Putnová: Resort školství je velmi nestabilní

Rozhovor s poslankyní Annou Putnovou

22. 3. 2012

Já už teď zdravím předsedkyni sněmovního výboru pro vědu, vzdělání a kulturu, poslankyni TOP 09 Annu Putnovou. Dobrý den.

Dobré poledne.

Paní poslankyně, jak hodnotíte tu skutečnost, že se bude opět měnit vedení ministerstva školství? Pro stabilitu resortu to asi není ideální?

Tak já se domnívám, že stabilita resortu byla zpochybněná personálními změnami, které už tam proběhly v době ministrování pana ministra Dobeše. Čili o stabilitě resortu je docela problematické mluvit. Tam už ta stabilita není a pan ministr už v posledním období neměl sílu k té stabilitě nějak přispět.

Znamená to, že vy osobně vítáte to, že ministr Dobeš rezignuje?

Myslím, že realisticky vyhodnotil svoje možnosti a přijal tu vhodnou situaci, která se naskytla v této chvíli, aby spojil svůj odchod s předpokládanými a očekávanými finančními škrty ve školství.

Takže to, když Josef Dobeš mluví o tom, že nemůže překousnout to, že by se mělo dále škrtat v jeho resortu, že to je podle vás jen taková záminka k odchodu?

Já to chápu jako zastírací manévr, který docela dobře, bych řekla, marketingově zvládá, nicméně ten fakt, že v řadě oblastí, které chtěl změnit a které chtěl připravit na restrukturalizaci, nebyl úspěšný, ten je nezpochybnitelný.

A nesouhlasíte ani s tím, že ministr Dobeš dělal opravdu všechno, co mohl, aby zvýšil platy učitelům?

Víte, ta otázka je složitější, protože snížit platy učitelům, to je jedna věc, kterou jistě nikdo z nás nechce. Ale problém je v tom, že on ten resort během roku a půl nepřipravil na takové systémové změny, které by umožnily nalézt rezervy v tom systému. A řekněme si, že naši učitelé jsou špatně placeni, to je fakt. Na druhou stranu ten systém není příliš efektivní a jeho úkolem bylo zefektivnit minimálně regionální školství a přidat potom platům, na platy těch učitelů, kteří v systému budou působit dál. To byl jeho úkol, nikoliv plošně přidávat.

Předsedkyně sněmovního výboru pro vědu a vzdělání, poslankyně TOP 09 Anna Putnová. Děkujeme za rozhovor. Na shledanou.

Na shledanou.

Jan Bumba

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 22. 3. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme