Propustíme lidi, co jsou v práci jen na chov

Rozhovor s lídrem v Ústeckém kraji Jaromírem Drábkem

30. 4. 2010

Když se kecají blbosti, tak prý neusíná jako jeho šéf v TOP 09. Jaromír Drábek, lídr strany v Ústeckém kraji, je na to prý ještě mladý. Přísný politik vzkazuje státním zaměstnancům:

* Martin Bursík o vaší straně řekl, že to je strana pro vyvolené. Že váš program je totálně asociální. Co vy na to?

Je to přesně naopak. Náš program je konzervativní, je určen pro ty, kteří přemýšlejí. Je dlouhodobý a zodpovědný. Náš program je sociální, protože je ohleduplný k těm nejslabším.

* Vysvětlete to, prosím.

Pokud se plýtvá veřejnými prostředky, tak potom na to doplatí nejvíce právě ti sociálně slabí. Pokud dnes dostává téměř polovina obyvatel nějaké sociální dávky, je naprosto jasné, že těm opravdu potřebným se nedává tolik, kolik by potřebovali. Stát má pomáhat cíleně těm nejpotřebnějším a těch je kolem deseti procent, ne padesát. Řada lidí dnes sociální dávky zneužívá.

* Argument vašich odpůrců je, že seškrtáte všechny možné sociální dávky. Je to tak?

Když se podíváme na výdaje a příjmy státu, tak každý rok zvyšujeme státní dluh. To chceme vyřešit co nejrychleji. Proto chceme všechny sociální dávky krátkodobě snížit o deset procent, ale nebude se to týkat rodin s dětmi. Také chceme, aby se objem mezd ve státní správě snížil o deset procent. Upozorňuji, že to neznamená snížení platů, ale objem mezd. Toto snížení se nebude týkat pedagogických pracovníků, vzdělávání je prioritou TOP09.

* To znamená propouštění.

Ano. Myslíme si, že státních úředníků je mnoho, protože státní agenda je zbytečně rozsáhlá. Někteří lidé budou muset odejít, ale zároveň chceme zrušit platové tabulky, aby kvalifikovaní pracovití lidé mohli brát více peněz. Ty, co tam jsou pouze na chov, budeme muset propustit. To nezastíráme.

* Prý chcete jen škrtat, přitom by stačilo zvýšit daně, jak tvrdí například ČSSD. Proč je nechcete zvyšovat?

Protože to je špatně a nemá to žádný efekt. Příklad: když se podíváte na křivku výběru daně z příjmu od právnických osob, tak v roce 2000 se vybralo 100 miliard korun. Poté se několikrát snížila sazba daně a v roce 2008 se vybralo 175 miliard korun. My si myslíme, že když se daně zvýší, tak se více peněz stejně nevybere, naopak by to poškodilo podnikání. Dostali jsme se dnes k hranici dvacetiprocentní daně, a to je přesně ono, kdy se podnikům nevyplatí přesouvat výrobu nebo své sídlo do jiných zemí.

* Jste tedy i pro zachování rovné daně?

Ony žádné rovné daně nejsou, ale určitě chceme zachovat jednu sazbu daně. Je to průhledné a nejsou tam žádné kličky. Výhoda státu je v tomto obrovská. Jedna sazba daně motivuje k vyšší kvalifikaci a vyššímu výkonu.

* Jak jste poznal vašeho předsedu, knížete Karla Schwarzenberga? A co si o něm myslíte?

Poznal jsem ho v době, kdy byl ministrem zahraničních věcí. Absolvoval jsem s ním některá diplomatická jednání. V zahraničí má obrovské renomé a přesně ví, jak by měla vypadat česká zahraniční politika. Jedna příhoda: když jsme přiletěli do Japonska, hned dokázal obvolat několik svých vysoce postavených známých a zařídit spoustu věcí. Touto svojí neformální autoritou nám dělá dobré jméno.

* Také usínáte, když se kecají blbosti?

Já jsem o něco mladší věkem než pan předseda, proto si to nemohu dovolit a ani to nemám ve zvyku. On sice vypadá, že spí, ale ve chvíli, kdy je potřeba, aby zareagoval, tak přesně ví, co se předtím projednávalo, a kdo co mluvil. Spíše je to taková jeho image.

* Proč jste se rozhodl vstoupit do TOP 09?

Já nikdy v žádné straně nebyl. Vždy jsem si myslel, že nemám stranické přesvědčení, ale hodně mě ovlivnila zkušenost, kdy jsem šest let vedl celorepublikovou hospodářskou komoru. Tam jsem se stýkal s řadou politiků ze všech stran. Loni na jaře jsem nabyl přesvědčení, že úroveň politiky je u nás nesnesitelně nízká a měl bych přiložit ruku k dílu. Konzervativní zaměření TOP09 je mi blízké, proto jsem se podílel na jejím založení.

* V letech 2002 až 2006 jste byl zastupitelem města Jablonce nad Nisou. To bylo za jakou stranu?

Já tam byl jako nezávislý na kandidátce KDU-ČSL. Byla to zajímavá zkušenost. V té době byla KDU jediná strana tíhnoucí ke konzervativnímu proudu.

* Jste z Jablonce, proč tedy kandidujete za Ústecký kraj?

Ústecký kraj je jeden ze dvou nejpostiženějších regionů a je potřeba, aby se na něj zaměřila pozornost státu. Pro mne to byla výzva. Tento kraj je modelový, jak stát může pomoci k restrukturalizaci a naopak nesmí používat nástroje dlouhodobě nevhodné. Jako například uměle vybudované průmyslové zóny, které jsou pak prázdné. To je vyhazování veřejných peněz.

* Přestěhujete se sem?

Já se cítím být Severočechem. Pětatřicet let jsem žil v bývalém severočeském kraji, a tomi dává trochu právo být doma i v Ústeckém kraji. Znám to tady velmi dobře, nejsem tu jen návštěvníkem. Nebudu dělat žádná populistická gesta, abych se stěhoval na pár měsíců do Teplic nebo Ústí.

* Co nejvíce trápí Ústecký kraj?

Nezaměstnanost, sociální zázemí a zneužívání sociálních dávek.

* Co s tou nezaměstnaností chcete provést?

Myse nebudeme předhánět, kolik pracovních míst dokážeme vytvořit, protože pracovní místa vytvořená státem jsou ta nejdražší a my si je stejně pak musíme zaplatit. Není jiná cesta než vytvářet nejlepší podmínky pro život lidí, pro malé firmy a podnikatele. Malé firmy nejrychleji reagují na možná vytvářená pracovní místa. Ruku v ruce s tím jde zvýšení vzdělanosti a dopravní obslužnosti.

* Jste pro prolomení těžebních limitů uhlí?

Pro nás je důležitý ústavní princip nedotknutelnosti osobního vlastnictví. Musí se rozhodnout lidé, co tam žijí. Nikdo jiný. Na druhou stranu to uhlí, co tam je, je cenné. Nemůžeme ho odepsat. Třeba se jednou bude hodit, když půjde do tuhého. Takže limity neprolamovat, ale zásoby uhlí neodepisovat.

* Kolik procent byste chtěli ve volbách získat? Poslední průzkum hovořil o 7,5 - přitom ještě na podzim to bylo 12. Proč?

V jiných průzkumech máme zase i čtrnáct procent. Nemáme konkrétní číslo, které bychom chtěli dosáhnout, snažíme se o co nejlepší výsledek.

* Co dělá čestný prezident Hospodářské komory České republiky?

Někdy poradím, ale je to čestná funkce. Tohoto ocenění si vážím, dostal jsem ho po šestileté práci prezidenta komory.

* Co vás tedy živí?

V roce 1991 jsem spoluzakládal firmu, která se věnuje poradenství v oblasti elektrotechniky. Je to speciální oblast měření a jsme špičkou v tomto oboru. Dále mám další osobní aktivity, jako poradenství a rozhodcovská činnost. Z toho všeho mám příjmy a jsem schopen se slušně uživit.

* Za místopředsedu TOP 09 žádný příjem nemáte?

Ne, spíše naopak, všichni přispíváme na volební kampaň. Všechny naše funkce ve straně jsou neplacené. Také navrhujeme, aby po volbách byl státní příspěvek politickým stranám zkrácen na polovinu. Miliarda korun ročně je v této situaci velmi nezodpovědné rozhazování. Není třeba rozhazovat peníze za billboardy.

* Byl jste i poradcem ministra financí pana Miroslava Kalouska. To vás on dostal do politiky?

Ano, ale jen pro upřesnění, nikdy to nebyla placená funkce.

* To jste radil Kalouskovi vy, když říkal, že nás krize tolik nezasáhne a odhadoval hospodářský růst Česka o dost vyšší, než pak ve skutečnosti byl? Rozpočet na rok 2009 předpokládal tempo růstu více než 4 procenta, nakonec to bylo minus 4 procenta.

Nezastírám, že v roce 2008 jsme o tom hodně diskutovali. Vyplnilo se i to, co jsme předpovídali, že se nás finanční krize nedotkla. Byli jsme jedním z mála států, které nemusely řešit ozdravování bank. Co se týká ekonomické krize, tak jsme stejně jako řada světových kapacit neodhadli hloubku té krize. Já se za to nestydím. Propad o tolik procent si málokdo dovedl představit. Tenkrát byla kritika, že se má předělat rozpočet, protože nebude růst 4,2 procent, ale jen 3,5 procenta HDP. To jsme my považovali za nesmyslné, předělávat celý rozpočet kvůli jednomu procentu.

* Slyšel jsem vás hrát na klavír, umíte ještě hrát na nějaký hudební nástroj?

Ano, naše rodina je docela muzikální. Dříve jsem hrál na klavír i na kytaru, ale dcera a syn jsou na tom ještě lépe. Mají kapelu Duo D+ 22 a já jsem jejich velkým fanouškem. Už se zúčastnili řady soutěží a měli úspěch.

* Na svých stránkách vaše děti píší, že hrají styl hudby experimental - alternativa. Nedá se říci, že přesně tohle platí i na novou stranu TOP 09, že jste taky takový experimental - alternativa?

Naopak. Ve standardní demokracii existují tři proudy - liberální, sociálnědemokratický a konzervativní. U nás se proud konzervativní pomotal trochu s liberálním. My jsme se rozhodli tento konzervativní proud naplnit, přestože víme, že nás nebude volit 80 procent lidí. Je to pro lidi, kteří vědí, že je potřeba použít osvědčená řešení. Takže, naopak my nejsme experiment, ale osvědčené řešení.

* Kolik máte peněz na vaši předvolební kampaň?

Veškeré volební náklady hradíme ze sponzorských darů. A založili jsme to na transparentnosti, zveřejňujeme hned všechna jména našich dárců na internetu. Někomu se to nelíbí, přesto se nám podařilo vybrat na volební kampaň přes 40 milionů korun.

* Kolik připadne z tohoto měšce na propagaci strany v Ústeckém kraji?

Celostátní billboardy jsou placeny celoplošně. Nato se používají právě peníze od sponzorů. Ale naší kampaň hodně zaměřujeme na kontakt s voliči, neděláme žádné megakoncerty, ale chodíme po městech a vesnicích a vysvětlujeme náš program. Tyhle drobné náklady si každý region platí sám.

* Takže guláš, klobásy ani hamburgery u vás na mítincích nedostaneme?

Ne. My rozdáváme jen koláče, což je chuťovka, která nikoho neurazí.

Vladimír Mayer
Českolipský deník, 30. 4. 2010, Rubrika: Z regionu, Strana: 2
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme