Putnová: Nerušme školské rady

Komentář poslankyně Anny Putnové

28. 6. 2011

Parlamentem prochází dlouho očekávaná novela školského zákona. Přináší několik dílčích změn, které by ve výsledku mohly administrativně poněkud odbřemenit základní a střední školy. Navrhuje také body, které jsou, podle mého názoru, sporné. Jedním z nich je například zrušení povinnosti zřizovat školské rady. Povinné ustavení bude pouze v případě, že alespoň pětina rodičů či pětina zletilých studentů o to požádá.

Odůvodnění zní logicky. V řadě škol fungují školské rady jenom formálně. Rodiče nemají zájem o účast v tomto orgánu, v mnoha případech se nikdy ani rada nesešla, škola přitom běží dál, tak proč na tom trvat?

Považuji to přesto za nedomyšlený návrh. Rodiče jsou primárně zodpovědní za vzdělání svých dětí, jejich role v našem systému vzdělávání je zatím velmi podceňovaná, a touto novelou by navíc byla ještě umenšená. Ministerstvo vícekrát deklarovalo, že uvažuje o přípravě smluv mezi rodiči a školou a současně v připravované novele staví rodiče do role pozorovatelů školních a vzdělávacích aktivit. V tomto je ministerský přístup nejenom nekoncepční, ale i nelogický.

Dejme rodičům víc pravomocí

Domnívám se, že je třeba naopak posílit roli školských rad, definovat jejich pravomoci a více rady vtáhnout do dění na školách. Rada by měla být orgánem, který je mostem mezi zřizovatelem a školou. Kdo jiný má právo vyjádřit se ke kvalitě personálního obsazení školy než zřizovatel, rodič a ředitel? Rada by se také měla podílet na hodnocení škol jako regulérní kontrolní orgán.

Výzkum mezi rodiči ukázal, že zhruba 70 procent jich je se školou spokojeno. Důvody mohou být interpretovány různě: skutečně bezproblémový chod našeho školství na jedné straně, pohodlnost a letargie rodičů na straně druhé. Avšak rodiče jsou podmínkou nutnou pro zdárný rozvoj vzdělávání svých dětí. Jsou také důležitou skupinou, která by měla mít významné slovo – jak a kam školu vést.

Dejme rodičům více pravomocí v personálních otázkách, prostor pro kontrolu i možnost vyjadřovat se ke koncepčním záležitostem školy. V případě zletilých studentů to budou oni, kdo bude moci ovlivňovat chod školy. I to je dobrá příprava na život.

Anna Putnová
poslankyně, předsedkyně poslaneckého výboru pro vzdělávání

Lidové noviny, 28. 6. 2011, Rubrika: Diskuze, str. 9

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme