Putnová: Trváte na tom, aby profesory jmenoval prezident republiky

Rozhovor s poslankyní TOP 09 Annou Putnovou

14. 2. 2014

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Paní poslankyně, vaše hlasování dnes ve sněmovně bylo, nebo nedá se označit spíš, že to bylo hlasování proti Miloši Zemanovi, než proti tomu samotnému návrhu?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
My jsme se zabývali návrhem a takto jsme k němu přistupovali. Samozřejmě, že ten návrh jsme považovali za účelový a chtěli jsme dodržet platnou legislativu. Chtěli jsme také jasně vymezit i pravomoce a kompetence pana prezidenta. S tím souhlasím, protože pravomoce a odpovědnost, která je mu dána ústavou jsou komplex, který není možné oddělovat. Není to švédský stůl, ze kterého by si mohl vybírat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Dobrá. Ale tím, že jste ten zákon odmítli, že jste ho jaksi nepropustili ani do druhého čtení, kde by nějakým způsobem ta debata mohla pokračovat, tak v zásadě ta debata skončila.

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
My máme platný vysokoškolský zákon, který upravuje jmenování vysokoškolských pedagogů profesory. Ta norma je plně vyhovující a funkční. Dobře nám fungovala a není důvod takto dílčím způsobem do něho dál zasahovat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Pane ministře, to dnešní hlasování chápete spíše jako politické, nebo spíše jaksi po meritu věci?

Marcel CHLÁDEK, ministr školství /ČSSD/
Musím se přiznat, že z části vystoupení poslanců, neříkám, že u všech, ale bylo znát, že tam je určitá zášť či atak na pana prezidenta. Zaznívalo to v některých vystoupeních. Mě to mrzí, protože si myslím, že bysme měli odpolitizovat tento problém. Takhle jsme se bavili i s rektory jednotlivých vysokých škol. I oni jsou příznivci alternativy, aby se tento zákon již nemedializoval, aby se to neřešilo touto formou diskuse v Poslanecké sněmovně a pokud možno se to co nejdříve uzavřelo. Já jsem nabízel vzhledem k tomu, že jsem zdědil ten návrh, nabízel řešení, že upravím návrh v druhém čtení do podoby buď předsedy Senátu, ale s tím, že bych tam vyjmul pasáž, která se nelíbila vysokým školám. To znamená, že by rozhodoval pouze o té procesní stránce, nemohl by rozhodovat o té stránce věcné, anebo jsem nabízel druhou variantu, kterou předtím slíbil pan exministr Fiala panu prezidentovi, a to byla varianta ministr. Ale tu možnost jsem nedostal, abych to mohl realizovat, takže budeme se zabývat tou první variantou - požádám pana prezidenta, aby podepsal jména, které jsou na Hradě.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Ta vaše vstřícnost, byla vstřícností vůči rektorům, nebo spíš vstřícností vůči prezidentu republiky?

Marcel CHLÁDEK, ministr školství /ČSSD/
Moje vstřícnost byla k celému problému. Mým cílem bylo problém vyřešit. Proto jsem jednal s panem prezidentem i s rektory a zároveň jsem jednal s jednotlivými poslanci napříč politické příslušnosti. Ale nepodařilo se mi je přesvědčit, aby propustili tento návrh do druhého čtení.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Pan ministr si tady stěžoval, že ta debata byla spíše politická, než věcná. Co na to řeknete?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Já jsem přesvědčena, že to mělo obě roviny. V té první rovině jsme se bavili o faktických nedostatcích samotného návrhu a na druhé straně jsme samozřejmě zmiňovali i způsob, kterým máme přistupovat ke změně, která není žádoucí a není nutná. Takže já bych ty roviny neoddělovala.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Já vám jednu z těch rovin, to znamená tu druhou, připomenu. Tam zaznělo: "Nehodí se, aby poslanci jednali v předklonu před hlavou státu." To byla slova vašeho předsedy strany. Není tohleto ale jasná ukázka toho, že se snažíte spíš si uhájit nějaký, pokud to tak mohu říct, "poslanecký píseček" oproti Miloši Zemanovi, oproti Hradu?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Myslím, že jsem to už řekla. Je jasné, že pravomoci a povinnosti pana prezidenta jsou definované ústavou a tímto způsobem také jasně dáváme najevo, že bychom chtěli tuto ústavnost nadále dodržovat. Takže jedna rovina byla věcná a ta druhá rovina byla i politická, a to zcela otevřeně připouštím.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Dobrá, ale když říkáte, že je tedy určitá forma, jak v tuto chvíli jmenovat profesory, znamená to, že trváte na tom, aby profesory jmenoval prezident republiky?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
V současné době ano. Pokud se budeme bavit o komplexní novele vysokoškolského zákona nebo o novém vysokoškolském zákonu, který bude definovat profesory jinak, můžeme se bavit o tom, zda to budou funkční místa, nebo zda to bude přenosná funkce. Potom je ta diskuse na místě. Ale v tuto chvíli není možné vzít jednu dílčí součást toho komplexního systému a začít jej měnit.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
I přesto, že to prezident republiky nechce?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Pan prezident dal najevo nechuť jmenovat profesory, ale to je věc, která nemusí být definitivní. Myslím si, že ...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Myslíte, že změní názor, že si to rozmyslí po tom, co poslouchal třeba vaše vystoupení v Poslanecké sněmovně?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Může změnit názor ... a neumím si představit, kdyby kdokoli jiný, například vysokoškolští profesoři, vyjádřili nechuť k některým činnostem, například přednášet, ale vybrali by si z toho portfolia činností, těch povinností, které mají, jenom ty, které uznají za vhodné.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
Vy tedy předpokládáte, že ho přesvědčíte? A neberete si náhodou trochu za rukojmí právě ty docenty, kteří teď čekají na tu profesuru a nemohou se jí dočkat?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Bylo by velmi nefér vůči nim, kdyby je pan prezident nejmenoval, ale já jsem přesvědčena, že racionální názor zvítězí a že ty argumenty, které zazněly i v rámci diskuse, byly natolik silné, že přesvědčí i pana prezidenta.

Lukáš Dolanský

ČT24, 13. 2. 2014, pořad: Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme