Putnová: Studenti chápou, že vzdělání je hodnota

Rozhovor s poslankyní za TOP 09 Annou Putnovou

1. 11. 2010 | 17:45

Moderátor

Dobrý den, milí diváci, dnes se podíváme na výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Právě proto přijala pozvání do našeho studia jeho předsedkyně Anna Putnová, poslankyně zvolená za TOP 09. Hezký den.

Anna Putnová, poslankyně:

Dobrý den.

 

Moderátor

Pokud se podíváme do programového prohlášení, najdeme tam to, že se koalice shodla na zavedení školného. To u veřejnosti vyvolává poměrně rozporuplné reakce. Vy jste děkankou na Vysokém učení technickém, jak to studenti chápou tam?

 

Anna Putnová, poslankyně:

Studenti chápou, že vzdělání je hodnota, kterou dostávají, že je to konkurenceschopnost, která je pro ně významná na trhu práce. Čili, v tomto směru studenti ekonomie tyhle oblasti mají pro sebe vyřešené. Druhou věcí jsou nedořešené otázky, které se týkají odložených plateb a chápu, že pokud nebudou jasně stanovená pravidla, takže to může vzbuzovat zájem a třeba obavy a nejistotu.

 

Moderátor

Jak vy byste si to představovala?

 

Anna Putnová, poslankyně:

Ta základní pravidla už jsou daná. Předpokládá se, že to bude model, který bude umožňovat odložené školné. Nicméně, bude tady i varianta, aby student mohl, pokud se rozhodne, zaplatit během studia. Školné tak, jak je koncipované, má výrazně motivační charakter. Měli bychom si uvědomit, že řada studentů končí a je to asi 40 % studentů během prvních dvou let studia. Jsou to ti, kteří zkoušejí, která škola se jim bude více líbit, která jim bude vyhovovat a ta druhá věc je, aby se tyto prostředky, které se dostanou do vysokého školství, využily ke zkvalitnění studia.

 

Moderátor

Dá se třeba odhadnout, kolik těch finančních prostředků by se dalo tímto ušetřit, pokud ti studenti nebudou zbytečně studovat dva roky a půjdou rovnou na ten obor, který je třeba zajímá?

 

Anna Putnová, poslankyně:

Dá se předpokládat, že odpadne minimálně 20 % těch studentů, čili polovina z těch studentů, kteří jenom zkoušejí štěstí.

 

Moderátor

To je třeba jaká úspora?

Anna Putnová, poslankyně:

To není možné vyčíslit takto jednorázově. Tady jde o to, že dostanou příležitost ti, kteří by tam normálně studovat nemohli a možná lépe než všechny statistiky poslouží příklad. Jedna z talentovaných studentek, která byla oceněná cenou děkanky za nejlepší bakalářskou práci, sdělila, že nemůže pokračovat ve studiu, protože je z pěti dětí a rodiče ji už nemohou dále financovat magisterské studium. Čili, odchází do praxe s tím, že se chce vrátit, ale na celoživotní formu studia, což je placená forma. To je jeden extrém a druhý extrém je, že jsou studenti, kteří studují třeba tři vysoké školy, přičemž přiznávají, že jejich ambicí je dostudovat jednu a na těch dvou si udělat kamarády a nebo de třeba naučit na Pedagogické fakultě dobře jazyk, protože je to pro ně nejlevnější forma studia jazyka.

 

Moderátor

Kdyby mohli ti studenti reálně začít platit školné?

Anna Putnová, poslankyně:

Vypadá to, že by to nemělo být dříve než od roku 2013.

 

Moderátor

Já vám přeji úspěšné předsednictví a děkuji vám, že jste přijala pozvání do našeho studia. Hezký den.

Anna Putnová, poslankyně:

Děkuji za pozvání.

 

Moderátor

Vám, divákům, přeji také hezký den.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme