Proti terorismu se musí bojovat všemi prostředky

18. 3. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka 

Policie teď varuje před schvalováním útoku na Novém Zélandu. Ve dvou mešitách ve městě Christchurch zahynulo 49 lidí a další jsou v kritickém stavu. K vraždám se přihlásil pravicový radikál s tím, že měl protiimigrační motivy. Policie teď prověřuje na internetu všechno, co by mohlo vypadat jako trestný čin při schvalování tohoto útoku. Pane předsedo Kalousku, Vy jste vyzval ministra dopravy, aby pověřil policii a bral podnět k šetření těchto činů na internetu. Napsal jste: „Zastavme tu stoku dřív, než se v ní utopíme“. Obrazně řečeno, jak hluboká a široká byla ta stoka? A kolik těch útoků podle vás na internetu bylo?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Kdybych zahlédl jeden, tak by mě pohoršil, ale zahlédl jsem jich tolik, že to pokládám za masivní záležitost. To, co se stalo na Novém Zélandě, je samozřejmě odporný a zbabělý zločin. Je to terorismu nejhrubšího zrna a nerozlišujme teroristy pravicové, levicové nebo jakékoliv jiné. Proti terorismu se musí bojovat všemi prostředky, a pokud někdo schvaluje teroristický čin, tak je to mimořádně odporný projev a podle mého názoru je to dokonce trestné. Pana ministra jsem nevyzval nijak dramaticky, ale slušně jsem ho požádal a jsem rád, že mě pan ministr ujistil, že se tomuto policie bude věnovat. Měla by tu být jak společnost, tak instituce, které jasně sdělí, že něco takového schvalovat a sympatizovat s tím se nesmí. Je to opravdu stoka, proti které se musíme důsledně ohradit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Pojďte reagovat na to, co říkal pan mísopředseda Šmarda (ČSSD), že lidé, kteří schvalují tento čin, jsou vlastně oběťmi.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já bych je neoznačil za oběti. Dříve bylo naprosto nepřijatelné říct něco takového nahlas nebo to napsat na internet, ale někteří politici a média otevírají této stoce dveře a naznačují, že je naprosto v pořádku se takto vyjadřovat. V tom má jistě pan místopředseda Šmarda velký kus pravdy, a proto říkám, že jednak je důležité, aby ten, kdo schvaluje terorismus, byl nějakým způsobem potrestán. Ale ještě důležitější je, abychom uměli odleva doprava, jak na politické scéně, tak té společnosti říct: "Ne, tohle se nesmí, toto do slušné společnosti nepatří," a nenechali si to líbit ani na internetu, ani od politiků.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka 

Pojďme na druhé téma. Stále ještě druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek je druhým týdnem v podezření, že mohl ovlivňovat zakázku na dodavatele mýtného systému. Svůj pohled na věc vysvětloval tento týden na mimořádném jednání v dolní parlamentní komoře. Opozici ale nepřesvědčil. Pane předsedo Kalousku, Vaši kolegové z jiných opozičních stran příliš nevěřili tomu vysvětlování, padaly tam výrazy jako, že jsou to pohádky a výmysly.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/ 

Víte, já si myslím, že v každém případě musí platit pravidla. Hnutí ANO je opět na hraně s právním státem, ostatně jako velmi často. Pan Faltýnek je omlouván tím, že platí presumpce neviny. Jistě, ta platí pro každého léta, ale to je termín z trestního práva. Nikdo tady nechce mluvit o tom, zda je vinen nebo není vinen z hlediska trestního práva. Jsou tady nějaké limity a standardy pro veřejné osobnosti, pro politiky a tam jednoznačně platí, že zatímco jako soukromá osoba si můžete dělat cokoliv, co vám zákon nezakazuje, tak jako osoba vybavená veřejnou mocí smíte dělat jen to, k čemu jste zákonem zmocněn nebo k čemu Vás někdo zmocněný oprávnil. Vy nemůžete jít a mandát si sám vzít, protože v ten moment už děláte něco, co se podle pravidel dělat nesmí. Pan předseda Faltýnek zjevně porušil pravidla politického chování a snaží se to vysvětlit způsobem, který je skutečně úsměvný. Každý z nás se někdy setkal s panem předsedou Rafajem při nějaké společenské příležitosti, ale asi nikdo z nás, aspoň o tom nevím, ho neovlivňoval v konkrétní zakázce. To je naprosto nepřijatelné jednání s obrovským korupčním přídechem. To, že se ho někdo snaží zamlžit odkazováním na presumpci neviny, tím se jenom ukazuje, jak strašně moc se tady posunulo vnímání věcí, jako je konflikt zájmů a tolerance nepřijatelného chování, kterého se dopustil pan předseda Faltýnek. Před sedmi, osmi roky by byl toto okamžitý konec jakéhokoliv politika.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Pojďte reagovat pane Vondráčku. To, co říká pan Kalousek, že ANO se odkazuje na presumpci neviny.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/

Kdyby tam skutečně něco závažného bylo, a jsou to téměř 2 roky staré odposlechy, jsem přesvědčený, že bych měl jako předseda sněmovny na stole žádost o vydání a zahájení trestního stíhání. Samotní policisté řekli panu Faltýnkovi, že ho berou v pozici svědka. To, že se s někým sešel, není kauza.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Nikdo neříká, že spáchal trestný čin. My jen říkáme, že tohle je nepřijatelné chování s obrovským korupčním potenciálem a toho se bohužel vaše strana dopouští neustále. Tvrzení o tom, že se ušetřilo 15 miliard, je nesmysl, je to pouze mediální tvrzení. Pan Šmarda z ČSSD řekl, že je to reality show. Ano, je to velmi smutná reality show z permanentního porušování pravidel a permanentního porušování zásad právního státu, na které strana ČSSD svítí, protože je v koaliční vládě s trestně stíhaným premiérem se standardním konfliktem zájmů, který tyto věci ve své vládě připouští. V civilizovaném státě si nikdo nesmí vzít mandát sám, pokud ho nemá ze zákona a pokud tím nesleduje něco nekalého. Pan Faltýnek řekl: „Já jsem si ten mandát vzal sám,“ a tím jednoznačně řekl, že šel dělat něco nekalého, protože nemá právo si ten mandát sám vzít.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Pane Vondráčku, chcete ještě něco říct ke kauze fotky tance na stole s kytarou? Vy jste nejprve řekl, že jste na to hrdý a pak jste se omluvil.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ANO/

Vysvětlil jsem to ve všech hlavních televizích a všem, kterých se dotklo, jsem se omluvil. Mimochodem já s kolegou jsme byli jediní za ANO, další byli z jiných stran, ale to už nebudu veřejně extendovat. Bylo to v době rekonstrukce, když jsme se loučili a někteří byli v sále naposledy, trvalo to 10 minut. A ano, nebyl to nejlepší nápad mého života vyskočit na stůl, zpívat a hrát na kytaru. Jestli s tím má někdo problém, tak to mě mrzí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Vy s tím máte problém pane Kalousku?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Víte, já bych ty Vaše příklady rozdělil na dvě části. Jedna část je, když se kancelář prezidenta pokoušela ovlivňovat nezávislé soudy a když se pan předseda Faltýnek pokoušel ovlivňovat ÚHOS. Druhá část jsou věci, které můžou být chápány jako vulgarita nepřijatelná, což je, když mě sprostě hanobí premiér od stolku, když na ten stolek vyskočí pan předseda nebo něco podobného. To jsou samozřejmě věci, které veřejnost nutně musí vnímat negativně, a jsem rád, že se pan předseda omluvil. Vnitřně s tím problém mám. Je to samozřejmě nepřijatelné, ale není to primárně nebezpečné pro právní stát. Primárně nebezpečné pro právní stát jsou první dva případy. Ovlivňování nezávislého soudu a snaha o ovlivňování Úřadu pro hospodářskou soutěž. V těchto případech bychom měli být nesmiřitelní, protože se porušují naprosto nezbytné brzdy a pojistky mezi jednotlivými typy moci. Někdo se snaží zcela nezávislé instituce udělat závislými na své moci, a tím ji posunout mnohem víc k moci autoritativní až totalitní. Pan Vondráček tím, že si zahraje na kytaru na stole, ačkoliv je to nepřijatelné a ve slušné zemi by musel rezignovat, neohrozil právní stát, zatímco pánové Faltýnek, Mynář, potažmo prezident Zeman ano a hnutí ANO také, už jenom tím, že jim toto chování toleruje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Pane Kalousku, jaký je Váš názor na vyloučení Václava Klause mladšího.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Mně nepřijde moc čestné o tom mluvit, protože tu není nikdo z ODS. Já si ani neumím představit, že by kdokoliv z TOP 09 říkal výroky jako Václav Klaus mladší a to se zdaleka netýká jenom nedávného výroku. Je to však primárně věcí ODS a já bych to také na nich ponechal. To, k čemu jsem se spíš chtěl vyjádřit, je vulgarita v politice. Někdy to bývá zjednodušeno na hrubé výrazy nebo na sprostá slova. Ale ty největší vulgarity se dají říct naprosto spisovně. Například, když předseda vlády řekne, že žádný konflikt zájmů nemá, a pokud ano, tak půjde za dveře. Nebo když řekne předseda klubu, že mandát si vzal sám. To jsou nepředstavitelné vulgarity, které nemají nic společného s demokratickým politickým systémem a s právním státem. Není tam jedno jediné sprosté slovo, ale je to mnohem nebezpečnější, než když mě premiér obviní, že jsem zloděj. V tomto případě se mohu bránit, ale když se posouvá vnímání právního státu tímhle způsobem, když premiér tvrdí, že nemá žádný konflikt zájmů, a když pan Faltýnek může říct, že on si ten mandát mohl vzít sám, to je mnohem vulgárnější a mnohem nebezpečnější než jakékoliv sprosté slovo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Výrok političky Karly Šlechtové, která dala prostor svým emocím na sociální síti a která napsala: „Politika je svinstvo, hnus. Jsem ráda, že jsem nic neudělala jinak.“ Karla Šlechtová také píše o tom, že nechce nikomu v politice dělat ovci nebo volně přeloženo prodejnou ženu. Má se takto politička chovat? Pane Kalousku, berete to úsměvem, nechcete o tom mluvit z pozice opozice?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já nemůžu komentovat, zda něco napsala paní Šlechtová, stejně jako to byla věc ODS, tak tohle je věc hnutí ANO. Myslím si, že bychom vůči sobě samotným neměli být tak shovívaví, co se týče našich veřejných výroků. Tím myslím nás politiků a to i na sociálních sítích. Někdy se to vede v určité emotivní fázi, ale pak se člověk omluví, anebo smaže, když si uvědomí, že udělal chybu. A teď vůbec nekomentuji paní Šlechtovou, mluvím obecně. Politika je strašně tvrdé řemeslo, a to, co jednou je vyřčeno, nedostanete zpátky. Nelze očekávat, že veřejnost řekne: „No, tak on jenom tak plácnul.“ Musíte se k tomu umět postavit a myslím si, že v tomto bychom měli být zajedno, protože není jedno, co vrcholný politik napíše sociální sítě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Velmi krátce, pomohl by nějaký psaný etický kodex, jak zaznělo v reportáži? Když už politik neví, jak si sám regulovat chování, tak by bylo napsáno?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já si nemyslím, že by tomu jakýkoliv etický kodex pomohl. Jsou nějaké zásady slušného chování, a ty se buď dodržují, nebo ne.

Zdroj: Partie, Prima, 17.3.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme