Raději v kočárkárně než na Magistrátě

Reakce na článek Matěje Vlčka z 10. 12. v Mladé frontě Dnes

15. 12. 2010

V Mladé frontě Dnes z 10. 12. se objevila reportáž o proceduře přijímání nových členů do TOP 09 na Praze 13. Reportér zachytil v článku mnoho významných faktů, jejichž interpretaci lze však v několika případech označit za spíše nepřesnou. Škoda.

Matěj Vlček správně popsal, že přijetí nového člena není jednorázovým aktem. Existuje totiž systém, jímž se strana snaží bránit vstupu „zájmových“ členů, kteří spatřují v participaci na činnosti TOP 09 zejména možnost vlastního zisku. „Tento princip se netýká pouze přijímání nových členů. TOP 09 reaguje na jakékoli případy zneužívání stranictví, a to jak vyloučením členů, tak ale i zrušením celých organizací. Není to pro nás vždy příjemné, ale nechceme dovolit, abychom sklouzli k praktikám některých jiných stran,“ doplnil Pavel Severa, generální sekretář TOP 09.

Prvním krokem po podání přihlášky je tedy pohovor se členy výboru, kteří posoudí, zda kandidát míní svoji žádost vážně a co jej k vstupu do strany motivovalo. Shledá-li následně výbor, že může být uchazeč pro TOP 09 přínosem, putuje jeho přihláška do městské organizace, odkud se vrací doporučení k přijetí (informace v této fázi jsou čerpány z veřejně dostupných zdrojů, jako jsou seznam dlužníků, Cibulkovy seznamy, obchodní rejstřík aj.). Nejbližší zasedání výboru pak člena přijímá, či odmítá.

Za běžné situace celý výše popsaný proces skutečně trvá dva až tři měsíce. Reportáž Matěje Vlčka však vznikala v poměrně nestandardní době. Nestandardní z důvodu předvolební kampaně a povolebních vyjednávání. Kvůli vytíženosti všech členů TOP 09 v Praze 13 se tak časový rozestup mezi konáním výborů prodloužil z běžných dvou týdnů na týdnů sedm, z podobných důvodů dorazilo také doporučení městské organizace se zpožděním. „Jsme otevření všem, kteří projeví o členství zájem, ale je pochopitelné, že se snažíme chovat zodpovědně. Tři měsíce jsou pro schvalování kandidáta rozumné. Ale je pravdou, že zrovna v poslední době se tato fáze protahovala a na přijetí teď čeká více lidí. Uvažujeme, jaká opatření by se dala přijmout, aby se vše urychlilo,“ poznamenal k věci Václav Novotný, předseda strany v Praze 13.

I přesto považuje TOP 09 čas, po nějž kandidát na členství čeká na své přijetí, za racionálně podložený institut. Vstup do strany je závažným aktem, který k mnohému zavazuje jak politické uskupení, tak jeho uchazeče. Proto by nemělo jít o spontánní akt, ale o uvážený čin.

TOP 09 v Praze 13 nedisponuje vysokými částkami, které by mohla investovat do kampaně. Většinu akcí financuje z vlastních prostředků, což je i důvod, proč se schází v pronajaté místnosti jednoho ze členů. Členům organizace, entuziasticky ponořeným do své práce a kvalifikovaným odborníkům ve svých profesích, však tento fakt nevadí. „Jsme odpovědnou a konzervativní stranou, finanční prostředky se snažíme využívat co nejefektivněji a raději se budeme stýkat se slušnými lidmi v kočárkárně než s kmotry v honosně vybaveném Magistrátě,“ doplnil Severa.

 

Alžběta Plívová

Tisková mluvčí

 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme