Reforma v systému vyplácení sociálních dávek

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

17. 8. 2010 | 13:08

--------------------

Hlavní reformátor české vlády, slovy premiéra Petra Nečase  reformní bourák, se nejmenuje Miroslav Kalousek, ale Jaromír Drábek. Právě ministr práce a sociálních věcí totiž chystá revoluci v systému sociálních dávek. Ten je podle něj nepřehledný a je třeba jej změnit. Ze současných 20 by tak do budoucna mohly zůstat pouze 3. Dávka při ztrátě zaměstnání, dávka pro postižené a dávka pro sociálně slabé. O podrobnostech plánu teď ve vysílání Rádia Česko právě s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem. Pěkné odpoledne.

Dobré odpoledne.

--------------------

Systém sociálních dávek chcete v pozměněné podobě podle Hospodářských novin spustit v roce 2012. Máte už souhlas koaličních partnerů?

--------------------

Tak já nejdřív upřesním to, co bylo řečeno v tom předchozím příspěvku. Jedná se skutečně o změnu, nikoliv o žádnou revoluci. Jde o to, že dnes ten systém administrace jednotlivých dávek je velmi složitý, protože těch dávek existuje řada paralelně vedle sebe, ať jsou jednotlivě vypláceny. A mým cílem je zjednodušit toto vyplácení sociálních dávek. To znamená, nejedná se o žádný převrat, o žádnou revoluci. Jde jenom o technické uchopení celého toho systému tak, aby vyplácení jak pro klienty, tak pro stát bylo mnohem jednodušší.

--------------------

Tak řekněme tedy administrativně. Říkáte, že to je pouze restrukturalizace těch dávek, ale zpátky k tomu jednání v koalici. Je to tedy návrh, se kterým teprv půjdete za nimi, nebo už máte předjednánu podporu?

--------------------

Ano, samozřejmě právě proto, že je to technický návrh, tak to je záležitost, kterou samozřejmě budeme projednávat s koaličními partnery, nicméně tím, že věcně se v podstatě nemá nic změnit, tak není důvod to projednávat nějak detailně, nebo nějak "politicky". Tam se skutečně jedná o to, aby ten systém byl administrativně mnohem jednodušší, aby byl mnohem přístupnější pro klienty, protože dnes si oprávněně klienti stěžují na to, že předkládají několik žádostí s týmiž přílohami, například týmiž posudky od lékařů, a to je samozřejmě velmi nepříjemné.

--------------------

A technicky to tedy bude tak, že v současnosti je 20 dávek, posléze podle vašich plánů by byly tři. Do nich by byly rozsegmentovány ty jednotlivé dávky, které fungují dnes. To znamená, že třeba v těch třech hlavních oblastech by v každé bylo několik podoblastí, takže by došlo pouze k jakémusi administrativnímu sdružení, nebo by ten systém fungoval trochu jinak?

--------------------

Ano, i to je možné. Nicméně tam, kde to bude vhodné, tak se samozřejmě budeme snažit slučovat ty dávky. Pokud ta kritéria umožní ty dávky sloučit, tak je to nejvhodnější, protože ubyde i pracnost co do zpracování na straně státu.

--------------------

A s jakou, respektive v současnosti na sociálních dávkách stát ročně rozdělí přibližně 65 miliard korun. S jakou částkou vyplacenou na sociálních dávkách počítáte po zavedení reformy? Protože z toho, co říkáte, vyplývá, že jde hlavně o administrativní záležitost, takže maximálně se dá očekávat, že ušetříte právě na administrativě, ale ty náklady na ten systém vyplácení se nijak výrazně nesníží.

--------------------

Máte naprostou pravdu. Důležité jsou ty úspory provozních výdajů, to znamená výdajů na platy a administraci toho systému, ale zároveň zjednodušení systému dávek, zpřehlednění také zlepší možnosti pro kontrolu vyplácení sociálních dávek, také pro kontrolu toho, co žadatelé uvádějí v jednotlivých žádostech. Takže určitě není cílem ušetřit na těch, ke kterým jsou ty dávky směřovány a kteří jsou oprávněnými žadateli. Je cílem i tohoto zjednodušení, abychom byli schopni mnohem lépe rozlišit, zda ti lidé, kteří podávají žádost, tak skutečně tu pomoc potřebují, zda například neuvádějí v té žádosti nepravdivé údaje.

--------------------

A tušíte už, jaké budou náklady na úpravu systému, do jaké výše se vyšplhají?

--------------------

V tuto chvíli analyzujeme, které všechny kroky bude potřeba udělat. A budeme připravovat vyčíslení. Samozřejmě tím základním parametrem je, aby z hlediska nějakého časového období ten krok byl pro stát finančně kladný v tom smyslu, aby úspora administrativních nákladů velmi rychle vrátila jednorázové náklady se změnou systému.

--------------------

Podle Hospodářských novin prý také uvažujete o testování majetku i v případech, kdy to v současnosti není nutné. Nebyl by to zásah do osobních práv?

--------------------

Určitě ne, protože řada dávek je už dnes majetkově testovaných a my jenom budeme chtít sloučit to řízení o přiznávání dávek. Takže ano, počítáme s tím, že bude částečně rozšířen okruh dávek tím sjednocením do větších celků, tak věcně bude rozšířen okruh majetkového testování žadatelů.

--------------------

Podle úřadu ochránce práv je problém třeba také v tom, že řada lidí se dnes vůbec nedozví, že má na dávky nárok. Jak chcete změnit tuto situaci? Bude třeba nějaká osvětová kampaň?

--------------------

Ta nedostatečná informovanost, já souhlasím s tím názorem, je především způsobena tím, že těch dávek je celá řada a běžný občan nemá příliš možností si udělat jasno v tom, které všechny dávky je možné čerpat. Dozvídá se to náhodně, dozvídá se to při osobním kontaktu s pracovníky, kteří mu vyřizují jednu dávku, a například ho upozorní na to, že má nárok i na jinou dávku. Právě to zcelení, zjednodušení, to převedení na systém jednoduchých dávek, byť s několika kritérii, by mělo velmi výrazně zlepšit tu situaci.

--------------------

Podle odborníků bude ale velmi problematické snížit ten počet dávek na, řekněme, ty tři. Podle Jitky Seitlové z úřadu ombudsmana když se to podaří snížit na polovičku, tak to bude úspěch, budu-li citovat její slova pro Hospodářské noviny. Jste tedy připraven skutečně na to, že máte nějakou vizi, ale ta se technicky nemusí úplně naplnit, nebo je pro vás naprosto nepřípustné, aby ten systém fungoval tak, jak funguje i nadále?

--------------------

Tak, jak jsem říkal, systém je potřeba velmi výrazně zjednodušit. Samozřejmě já v tuto chvíli se nechci přít o to, jestli ty dávky mají být tři, nebo jestli jich má být pět. Vidím ty základní okruhy, které byly vyjmenovány, to znamená řešení sociální situace občana, řešení nějakého zdravotního handicapu a řešení podpory při ztrátě zaměstnání. Samozřejmě budeme velmi hluboce odborně diskutovat, zda je skutečně únosné administrativně do toho, do té části sociální například začlenit i příspěvky a doplatky na bydlení. To je otázka, kterou je potřeba řešit na odborné úrovni. Důležité je, aby ten dnešní, naprosto nepřehledný systém byl jasný, průhledný a transparentní zejména pro žadatele.

--------------------

Konstatuje ve Světě o jedné Rádia Česko ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Děkujeme a na slyšenou.

Na slyšenou.

ČRo, 17. 8. 2010, Pořad: Rozhovor na aktuální téma