Putnová: Když děti pijí jak duha

Komentář poslankyně Anny Putnové

6. 9. 2010

Delší dobu je slyšet o přibývajícím počtu opilých mladistvých, dokonce dětí do patnácti let. Chtěla bych napsat varovná sdělení, ale s ohledem na to, že tento trend se už několik let potvrzuje, zdá se, že varování je nedostatečné. Přesto není možné tento jev pouze zaznamenávat a čas od času se k němu odborně vyjadřovat. Je třeba jasně pojmenovat situaci a hledat řešení, která by pomohla nápravě. Alkohol je droga vykazující vysokou míru závislosti. Je to ovšem droga, která je společensky akceptovaná, řekněme legalizovaná. Možná stojí za připomenutí, že je to také droga zodpovědná za závažné sociální dopady jejího nadměrného užívání: rozpady vztahů, rodinných vazeb, rozklad osobnosti.

V tomto společensky destruktivním působení je na prvním místě ze všech návykových látek. Materiální škody a vandalismus, způsobené v opilosti, jsou těmi nejméně důležitými. O závislosti na alkoholu rozhoduje více faktorů. Výchova, psychický stav konzumentů, vliv prostředí, dostupnost alkoholu, ale také vzory. A tady je možná jádro pudla.

Pokud se mluví o legalizaci měkkých drog, je celá společnost na nohou a ve střehu. Ale školní děti, potácející se ulicí, nám připadají „pouze“ připité. O vytvoření závislosti přitom rozhoduje také věk, čím mladší, tím je větší riziko vzniku závislosti. Společenská tolerantnost k alkoholu je obrovská a týká se i mladých.

Zatímco dostupnost prodeje alkoholu mladistvým je možné omezeně kontrolovat večerními šťárami v hospodách a barech, stranou zájmu zůstává netečnost dospělých, bagatelizace a propagace alkoholu.

Vytvořit koncepci,která bude předcházet opíjení mladistvých, nebude snadné. Samozřejmě,že hlavní odpovědnost je na rodině, škola bude ale muset na tyto jevy reagovat a v protialkoholové prevenci být aktivnější. Každopádně to nepůjde bez nás dospělých, dosud značně lhostejných.

Anna Putnová (TOP09), předsedkyně školského výboru parlamentu

Hospodářské noviny, 6. 9. 2010, Rubrika: Názory, Strana: 8

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme