Putnová: S ministrem školství jsme dlouhodobě nespokojeni

2. 1. 2012

Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes v tiskovém prohlášení uvedl, že situaci kolem čerpání peněz z fondů Evropské unie "zdědil", v jeho silách nicméně prý je vzniklý problém vyřešit. Ministr se k věci vyjádří podrobněji až na zítřejší tiskové konferenci.

Audit Evropské komise zjistil chyby v zadávání veřejných zakázek v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Komise vytýká českému ministerstvu školství a krajům například přemrštěné platy, zbytečně drahé počítače, zvýhodnění některých dodavatelů i platby, které vůbec nesouvisejí s projekty.

"Prokážu, že nesu mimo jiné dědictví bývalého vedení sekce EU fondů, tehdy ovládané členem TOP 09 Janem Vitulou," napsal Dobeš. S novým vedením sekce se mu podle něho podařilo zrychlit čerpání unijních dotací. Odstranil prý také "mnoho nedostatků zmiňovaných v auditu Evropské komise".

Vitula: počet úředníků se zdvojnásobil, přesto čerpání nefunguje

Někdejší ředitel sekce pro čerpání fondů Jan Vitula (TOP 09) se domnívá, že za problémy na ministerstvu školství týkající se čerpání z eurofondů může špatné řízení a Dobešova chaotická personální politika. Počet úředníků zabývajících se eurofondy se více než zdvojnásobil, uvedl Vitula, kterého Dobeš loni v září odvolal. "Místo 180 lidí má teď sekce pro EU 380 lidí," uvedl Vitula. Když Dobeš přišel na úřad, vypracoval prý Vitulův tým analýzu, podle níž by potřebovali ke 180 stávajícím zaměstnancům přijmout dalších 30 na kontroly projektů. To ale podle Vituly ministr odmítl s tím, že se naopak musí propouštět. Vitula krátce poté z ministerstva odešel. Dobeš podle něj vyhodil zkušené úředníky, a poté nabral nové, kteří si ale se složitou administrativou nedokážou poradit.

Ke kauze se vyjádřil i premiér Petr Nečas, který dnes s manželkou absolvoval tradiční novoroční oběd s prezidentským párem na zámku v Lánech. Podle Nečase nelze problémy s čerpáním peněz z fondů EU svalovat pouze na Dobeše. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost má problémy od svého vzniku a potíže s jeho čerpáním sahají minimálně čtyři roky zpět, kdy Dobeš ještě v čele úřadu nestál, domnívá se Nečas.

Chládek: Dobeš je kozel zahradníkem

Dobeše kvůli evropským dotacím ostře kritizuje koaliční TOP 09 i opoziční ČSSD. Podle předsedy poslanců TOP 09 a STAN Petra Gazdíka by Dobeš měl vyvodit osobní odpovědnost z nynějších potíží i své personální politiky. Ministra, kterého kvůli tomu čeká i schůzka s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem, se zastali jeho spolustraníci. "Stanovisko TOP 09 jednoznačně formuloval pan Gazdík a za tím si stojíme," uvedla ve Studiu ČT24 Anna Putnová (TOP 09), předsedkyně sněmovního výboru pro vědu a vzdělávání. "Otázka čerpání evropských peněz je jen důsledkem rozhodování a řízení ministerstva školství," dodala s tím, že její strana je dlouhodobě s vedením resortu nespokojena. V podobném duchu se vyjádřil i stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), podle nějž je Dobeš "kozel zahradníkem". Chládek nicméně viní ze současné situace do jisté míry i TOP 09 jakožto koaliční stranu.

Podle náměstka ministra pro evropské záležitosti Michala Zaorálka zřejmě bude dočasně pozastaveno čerpání dotací z tohoto programu. Z něj může ČR čerpat až 53 miliard korun. Ministerstvo školství je kvůli nedostatečnému čerpání prostředků z fondů EU dlouhodobě terčem kritiky.

adu

ct24.cz, 2. 1. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme