Průlom: na lepší péči u lékaře si půjde připlatit

22. 6. 2011

Sněmovna schválila 1. díl reformy zdravotnictví. Poprvé umožní legální nadstandardní péči

K získání lepší oční čočky už nebude nutné rozesílat sponzorské dary nemocnicím ani rozdávat úplatky lékařům. Pacient, který bude dražší zdravotnický materiál chtít, si ho normálně koupí. Ministr zdravotnictví Leoš Heger včera v Poslanecké sněmovně prosadil novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která legální připlácení poprvé umožní. Je to největší změna v historii českého zdravotnictví.

Nyní mají pacienti teoreticky nárok na všechno, prakticky se však nemocnicím nevyplatí dražší sádry nebo klouby dávat, takže je pacientům prodávají neoficiálně.

Vedle nadstandardu přináší první část reforem několik dalších změn. Zvyšuje poplatek v nemocnicích z 60 korun na 100, zavádí maximální čekací dobu na operace a přináší novinky do systému nákupu léků, které mají pojišťovnám ušetřit statisíce korun – konkrétně prostřednictvím elektronických aukcí.

Opoziční ČSSD téměř jistě využije své většiny v Senátu a zákon sněmovně vrátí. Tam ji ovšem může stejně jako v případě malé důchodové reformy koalice znovu přehlasovat. I proto sociální demokraté dopředu hrozí, že si na poplatky a nadstandard budou stěžovat u Ústavního soudu.

Standard versus nadstandard

Historický průlom má však háček. Co konkrétně bude mezi luxusní péči spadat, se totiž zatím neví.

Hegerův první reformní zákon nadstandard pouze obecně umožňuje, jak bude konkrétně vypadat, určí až ministerská vyhláška. „Budeme na tom pracovat s odbornými společnostmi a s celou odbornou veřejností,“ řekl včera ministr Heger k tvorbě seznamu nadstandardů. Právníky z Platformy zdravotních pojištěnců ale způsob, kterým nadstandardy vznikají, znepokojuje.

„Nikdo neřekl, co je cílem základní zdravotní péče, a bez toho posuzovat standard a nadstandard nemůžeme. Když porovnáváme třeba dva kyčelní klouby, tak si musíme říct, jestli se má pacient tak nějak hýbat, anebo jestli se má cítit komfortně,“ vysvětluje Ondřej Dostál ze sdružení, které hájí zájmy zdravotních pojištěnců. Pacienti prý mohou narazit také na to, že se nebudou mít kam odvolat, pokud se budou cítit rozhodnutím ministerstva zdravotnictví poškozeni.

Poplatek za objednání k lékaři Odstranit zmatek v tom, co se jak platí a na co mají lidé nárok, ale první část Hegerovy reformy úplně nemůže. Takzvané šedé zóny, v nichž lékaři od pacientů vybírají nejrůznější poplatky, aniž by na to měli právo, se totiž změny nedotknou.

Nejde o malé peníze. Třeba v gynekologických ordinacích pacientky běžně platí stovky korun za objednání na čas. „Chaos to možná ještě prohloubí. Je to, jako když jsme začínali s kapitalismem. Doteď měli lidé za to, že se u lékaře platí jen poplatek, teď uslyší, že se začíná platit také samotná péče,“ říká Dostál.

Co přináší reforma

Připlácení na dražší péči Zákon poprvé umožňuje legální nadstandardní péči. Konkrétní definici přinese během podzimu ministerská vyhláška. Poplatky Poplatek za den v nemocnici se zvýší ze 60 na 100 korun. Sníží se naopak poplatek za recept. Čekací doby Pacienti budou nově přesně vědět, jak dlouho se čeká na jaký typ operace. Pojišťovna jim bude muset tento nárok zajistit. Elektronické tendry na léky Státní ústav pro kontrolu léčiv má pořádat aukce, ve kterých budou výrobci soutěžit o cenu. Léky Nově se bude počítat maximální cena léků. Přerozdělování pojistného Ministerstvo zdravotnictví chce začít spravedlivěji přerozdělovat pojistné mezi jednotlivými pojišťovnami.

OD 1. 1. 2012

Připlácení na dražší péči

Na co si budou lidé připlácet, začne ministerstvo zdravotnictví připravovat během podzimu. Určeno to ale může být definitivně až příští rok, až bude včera schválený zákon platit. Na vymezení nadstandardu chce ministerstvo spolupracovat s odbornými společnostmi. Ty se zatím do rozdělení standardu a nadstandardu nehrnou.

Sto korun za den v nemocnici

Poplatek za den v nemocnici se zvýší ze 60 na 100 korun, pacienti tak podle odhadu ministerstva zdravotnictví zaplatí příští rok nemocnicím kolem dvou miliard, o 750 milionů více než letos. Třicetikorunový poplatek v lékárně se bude platit jen za celý recept, nikoli za každou položku na receptu jako dosud.

Levné léky si zaplatí každý sám

Pojišťovny přestanou hradit léky s cenou do 50 korun. Kromě toho se změní postup určování maximální ceny léků. Místo každoročního přepočítávání ceny, které úřady nestíhají, se zavádí revize jednou za tři roky. Pokud ale úřad nařídí slevit, nižší cena bude platit hned, bez ohledu na to, zda se výrobce odvolá, což je dnes běžná obranná praxe.

Výrobci léků budou soutěžit v aukcích

Státní ústav pro kontrolu léčiv bude pořádat aukce, ve kterých budou výrobci soutěžit o cenu. Ten, kdo nabídne nejnižší, má získat minimálně polovinu trhu a plnou úhradu léku od pojišťovny. Konkurence bude mít nárok jen na 75procentní úhradu od pojišťovny. Není ale stanoveno, za jakých podmínek musí aukce proběhnout.

Přerozdělování pojistného

Ministerstvo zdravotnictví chce začít spravedlivěji přerozdělovat pojistné mezi jednotlivé pojišťovny. Dnes se přihlíží hlavně k věku pojištěnců, nově se bude více zohledňovat jejich zdravotní stav. Zákon, který schválili poslanci, však počítá také s tím, že v příštím roce mimořádně rozpustí rezervy zaměstnaneckých pojišťoven ve prospěch VZP.

Čekací doby

Pacienti budou nově přesně vědět, jak dlouho se čeká na který typ operace. Pojišťovna jim bude muset tento nárok zajistit. Stejně tak i přístup k lékaři či do nemocnice v určené vzdálenosti. Schválený zákon tuto povinnost vymezuje, vládní nařízení ji pak v příštím roce konkrétně vyčíslí.

Michaela Mužíková, Hana Škodová

Hospodářské noviny, 22. 6. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1