„Radní kraje nemá argumenty, mlží a mluví nekompetentně,“ říká poslanec

Komentář Pavla Severy

1. 3. 2010

Pardubice - Velmi mne mrzí, že krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová o neřešených problémech komunikuje pouze přes média.

Proto se v této citlivé záležitosti obracím dopisem na hejtmana Radko Martínka, aby se začal problémům věnovat přímo on, a budu doufat, že spolupráce s ním bude ve prospěch nápravy stavu ve zdravotnické záchranné službě v našem kraji. Pro paní radní si dovoluji krátce uvést na pravou míru její omyly.

Rozmístění středisek letecké záchranné služby (LZS - viz ilustrační foto Deníku) je sice záležitostí ministerstva zdravotnictví, ale pokud některé kraje nemají dostatečné pokrytí této služby, tak musí být kraje aktivní a předkládat argumenty k odstranění nedostatečného zabezpečení leteckého pokrytí.

Návrh na řešení existuje - středisko LZS Olomouc by se posunulo do Přerova a tím by došlo k daleko lepšímu pokrytí kraje Zlínského. V našem kraji by optimální umístění nového střediska bylo v prostoru Svitavy či letiště Staré Město u Moravské Třebové.

Tím by došlo k pokrytí drtivé části našeho kraje touto žádanou zdravotnickou službou. A protože toto řešení je výhodné pro Zlínský i Pardubický kraj a má podporu i v kraji Olomouckém, tak by bylo přínosné, aby hejtmani těchto krajů vyvinuli společné úsilí na realizaci tohoto záměru. Ocenili by to občané zejména odlehlých částí krajů, v případě Pardubického kraje zejména oblasti Orlických hor a Králicka.

Proto nesouhlasím s paní radní, že toto je „úsměvná péče" o umístění letecké záchranné služby. Lidé, kteří nemají k dispozici včasnou pomoc, to za úsměvné mohou považovat stěží.

Dále se paní radní mýlí v tom, že noční provoz záchranné služby může zajišťovat jen armádní vrtulník. Pro její informaci konstatuji, že v současné době je noční provoz zajišťován nestátními provozovateli ve střediscích Olomouc a Ostrava, policejním strojem v Praze a armádním vrtulníkem v Plzni. Technicky mohou tuto službu zajišťovat všechny stroje - záleží pouze na tom, zda tato noční služba je či bude státem požadována. O dalších technických a finančních souvislostech provozu letecké záchranné služby jsem připraven paní radní sdělit více informací, neboť se této odborné problematice věnuji více než patnáct let. Je mi líto, že se paní radní snaží zříkat odpovědnosti za oblasti, které jsou a byly v její kompetenci. Jediná možná cesta je začít problémy řešit, nikoliv mlžit a zamlčovat podstatu.

Pavel Severa, lídr TOP 09 v Pardubickém kraji
Pardubický deník, 27. 2. 2010, rubrika: Pardubicko - u nás doma, strana: 8
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme