Putnová: Vlaštovky na drátě a maturita za dveřmi

Komentář poslankyně Anny Putnové

1. 9. 2011

První září je magické datum – konec a začátek současně. Školáci se loučí s prázdninovými kamarády, těší se na ty ze školy a s dychtivostí vyzvídají novinky, které se během prázdnin udály. První školní den většinou všichni pomyslí na prvňáčky. Ti, na které bychom ale měli letos myslet zejména, jsou budoucí maturanti. Hned první den na ně totiž dolehnou i ty novinky, které pro ně připravujeme my, zákonodárci. Letos pro ně máme tuto zprávu: státní maturita bude a bude shodná s modelem, který někteří poznali už tento rok.

Přestože školy ještě připravují termíny pro neúspěšné maturanty z minulého školního roku a pomýšlí už i na maturity pro rok příští, neznamená to, že nastavený systém změny nepotřebuje. Naopak. Státní maturita totiž vyžaduje zjednodušení, a to jak organizační, tak i administrativní, jelikož zátěž učitelů a počet přesčasových hodin jsou neúnosné. Stejně jako finanční náročnost a délka maturitní zkoušky. V letošním roce kupříkladu maturant procházel státní i školní maturitou v průměru devět dní, což je čas skutečně nepřiměřeně dlouhý.

Usilujeme proto o to, aby se již pro letošní maturanty zlepšilo řazení termínů. Písemné zkoušky budou předcházet ústním. Ostatně, nic nového pod sluncem. Toto je ověřená forma, která se desetiletími užívání osvědčila. Zásadní změna tedy v tomto školním roce nebude. Pro další léta je ale nutné maturity dále zefektivnit a, především, znovu jim vtisknout původní smysl – garanci základního vzdělanostního standardu, kterým se maturant může prokázat.

Je třeba vrátit se k původní myšlence a k jediné úrovni obtížnosti. Přičemž skutečnou objektivitu může zaručit pouze zkouška v podobě písemné. A, ještě závěrem, těm, které nebaví cizí jazyky, mohu lehce doporučit jen to, aby v něm našli zalíbení. Bez základní znalosti cizího jazyka je střední vzdělání jako nebe bez hvězd.

Anna Putnová
poslankyně a předsedkyně poslaneckého výboru pro vzdělávání

V Praze 1. 9. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme