Putnová: Souhlasím se zavedením kariérního řádu pedagogů

Rozhovor s poslankyní TOP 09 Annou Putnovou

8. 9. 2014

Toto je pouze zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE.

Václav MORAVEC, moderátor
Spíš pomalu než jistě rostou v Česku učitelské platy. Mezi roky 2009 a 2010 dokonce průměrné platy kantorů na základních školách o rovnou tisícovku klesly, asi na 24 000 korun. Pak přišlo zvýšení v roce 2011 o 1 300 korun. Dál se rok od roku zvyšovalo v řádu stokorun. Řádově zhruba stejné zvyšování čeká učitele i teď. Vloni měli na základních školách průměrně asi 26 000, na středních školách asi 28 000 korun měsíčně... Paní poslankyně, někteří pravicoví politici kritizují Marcela Chládka a říkají, mělo to jít spíše do osobního ohodnocování. Není to tak, že když se to dá do tarifů je to vlastně obrana ministra školství, ať už je z jakékoliv politické strany, před ministrem financí, který pak začne škrtat peníze na osobní ohodnocování?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně, odborná mluvčí strany pro školství /TOP 09/
Já každopádně vítám, že posílil resort ministerstva školství. Nicméně je třeba říct, že pan ministr Chládek chce změny ve financování a odměňování učitelů prostřednictvím kariérního řádu. Čili chce ten systém měnit. Já se záměrně vyhýbám slovu reforma, protože učitelé jsou už za posledních 15 let na slovo reforma velmi alergičtí.

Anna PUTNOVÁ:
...Otázkou je, jestli je možné systém posilovat, abychom ho posléze měnili. Takže se v tomto ohledu trochu obávám, že přepřaháme vůz před koně, protože přidání a motivace pedagogů měla jít  v souvislosti se zavedením kariérního řádu. Takže se domnívám, že se jedná buďto trochu o populistický krok, nebo o manažerskou chybu. A to ukážou až následující roky. 

Václav MORAVEC, moderátor
My se teď podíváme na platy učitelů. Že jsou čeští učitelé finančně nedoceněni a že kvůli tomu ze školství odchází kvalitní lidé, o tom i v tomto pořadu mluvíme už roky. Čísla na výplatních páskách přitom rostou jen velice pozvolna. Před 8 lety byl průměrný hrubý plat kantora na základní škole necelých 22 000. Jeho kolega ze střední školy, nebo vyšší odborné školy si domů odnášel zhruba 23,5 000. V následujících letech se platy zvyšovaly přibližně o 1 000 ročně. S výjimkou roku 2010, kdy došlo naopak k propadu. Loni to středoškolský pedagog dotáhl na něco přes 27 000 korun. Kantoři ze základní školy se museli spokojit s 26 000 korunami...

Marcel CHLÁDEK, ministr školství /ČSSD/
... V minulosti to bylo tak, že se hovořilo o navýšení platů učitelů, zvedly se třeba tarify, nebo se například mohlo dát na odměny, ale vždycky se to vzalo v druhé složce, protože prostředky na platy zůstaly pro ředitele stejné. Teď je to poprvé, kdy jdou 2 miliardy navíc a já je chci do tarifů z jednoho prostého důvodu, protože platy, které ve školství byly, ať už u nepedagogů, nebo u učitelů, byly směšné. A tady bych řekl, jestli paní poslankyně toto nazývá populismem, tak já budu rád populistou, protože si myslím, že platy ve školství se musí zvyšovat...

Václav MORAVEC, moderátor
A co motivační role?

Marcel CHLÁDEK, ministr školství /ČSSD/
... Na odměny bude 300 milionů navíc. To znamená, ředitelé tam mají odměny a my ještě navíc ve dvou vlnách posíláme nejprve 150 milionů korun, které půjdou nyní na školství a poté 150 milionů korun někdy na sklonku listopadu. Toto je na odměny tak, aby si ředitel mohl rozhodnout, jestli některému učiteli, který je kvalitní, přidá a druhému ne.

Václav MORAVEC, moderátor
Kolik to vychází v průměru, když si rozpočteme počet učitelů a těch 300 milionů?

Marcel CHLÁDEK, ministr školství /ČSSD/
...My to máme spočítané na průměrnou školu, že to je 30 000 navíc do odměn. To znamená těchto 30 000 si buďto rozdělí, že to bude třeba o 500, 800, nebo i 1 000 korun navíc... To je navíc k těm penězům, které již na odměny jsou určené... Manažerskou chybou to není z jednoho prostého důvodu, protože my připravujeme pole právě pro zavedení kariérního řádu, který se bude od příštího roku pilotovat a tam také máme v tabulkách každý rok kontinuální navyšování platů učitelů.

Václav MORAVEC, moderátor
Paní poslankyně?

Anna PUTNOVÁ:
Tak já bych na to s dovolením zareagovala... Ukázalo se, že právě navýšení platů začínajícím učitelům nevytvořilo nějaké motivační podmínky pro to, aby mladí lidé šli do tohoto resortu, ale vyvolalo to naopak pnutí ve sborovnách. A my znovu poukazujeme na to, že je důležité, aby tady byla jakási provázanost s kvalitou, na kterou se všude odvoláváme, ale ty kroky tomu také musí odpovídat. To je první poznámka. A druhá poznámka, já jsem ráda, že se zabýváte učiteli v regionálním školství, ale chtěla bych vám také připomenout, pane ministře, že začínající asistenti na vysokých školách začínají hluboko pod tím průměrem, který je v regionálním školství a dokonce začínají i pod průměrem nastupujícího učitele v regionálním školství. A to je také potřeba vidět.

Václav MORAVEC, moderátor
Paní poslankyně, jste srozuměna s kariérním řádem učitelů, nebo k němu máte výhrady?

Anna PUTNOVÁ:
Tady je otázka, jakou bude mít kariérní řád podobu a zda bude skutečně pro učitele motivující, aby měli chuť dál se rozvíjet. V tom je ten problém. A bavme se o jednotlivých parametrech a indikátorech, to považuji za naprosto solidní a správnou rozpravu. Takže nebuďme vůči sobě tak nepřátelští, když se tady vytvoří názor, že kariérní řád tak, jak zatím je veřejnosti prezentovaný, má samozřejmě řadu diskutabilních položek, ale je to poměrně složitý systém a musíme s tím počítat.

Václav MORAVEC, moderátor
Takže i k tomu současnému poslednímu znění máte výhrady?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně, odborná mluvčí strany pro školství /TOP 09/
Já ho neberu jako definitivní verzi. Čili já jsem pro to, aby byl kariérní řád s tím, že budeme muset ladit ty jednotlivé formy a jednotlivé stupně. Takto k tomu přistupuji.

Václav Moravec

ČT24, 7. 9. 2014, pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme