Reformy v Polsku porušují principy právního státu

25. 7. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

Polsko je kvůli reformě justice na nohou. Rozhodnutí prezidenta Andrzeje Dudy vetovat dva ze tří kontroverzních zákonů zklamalo vládní stranu Právo a spravedlnost. Opozice to naopak chápe jako své vítězství. Ve středu by o této otázce měla opět jednat Evropská komise. Jak vážně berete výtky vůči reformě polského soudnictví? Chápete to stejně jako vrcholní zástupci české justice, že jde o globální útok na soudní moc a tím i na základní pilíře demokratického právního státu v Polsku?

Jiří POSPÍŠIL, bývalý ministr spravedlnosti, europoslanec

Tuto reformu považuji za opravdu velmi problematickou. Je třeba si uvědomit, že polský ministr spravedlnosti je současně nejvyšším prokurátorem. Pokud by ta reforma prošla, došlo by k obrovské koncentraci moci v rukou jednoho člověka. Ten by byl ministrem spravedlnosti, generálním prokurátorem a současně by vybíral soudce Nejvyššího soudu. To je opravdu zcela v rozporu s principy právního státu. Boj proti tomuto zákonu považuju za důležitý a jsem rád, že prezident Duda chce ten zákon vetovat. 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

Řekl, že bude vetovat dva ze tří sporných zákonů. Dá se říct, že tady dochází ke krajní situaci, která nemá v historii moderních demokracií obdoby. Jak by v takové situaci, pokud by ke schválení skutečně došlo, měly reagovat evropské instituce?

Jiří POSPÍŠIL, bývalý ministr spravedlnosti, europoslanec

Evropská unie na to má jasné procedury. Pokud nějaký stát trvale a hluboce porušuje hodnoty, na kterých je Evropská unie postavena, pak mohou evropští lídři takovému státu odejmout hlasovací právo. Mezi trvalé hodnoty Evropské unie patří i právní stát, to znamená dělba moci, kterou reforma v Polsku totálně porušuje. Pokud se ten zákon přijme, tak by se toto řízení s Polskem mělo spustit. Nejsem ale příznivcem toho, co říkají někteří evropští politici, včetně paní Jourové, že máme Polsku odebírat dotace. Dotace s tímto problémem vůbec nesouvisí. Kvalitní politika a evropské peníze je úplně jiné téma. Takovéto míchání jablek a hrušek je špatné.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

Jak by měla reagovat Česká republika? Měla by pozastavit součinnost v rámci Visegrádu?

Jiří POSPÍŠIL, bývalý ministr spravedlnosti, europoslanec

Pozastavovat činnost v rámci Visegrádu nemusíme. Na druhou stranu, pokud budou ty zákony přijaty, tak je to tak velké porušení principu právního státu, že by Česká republika měla na jednání Evropské rady hlasovat proti Polsku. Neměli bychom být za každou cenu vůči Polsku falešně solidární. Pokud polská vláda přijímá a navrhuje do parlamentu zákony, které jsou v rozporu s evropským pojetím právního státu, a ten je pak přijímá, tak by se nám taková falešná solidarita zpětně vrátila. Měli bychom hájit principiální politiku a nepodporovat Polsko jenom proto, že je to náš soused. V samotném Polsku, jak vidíme na demonstracích, je společnost velmi rozdělena. Velká část Poláků tuto reformu odmítá.

Zdroj: Ozvěny dne, ČRo Radiožurnál, 24. 7. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme