Putnová: Dnešní model financování škol je neudržitelný

7. 8. 2011

České školství není financováno odpovídajícím způsobem. Myslí si to alespoň poslankyně Anna Putnová (TOP09). Její koaliční partner Josef Dobeš (VV) zatím prý představuje jen náměty určené spíše k diskusi. Podstatná reforma je přitom nezbytná.

Poslankyně Anna Putnová TOP09) odpověděla na dotaz jednoho z čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Pan Malák chtěl slyšet, jak se poslankyně staví k problematice financování školství. Putnová mimo jiné prohlašuje, že současný model financování je dlouhodobě jen těžko udržitelný.

Reforma je nezbytná, ale jaká?

Předsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Putnová  na jedné straně říká, že reforma systému je neznytná, na druhé straně ovšem otálí s představením konkrétnějších návrhů.

„Považuji za nezbytnou reformu vzdělávacího systému, která musí mít jasnou koncepci, kritéria a termíny. Potom je možné stanovit si priority, které chceme financovat a další činnosti, které nejsou tak významné pro rozvoj vzdělanosti. Rozhodnutí, které aktivity jsou nejvýznamnější, je vysoce politické rozhodnutí, které by ovšem mělo mít nadstranický charakter," myslí si poslankyně.

Putnová v této souvislosti kritizuje fakt, že ministerstvo školství v čele s jejím koaličním kolegou Josefem Dobešem (VV) přichází zatím jen s reformními náměty určenými spíše k diskusi. Konkrétní legislativní návrhy zatím chybí.

Za zmínku stojí, že svůj díl odpovědnosti na financování školství nese i TOP09 v zastoupení ministra financí Miroslava Kalouska, který prohlašuje, že šetřit se musí na všech frontách.

parlamentnilisty.cz., 7. 8. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme