Prvních 40 milionů korun posílá do poničených oblastí vláda

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

9. 8. 2010 | 18:00

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

--------------------

Prvních 40 milionů korun posílá do poničených oblastí vláda, konkrétně na účet Libereckého kraje. Peníze jsou určené k vyřešení nejpalčivějších problémů, obnova zaplavených obcí si vyžádá další miliardy, které kabinet hledá v rozpočtových rezervách. Kde přesně, když vypsání dluhopisů není v plánu, jsem se zeptala ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska.

 

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, místopředseda strany /TOP 09/

--------------------

My na tom pracujeme ode dneška od rána, je to prostě, jako když se chystáte na nákup a na dovolenou a v tom vám vítr vezme střechu. Tak se prostě rozhodnete, že některé věci si nekoupíte na dovolenou, pravděpodobně neodjedete a ty prostředky, které jste na to měla připravené, použijete na opravu té větrem poničené střechy. Tak ve stejné situaci je teď státní rozpočet. Prostě přišly povodně, my nemůžeme v tu chvíli, je to pro nás prostě priorita číslo jedna, to znamená, některé výdaje, které jsme plánovali, některé priority, které jsme v rozpočtu měly pokryty, snížíme nebo odložíme na příští období a ty prostředky budeme věnovat na povodně.

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

--------------------

Víte už teď, které to budou, které bude možné odložit, případně škrtnout?

 

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, místopředseda strany /TOP 09/

--------------------

Nepochybně ano, ve vládní rozpočtové rezervě jsou prostředky, které bohužel byly zavázány už převážně Fischerovou vládou na jiné účely, já jsem připraven vládní rozpočtovou rezervu rozvázat právě pro povodně a tyhle prostředky ušetřit někde jinde, prostě na /nesrozumitelné/ spotřebě státu.

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

--------------------

Řekněte mi, tedy vláda počítá i s tím, že by do budoucna mohl v rozpočtu vzniknout jakýsi, jakási sekce, která by byla věnována přímo povodním, jakýsi povodňový rozpočet na povodňové škody, měla by to krýt daň "povodňová daň", říkejme jí tak, v jakém časovém horizontu by toto mohlo být reálné?

 

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, místopředseda strany /TOP 09/

--------------------

Já bych byl střízlivý k termínu povodňový rozpočet, ale titul ve státním rozpočtu, aby se neopakovala ta situace, protože vždy, když přijde povodeň, tak buď málo odvážná vláda vydává státní dluhopisy, více odvážná vláda šetří někde jinde, ale v ten okamžik se musí mobilizovat prostředky, které nejsou k dispozici, my bychom to rádi řešili systémově, aby ty prostředky k dispozici byly, vytvořit ve státním rozpočtu titul, účet, tedy není to rozpočet, ale je to jeden účet ve státním rozpočtu, který by se jmenoval Rezerva povodňové solidarity, ten byl tvořen z odvodů daně z příjmů, kdy tedy navrhuji, aby každému daňovému poplatníkovi byla o jednu sto korunu měsíčně snížena sleva na dani, každý daňový poplatník má slevu na dani, o jednu sto korunu by mu ta sleva byla snížena, to znamená, každý ekonomicky aktivní člověk, který platí daně, by přispěl jednou sto korunou měsíčně na tento účet, což by znamenalo zhruba 4,5 miliardy korun ročně, které by byly k dispozici výlučně na výdaje spojené s povodněmi, pokud by se taková tragédie opakovala, pak by z toho byla okamžitě poskytnuta finanční pomoc zaplaveným obcím i obyvatelům, pokud by v ten daný rok povodně nebyly, pak v roce následujícím z takto nashromážděných prostředků by bylo možné realizovat protipovodňová opatření, nakupovat pro dobrovolné hasiče moderní techniku, aby byli lépe vybaveni pro záchranné akce. Prostě byla by to rezerva povodňové solidarity, kdy každý ekonomicky aktivní by tou stokorunou měsíčně připlatil na to, aby byly tedy aktuální likvidní zdroje pro otázky povodní.

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

--------------------

Vysvětluje ministr financí Miroslav Kalousek.

ČRo 1 - Radiožurnál, 9. 8. 2010, Pořad: Ozvěny dne

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme