Putnová: Tovaryši vyrazí do Evropy. Na zkušenou

Komentář poslankyně Anny Putnové

Evropský program Erasmus oslavil čtvrtstoletí své existence. A dík nedávno schválenému rozpočtu Evropské unie je nyní více než jasné, že bude v příštích sedmi letech nejen pokračovat, ale bude se dokonce rozšiřovat.

22. 2. 2013

Unie totiž uvolnila více než sedmnáct miliard eur na takzvaný Erasmus pro všechny. Nový Erasmus bude zahrnovat nejenom vysokoškolské studenty a pedagogy, ale i středoškoláky, studenty odborných škol i ty, kteří jsou zapojeni do celoživotního vzdělání.

Sám Erasmus Rotterdamský, jehož jméno program nese, byl původem Holanďan, ale studoval v Paříži, působil v Itálii, Nizozemí, Anglii i Německu. Ostatně bývalo zvykem, že univerzitní studenti se už od středověku díky latině svobodně pohybovali po evropských univerzitách.

A nejenom studenti. Rovněž tovaryši hledali zkušenosti u mistrů v sousedních zemích. Umožnit mladému člověku před tím, než se usadí, poznat jiný svět a kulturu, patřilo celá staletí k dobré profesní přípravě. Hledáme-li nyní perspektivu pro budoucnost Evropy, je dobře, že přijímáme to, co je již vyzkoušené a osvědčené. Erasmus dnes, v masovém měřítku, posiluje lidský potenciál Evropy a tím i její konkurenceschopnost.

Za dobu jeho existence jej využily více než tři milióny studentů. Čeští vysokoškoláci dostali příležitost poprvé v roce 1998, tehdy jich vyjelo méně než devět set. V loňském roce to bylo už necelých sedm tisíc a naši studenti se dostali nad průměr Unie. Češi jezdí zejména do Německa, Francie, Španělska, Velké Británie a Portugalska. Přes pět tisíc zahraničních studentů zase přijelo studovat k nám.

Erasmus znám ve všech stupních jeho struktury, i jako uživatelka. A přes veškerou zaslouženou chválu mi v něm chybí jedna věc. Myslím, že jsme dosud dostatečně nevyužívali mimořádný potenciál mladých cizinců, kteří se po intenzívním několikaměsíčním pobytu u nás vracejí do své domoviny. Jsou to de facto naši ambasadoři, respektive mohli by jimi být. Mohli a měli by být více vtaženi do společenského a hospodářského života v Česku.

Měli bychom usilovat o větší propojení „erasmovských“ studentů s představiteli místních samospráv, městských firem, státních institucí či byznysu. Není to ale úkol pouze pro vysoké školy. Na řadě jsou především konšelé. A teď je ten pravý čas začít a nepromarnit jedinečnou příležitost propagace České republiky v Evropě.

Anna Putnová
předsedkyně sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu

Právo, 22. 2. 2013, rubrika: Studium, str. 8