Průvan v platech prověří i manažery

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

20. 8. 2010

* Podle odborů měla návrhu na změny platových tarifů státních zaměstnanců předcházet diskuse. Proč jste se s odboráři o tom nebavil?

Tak za prvé, tohle je návrh, který jde právě do připomínkového řízení a budou si moci k němu něco říci i odbory.

* Budete jejich názory poslouchat?

Když mi někdo navrhne, jak jinak zajistit úsporu mzdových nákladů o deset procent, tedy jak splnit úkoly vládního prohlášení jiným způsobem, budu o tom diskutovat.

* Opozice a odbory poukazují na to, že snížení platů o deset procent, tedy celkem o zhruba osm miliard korun, sníží v Česku kupní sílu obyvatel a znovu zastaví startující ekonomický růst.

Tak fatální dopady bych rozhodně nečekal. Naše proexportně orientovaná ekonomika nestojí na spotřebě, to by totiž ani nebylo z makroekonomického hlediska dobré.

* Státní instituce mohou buď snížit platy, nebo propouštět. Nezvýší se tím nezaměstnanost, tedy potřeba výplaty dalších dávek? To by byl efekt pro státní kasu velmi problematický…

Nestrašme se, dopady úsporných opatření nebudou rozhodně drasticky zvyšovat nezaměstnanost. Novou práci by si navíc nehledali lidé bez kvalifikace, tedy ti, kteří patří mezi obtížně zaměstnatelné.

* Ale co ti schopní lidé – neodejdou po výrazném snížení platů ze státních služeb?

Tato možnost existuje a právě proto zvyšujeme možnost výrazně ohodnotit ty skutečně schopné, abychom si je udrželi. Navíc to, jak se podaří chystaná opatření prosadit do praxe, prověří, jestli jsou na vedoucích místech rezortů, úřadů a institucí schopní manažeři.

Jiří Vavroň

Právo, 20. 8. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme