Putnová: Husákovy děti mají málo dětí

Komentář poslankyně Anny Putnové

31. 8. 2011

V posledních dnech proběhla tiskem zpráva, že do 1. ročníků základních škol nastoupí asi o 6 000 malých školáků více než minulém roce. To je jistě dobrá zpráva, hubená léta z hlediska porodnosti se na pár let poněkud vylepší. Baby boom se však bohužel nekonal. To, co se v médiích takto označuje, je pouze naplnění rodičovství silné generace 70. let minulého století.

Ale nejedná se v žádném případě o baby boom. Naopak. Generace 30+ nepřivedla na svět ani tolik dětí, kolik sama čítala. V Evropě nic nového. Životní strategie mladých lidí už nejsou tolik svázané s rodinou a rodičovstvím jako v minulosti.

Porodnost v minulé dekádě kulminovala v roce 2008, kdy se narodilo 120 tisíc dětí. Je to jistě potěšitelné číslo oproti necelým 90 tisícům dětí na přelomu století. Nicméně nejsilnější ročníky tzv. Husákových dětí čítaly 195 tisíc narozených dětí v roce. Je to jistě důležitá informace z mnoha pohledů. Zajímá mě to také proto, že se v regionálním školství řeší síť škol i školek. Panuje přesvědčení, že škol a učitelů je moc. Realita je horší, dětí je málo.

 

Anna Putnová
poslankyně a předsedkyně poslaneckého výboru pro vzdělávání

parlamentnilsity.cz, 31. 8. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme