pozornost.

Na shledanou.

RTA, 7. 5. 2010, Pořad: Host dne- Téma dne