První dáma? Děláme si z toho legraci

Proti ostatním možným prvním dámám má handicap: nemluví pořádně česky. A proti tomu, aby Therese Schwarzenbergová usedla na Hradě po boku muže Karla, hovoří i další věci z minulosti šlechtičny.

16. 8. 2012

Mít za muže prezidenta není zrovna životním snem Therese Schwarzenbergové. „Abych byla upřímná, politika mě sice zajímá, ale reprezentovat není zrovna moje hobby. Můj muž je milý, že to ode mě nikdy nevyžaduje,“ svěřila se LN už v roce 2009.

Pokud by její muž vyhrál v přímé volbě hlavy státu, musela by si tak zvykat na novou roli. Sám Schwarzenberg připouští, že o takovém scénáři se spolu bavili zatím jen okrajově. „Už jsme o tom mluvili, ale spíše jsme si z toho dělali legraci,“ tvrdí.

Pro jeho manželku by funkce byla namáhavá hned z několika důvodů: původní profesí lékařka, která pochází ze šlechtického rodu von Hardegg, si totiž prošla mnoha divokými životními zvraty. Předně: v roce 1992 po pádu na lyžích zůstala od hlavy dolů ochrnutá. Lékaři jí tehdy řekli, že má přerušenou míchu a coby kvadruplegička zbytek života stráví na lůžku, v lepším případě na vozíku.

Žena se však nevzdala a za osm měsíců už zvládla sedět. Následky úrazu ji přesto provázejí dodnes. „Teď měla problémy s jizvami, lékaři ji museli zase operovat. Šlo o špatnou krevní průchodnost. Operace se naštěstí podařila,“ řekl LN ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Jeho žena žije ve společném sídle na zámku v rakouském Murau a zde se po operaci zotavuje. Manželé se proto nevídají tak jako před Schwarzenbergovou kariérou v TOP 09. Krom úrazu za to může další handicap Therese: nedomluví se česky. „Neumím bohužel jazyk, a protože se muž tolik angažuje v politice, často je v Praze. Já tam jezdím méně, nepopovídám si s lidmi, a tak žijeme odděleněji než v minulosti, kdy jsme spolu trávili spoustu času ve Vídni či ve Štýrsku,“ říká kněžna.

Přesto je přesvědčená, že by jako první dáma obstála. Má ráda společnost, jen vzhledem ke svému věku (72) a prodělané nehodě by se angažovala minimálně. Ani to by jí prý neubralo na oblibě. „Působí na mě jako opravdová šlechtična a dáma velkého rozhledu a úžasného způsobu chování,“ líčí setkání s kněžnou Schwarzenbergův spolustraník z TOP 09 Petr Gazdík.

Třetí věc, která by mohla Therese škodit, je minulost její rodiny. Dětství jí poznamenal otec, který patřil k přívržencům Adolfa Hitlera, byl dokonce velitelem jednotek SA. „Můj otec byl nacista,“ říká Therese Schwarzenbergová bez vytáček. V pozdějším věku s ním příliš času netrávila. Studovala na prestižních školách ve Švýcarsku i v Rakousku. Rok před svatbou s Karlem, v roce 1966, promovala jako všeobecná lékařka. Už tehdy ji lidé popisovali jako velmi živelnou a sportovně založenou dívku. Schwarzenberg si svatbu musel doma prosadit, protože Therese byla z nižšího šlechtického stavu. „Znal jsem všechny nezadané princezny. Ale já chtěl Thesi. Ženil jsem se z lásky,“ vzpomíná ve své životopisné knize. Vztah však narušil mimomanželský poměr. Mladé kněžně se narodil syn s papírenským průmyslníkem a vysokým politickým funkcionářem Thomasem Prinzhornem. Následoval rozvod. „Byl potřebný, nám oběma bylo od začátku jasné, že spolu jednou zase budeme schopni žít. Pořád jsme byli v kontaktu a věděli, co ten druhý dělá, pořád jsme se navštěvovali,“ vzpomínala později Therese.

K obrodě jejich vztahu zřejmě přispěl právě i tragický pád Therese na lyžích. Definitivně pak vstoupili podruhé do manželského svazku v červnu 2008 v Murau. „Od 25. července jsme opět sezdáni. Jsem velmi šťastná,“ svěřila se po tajném sňatku rakouským médiím kněžna Schwarzenbergová.

Therese Schwarzenbergová v pěti bodech

Narodila se v roce 1940 ve Vídni jako Therese Hardeggová.   S Karlem Schwarzenbergem se seznámili v roce 1957 – tehdy mezi nimi ještě jiskra nepřeskočila. Poprvé se brali v dubnu roku 1967 v dolnorakouském Seefeldu, záhy se jim narodily dvě děti.   Třetí syn se jí roku 1979 narodil s průmyslníkem Prinzhornem. Se Schwarzenbergem se rozvedli.   V roce 1992 ochrnula po vážném pádu na lyžích od hlavy dolů. Přes nepříznivé prognózy lékařů se po osmi měsících znovu posadila.   Druhá svatba se Schwarzenbergem se odehrála v roce 2008 na zámku v Murau. Zde se nyní paní Therese zotavuje po operaci.

 

Eva Hofrichterová

Lidové noviny, 16. 8. 2012, Rubrika: Lidé, str. 24

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme