Putnová: Masivní dotace do vědy a výzkumu

Komentář poslankyně Anny Putnové

V posledních letech jsme svědky masivní investice do oblasti vědy a výzkumu, a to především díky evropským dotacím. Vždyť jenom v Operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpI) bylo v letech 2007 - 2013 k dispozici 60,7 miliardy korun. Bohužel program je poněkud zpožděný a není zřejmé, nakolik se podaří vyčerpat celou částku. Každopádně se jedná o významnou finanční injekci pro českou vědu. Ta si vytýčila několik prioritních os.

26. 10. 2012

První z nich se týká center excelence. Jejich cílem je získat špičkové evropské i světové vědce a podpořit české odborníky v takových oblastech, které mají nadnárodní význam. Jedná se například o ELI Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky. Podporuje také spolupráci vysokých škol, AV ČR a dalších výzkumných institucí.

Mezi další priority patří vytváření regionálních VaV center, které podporuje řešení lokálních výzkumných problémů.

Nikoliv nevýznamným programem je také komercializace a popularizace vědy a výzkumu. Vždyť zvýšení prestiže výzkumného a vědeckého pracovníka je nutným předpokladem pro to, aby si mladí talentovaní lidé vybrali svoji profesi, která je spíše řeholí.

Poslední z prioritních os je zaměřena na podporu infrastruktury na vysokých školách, spojenou s výzkumem.

Nabízí se obrovská příležitost, aby česká věda byla podpořena na několika úrovních. Je to současně i obrovský závazek do budoucna. Vždyť finanční podpora je pouze první částí celé koncepce. Navazovat na ni bude udržitelnost projektů, tzn. vytváření takových výsledků vědy, které budou nejenom po dobu financování projektů, ale také po jeho skončení mezinárodně konkurenceschopné. Z tohoto pohledu je třeba vnímat eurodotace jako náročnou přípravu pro plnění světových výzkumných kritérií. Je to správná cesta, a chceme-li prosperitu České republiky založit na inovacích a na výsledcích v oborech s vysokou přidanou hodnotou, i cesta jediná.

Anna Putnová, předsedkyně sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu

Evropské noviny, 26. 10. 2012, rubrika: Publicistika, str. 3