Putnová (TOP 09): Školné je součástí reformy

Rozhovor s poslankyní Annou Putnovou

19. 1. 2012

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Téma debat kolem návrhu změn ve vysokoškolském zákoně je pochopitelně bytostně tématem politickým. No a zdá se, že je jedním z mnoha, které rozděluje politickou scénu, nejenom v tom klasickém dělení koalice - opozice, ale i uvnitř vládního tábora. Tam jsou totiž hodně rozdílné názory. Koalici bude v dnešních Událostech, komentářích reprezentovat Anna Putnová, šéfka sněmovního výboru pro vědu a vzdělávání z TOP 09, kterou zdravím do Brna. Dobrý večer, paní poslankyně.

Anna PUTNOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro vědu a vzdělání /TOP 09/

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ

A ve studiu je stínový ministr školství z ČSSD Marcel Chládek. Pane senátore, i vás zdravím. Dobrý večer.

Marcel CHLÁDEK, senátor, stínový ministr školství /ČSSD/

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ

A první otázka je na vás, pane senátore. Vy jste dneska řekl, že vaše strana jednoznačně stojí za připomínkami Karlovy univerzity a podporuje její aktivity.

Marcel CHLÁDEK

Ano, ano.

Jakub ŽELEZNÝ

Stručně a jasně, proč, prosím?

Marcel CHLÁDEK

My jsme měli už v minulosti veřejné slyšení v Senátu, kde i za účasti pana profesora Wilhelma i všech představitelů akademické obce byly tyto výtky jasně řečeny a pan ministr na to vůbec nereagoval. Já jsem dokonce vyzýval pana ministra, že opozice je ochotna spolupracovat na tomto návrhu, protože pokud to má být návrh, který má být přesahem přes několik volebních období, tak nedovedu si představit, že na tom nebude spolupracovat opozice. Pan ministr to vůbec nevyslyšel, a proto si myslím, že je to z jeho strany velmi neseriózní a tak i neseriózní přístup i k rektorovi Karlovy univerzity, tak, jak to předvedl dnes.

Jakub ŽELEZNÝ

Paní poslankyně, vy jste se už včera vyjádřila v tom smyslu, že ty návrhy ministerstva nejsou dobře připraveny. Znamená to, že také souhlasíte s tím, jakým způsobem se k tomu dneska postavila Karlova univerzita?

Anna PUTNOVÁ

Já bych to rozdělila. Jedná se o 2 zákony, to znamená o 2 věcné záměry, které jsou připravené. Jeden je o vysokém školstvím a druhý je o finanční podpoře. Pokud jde o ten první zmiňovaný, to znamená zákon, který se týká vysokého školství, ten je prodiskutován a připraven lépe. A pokud se týká ten druhý zákon o finanční podpoře, tak na tom je ještě skutečně hodně práce.

Jakub ŽELEZNÝ

Pane senátore, co vám nejvíc na těch předlohách vadí? Je to otázka školného? Já předpokládám, že to je takový neuralgický bod, který se vždycky kolem školství objevuje.

Marcel CHLÁDEK

Tak kromě těch výtek, které jsem měl před tím, vůbec ta nekomunikace, tak jsou to 2 zásadní problémy. Pro mě je naprosto nepředstavitelné, aby se tvořil zákon o vysokých školách takovým způsobem, že s tím nesouhlasí vesměs všechny vysoké školy. Nedovedu si představit, jak to bude fungovat v praxi. A za všechny ty připomínky 2, které mně nejvíce vadí. Jedno je zavedení školného, protože zatím mi nikdo ...

Jakub ŽELEZNÝ

Promiňte, jako takové, zavedení školného jako takové?

Marcel CHLÁDEK

Ano, jako takové.

Jakub ŽELEZNÝ

Anebo ten způsobem, jak jsme to tady před chviličkou diskutovali s panem rektorem?

Marcel CHLÁDEK

My dlouhodobě odmítáme školné jako takové, protože si myslíme, že to je sociální bariéra. A i tak, jak je to nastaveno, tak samozřejmě i to odložené školné nebo ty další případy, tak jsou daleko zhoršující celou tu situaci jako takovou. A druhá taková výtka, pro nás je nepřijatelné omezení akademických svobod a ...

Jakub ŽELEZNÝ

Čili, promiňte, souhlasíte s tím názorem, který dnes zazníval z akademické obce Karlovy univerzity, že by to bylo omezení akademických svobod?

Marcel CHLÁDEK

Já si myslím zcela jednoznačně, protože to, co předvedl dnes pan ministr, tak to vídáme v dobách před listopadem 89. Já jsem se byl mimochodem ...

Jakub ŽELEZNÝ

To je možná docela silný názor, pane senátore.

Marcel CHLÁDEK

Já si myslím, že ho mám podložený, protože já jsem se byl podívat i na ten happening studentů a tam zaznívaly i takové ty názory, které jsem slýchával před listopadem 89, kdy se křičelo "Jakeše do koše", tak dnes se křičelo "Dobeše do koše".

Jakub ŽELEZNÝ

Počkejte, ale tak z toho, že studenti křičí "Dobeše do koše" přece nemůžete usuzovat, že pan ministr Dobeš má nějakou spojitost s tím, jak fungovalo školství před rokem 89?

Marcel CHLÁDEK

Je to reakce na jeho chování, protože i dnes, kdy strčil hlavu do písku a v podstatě se schoval a pošle sem svého náměstka, tak to si nemyslím, že je seriózní přístup pana ministra.

Jakub ŽELEZNÝ

Na druhou stranu zase pan náměstek Wilhelm je člověk, který o vysokých školách ví toho hodně, takže ...

Marcel CHLÁDEK

Určitě, rozhodně. To je možná jediné pozitivum pana ministra, že nominoval na tuto pozici tuto osobu.

Jakub ŽELEZNÝ

Paní poslankyně, vy jste, předpokládám, v otázce školného, kdybychom se bavili o tomhle bodu, asi trošku jiného názoru než ČSSD. Předpokládám, že TOP 09 má trošku jiný názor.

Anna PUTNOVÁ

TOP 09, kterou reprezentuji, od začátku říkala, že vnímá školné jako součást celkové koncepce vysokého školství. O tom, že je nutná reforma vysokého školství, se mluví skutečně posledních 20 let. A školné jako nástroj, který by na jedné straně zvyšoval kvalitu vzdělávání, na druhé straně by vedl studenty k větší odpovědnosti za to, jaké studium si vybrali, jak dlouho budou studovat, to jsou nástroje, které jsou pozitivní, a o kterých se chceme bavit, a které chceme v tom systému zachovat.

Jakub ŽELEZNÝ

Ale, promiňte, na třetí stranu, co říkáte tomu argumentu i pana senátora Chládka, že je to nebo může to být také sociální bariéra, která by znemožnila třeba některým talentovaným studentům z méně movitého prostředí, aby mohli studovat vysokou školu?

Anna PUTNOVÁ

Tak za prvé, ta bariéra už existuje dnes, protože dnes není žádný systém finanční podpory, dnes není žádný systém grantů nebo studentských půjček, který by umožňoval platit náklady na vzdělání. Takže budeme-li upřímní, musíme říct, že ta bariéra už dnes existuje. A za druhé, vždycky jsme říkali, že placení školného a zavedení školného je svázané právě s podporou finanční pomoci studentů. Čili nejsou to 2 izolované cesty, ale nejdřív je třeba připravit dobře finanční pomoc studentů, na studium i na životní náklady, a potom je možné teprve hovořit o zavedení školného.

Jakub ŽELEZNÝ

Na závěr, pane senátore, co by tedy teď mělo ministerstvo udělat podle vás v nejbližší době?

Marcel CHLÁDEK

Tak já si myslím, že pan ministr už neudělá vůbec nic. Měl by to vzít do ruky pan premiér, protože toto je zodpovědnost celé koalice, protože já si nedovedu představit tu situaci dále. My vyzýváme jako opozice, že jsme ochotni připravit platformu, kde pozveme všechny politiky napříč politickým spektrem, to znamená i zástupce, jako je paní poslankyně Putnová, i další, zároveň i představitele akademické sféry a připravme tedy nějaký kvalitní návrh, protože 11 stran ...

Jakub ŽELEZNÝ

Počkejte, není to trošku vracení se o 20 kroků zpátky?

Marcel CHLÁDEK

Já si myslím, že určitě ne, protože těch 11 stran za takřka 90 milionů korun, tak to je opravdu vyhazování finančních prostředků z okna. Jenom 2 malé poznámky. Já si osobně nemyslím, že to je zvýšení kvality jako takové, protože v podstatě ty peníze, které se vyberou na školném, tak zalepí státní kasu a v podstatě zcela jednoznačně o to sníží příspěvek stát.

Jakub ŽELEZNÝ

Námitky proti školnému už jste říkal před tím. Tak to už, myslím, nemá smysl, protože je jasné, že každý na to máte jiný názor. Paní poslankyně, jaký bude další osud těch předloh ve chvíli, kdy je jasné, že i v koalici to není úplně konsensuální téma. Máme se připravit na další debaty vnitrokoaliční nebo možná rozmíšky vnitrokoaliční, tentokrát ohledně vysokých škol?

Anna PUTNOVÁ

Já neočekávám ani rozmíšky. Očekávám kvalifikovanou diskusi. A pokud to dnešní shromáždění na Karlově univerzitě přispěje k tomu, aby se opravdu sešla celá politická reprezentace se zástupci akademické obce a vytvářeli projekt, který má šanci přežít řadu volebních období, jak už tady bylo řečeno, tak si myslím, že to dnešní setkání mělo nějaký význam.

Jakub ŽELEZNÝ

Paní poslankyně, pane senátore, oběma vám děkuji za účast v dnešních komentovaných událostech. Díky a na shledanou.

Marcel CHLÁDEK

Na shledanou.

Anna PUTNOVÁ

Na shledanou.

ČT 24, 19. 1. 2012, Pořad: Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme