Přímá volba prezidenta by mě možná zajímala

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

21. 5. 2010

* * Filozof Václav Bělohradský radí volit levici. Řekl byste, proč volit pravici?

Nejsem Václav Bělohradský. Po pravdě řečeno ani nejsem velký pravičák. Jsem jenom pro to, abychom měli rozumnou vládu, která neslibuje lidem, že můžeme žít nad poměry této republiky a že se můžeme libovolně zadlužit. Není to stanovisko pravé či levé, je to stanovisko zdravého rozumu. Rozdělení na pravici a levici, které se dělá z obou stran, považuji dnes za poněkud nesmyslné, neboť bylo založeno někdy před 220 lety. Ve francouzském konventu seděli jakobíni vlevo a girondisté vpravo. Od té doby se to neštěstí táhne. Dnes jde o úplně jiné věci a já se prostě nenechám zařadit do jedné škatulky. Mým úkolem není hájit nějakou pravicovost. Moji nejlepší kamarádi byli sociální demokraté. To rozdělení pro mě neexistuje, tudíž mě to nezajímá.

* * Jde ale třeba o zachování sociálního státu.

Zachovat sociální stát lze, pokud na něj mám. Když na něj nemám, musím škrtati. Jde o to, abychom nezbídačili lidi tím, že bychom se dostali pod kuratelu Mezinárodního měnového fondu. To bych nechtěl.

* * V programu navrhujete omezit dávky pro nezaměstnané. Stojí v něm, že podporu nedostane ten, kdo „podá sám výpověď, ukončí pracovní poměr dohodou nebo byl propuštěn pro porušení pracovní kázně“.

Když jde o porušení pracovní kázně, proč by za to porušení někdo měl dostat ještě peníze? Vysvětlete mi proč?

* * Jde o to, aby se tak zaměstnavatelé nezačali zbavovat zaměstnanců.

Porušení pracovní kázně musíte dokázat. Když ne, lze to oprávněně žalovat.

* * Slibujete dokončit obrodu justice.

Je to v této zemi nejnutnější.

* * Justice má být více nezávislá než dnes, a to třeba díky zvýšení soudních poplatků. Máte představu, o kolik by měly zdražit?

To není nejdůležitější. Souhlasím s Pavlem Rychetským, že bychom měli zredukovat to čtyřstupňové jednání a vrchní soudy zrušit. Je to naprosto nesmyslný pozůstatek federace. A měli bychom přejít na třístupňový systém. Soudcovská samospráva by mohla vylučovat a ten soudcovský stav trochu podusit. Dlouho jsem o tom diskutoval s různými právníky. Máme bohužel několik soudců, kteří tomu povolání neodpovídají. Tudíž my jako politické strany musíme zařídit, aby soudci sami trochu mohli lépe vyčistit vlastní řady.

* * TOP 09 vás zobrazuje na známkách. Naznačuje to vaši možnou kandidaturu na prezidenta v roce 2013?

Já vám něco řeknu, v úmyslu to nemám. Jak známo, pracoval jsem na Hradě, takže vím, jaké to je. Mou chuť to zrovna nepovzbudilo. Možná kdyby byla přímá volba prezidenta, tak by mě to zajímalo. V posledních 15 letech jsem byl několikrát v Berlíně, v Drážďanech, dříve než byla ústecká dálnice. Jezdil jsem tudíž starou teplickou. Vpravo i vlevo tam byly domy, kde se prodávaly holky, a mně se to nelíbilo. Ještě méně by se mi líbilo, kdybych se dostal do stejné pozice. A pak jsem viděl poslední volbu prezidenta, kdy lidé chodili na hajzl a uháněli tam poslance, aby volili toho či onoho. Já bych nerad byl na prodej, ať jsou ti nebo ti, to by mě moc nebavilo. Přímá volba je otevřený boj, spustit kšeftování stran ale nechci. To mě nezajímá. A hlavně ten džob znám.

 

Právo, 21. 5. 2010, Rubrika: Praha- Střední Čechy, Strana: 11

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme