Prezident poškodil Česko ve prospěch ruské propagandy

23. 5. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ještě dopoledne to vypadalo, že hlavním bodem dnešního jednání Poslanecké sněmovny bude kauza novičok, respektive výroky prezidenta Miloše Zemana o výrobě a skladování této jedovaté látky v Česku. Nestalo se tak. Komunisté navrhli tuto debatu vyřadit z programu a přidali se k nim členové hnutí ANO i SPD a ještě jeden sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna. Podle opozice se tak ukázala skutečná koalice, tedy ta bez sociální demokracie. Pane poslanče, proč by měla sněmovna vést debatu o výrocích prezidenta republiky o novičoku? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

My jsme snad ani nechtěli vést debatu, protože výroky pana prezidenta se zpátky vzít nedají. My jsme pokládali za nezbytné, aby Poslanecká sněmovna, jako nezpochybnitelná ústavní autorita, přijala usnesení, ve kterém by v podstatě kopírovala to, k čemu došel zahraniční výbor, komise pro kontrolu obranných služeb a koneckonců i předseda Vlády České republiky, že nic takového v České republice nebylo, protože výrok pana prezidenta okamžitě použila ruská propaganda. Jsem přesvědčen, že proto to také dělal, jiný motiv neměl. Velmi znejistěl naše spojence a my jako reprezentanti Poslanecké sněmovny jsme chtěli jasně říct, jak je to doopravdy. Nám nešlo o žádný politický cirkus, o dehonestaci pana prezidenta, protože on se dehonestuje sám. Nám šlo opravdu jenom o usnesení Poslanecké sněmovny, že na půdě České republiky se nikdy nevyráběl, neskladoval, ani nevyvíjel novičok.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Když už to řekla vláda a zahraniční výbor, proč ještě dál?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Protože Poslanecká sněmovna je ústavní instituce, která vládu kontroluje, vláda je její podřízená a vláda i prezident republiky je exekutiva. Tohle měl říct ještě zákonodárný sbor, který vzniká z vůle lidí, když ho volí. Na celém světě samozřejmě politici, státníci, ministři používají zpravodajské služby na to, aby se k nim obraceli o informace. Já jsem kdysi jako ministr prostřednictvím vlády, protože sám jsem nemohl, o některé informace také žádal. Nikde v civilizovaném světě, když o tajnou zprávu od své zpravodajské služby politik požádá, to ale netroubí veřejně do světa. Což pan prezident udělal koncem března. Už na konci března bylo zjevné tím, že to naprosto nesmyslně vyhlásil do světa, co bude chtít interpretovat a nikoho z nás nepřekvapilo, když dezinterpretoval zprávu od zpravodajských služeb.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobře, ale je to poptávka lidí, kdy přímo zvolený prezident lidem odpovídá.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Přímo zvolený prezident je součástí exekutivy. Způsob jeho volby na tom nic nezmění. Poslanecká sněmovna je nejvyšší orgán moci lidu. Je to zákonodárný sbor, z jehož vůle vzniká vláda. Ta se Poslanecké sněmovně zodpovídá. Proto jsme si mysleli, a to byla také dohoda všech klubů, že je nezbytné přijmout jasné usnesení, jak to v tomto případě bylo. Nikdo nechtěl prezidenta jakýmkoliv způsobem dehonestovat, protože on už se dokonale zesměšnil sám v celém světě, ale usnesení, že na území České republiky se nevyráběl, nevyvíjel a neskladoval novičok, bylo usnesení, které by Poslanecké sněmovně slušelo. Komunisté, ANO a SPD samozřejmě v zájmu ruské propagandy nechtěli, aby k tomuhle usnesení došlo. My se k tomu samozřejmě vrátíme. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Na mimořádné schůzi?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

My jsme přišli s tím, že chceme mimořádnou schůzi. Předseda ODS potom říkal, nemá smysl dělat mimořádnou schůzi, ať to zařadíme jako řádný bod. Teď se musíme vrátit zpět k mimořádné schůzi a samozřejmě se k tomu sněmovna vrátí. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pan Kalousek teď říkal a ostatně o tom mluvil Jan Bartošek přímo na jednání Poslanecké sněmovny, že komunisté realizují program Kremlu. 

Leo LUZAR, člen zahraničního výboru, Poslanecká sněmovna /KSČM/

My se snažíme dělat pro lidi politiku pravdy. Britská zahraniční politika použila nedoložené fakta, která okamžitě média začala šířit po celé Evropě. Přidávaly se k tomu vlády, aniž by měly jakékoliv důkazy. Pouze spolehly na slova, která zazněla z Anglie. Teď se najednou ukazuje, že to tak úplně pravda nebyla. Tvrdili, že neexistuje nikdo v Evropě, mimo Rusko, kdo by disponoval jedy typu novičok. 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Ta kauza šla svým způsobem hodně mimo nás. Kdo nás vtáhl do té kauzy, byla ruská propaganda, která nás jmenovala mezi zeměmi, kde také mohl být vyráběn a skladován novičok, proti čemuž se okamžitě a velmi správně ohradila Vláda České republiky. Do toho vstoupil prezident republiky, který zahrál propagandistickou strunu ruské propagandy. Koneckonců ne náhodou 5 minut po jeho nehorázném výroku ruská propaganda říkala, že český prezident konečně řekl pravdu, že to mohlo být také z České republiky. Jinými slovy, pan prezident dezinterpretací zpravodajských zpráv poškodil Českou republiku v zájmu ruské propagandy. To je objektivní fakt. My jsme neměli jinou ambici, než aby Poslanecká sněmovna autoritativním usnesením jeho nehorázný výrok uvedla na pravou míru.

Leo LUZAR, člen zahraničního výboru, Poslanecká sněmovna /KSČM/

Česko patří k zemím, které mají chemiky a laboratoře, které mohli tyto jedy vyrobit. Že je Česko nevyrábělo, to řekl i prezident Zeman ve svém prohlášení, že se vyrobilo velice malé množství, aby se to mohlo vyzkoušet, vycvičit, zjistit analýzy a tak dále a potom to bylo zničeno.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Všichni jsme slyšeli naprosto nesmyslnou větu, kterou pan prezident pronesl, že na území České republiky byl vyráběn a vyvíjen novičok a že by bylo pokrytectví říct cokoliv jiného. Pokud tady někteří chemici, a máme je skutečně vynikající, testovali, co testovali, tak ta látka nebyla novičok. Mohl to být jedovatý plyn, ale nebyl to novičok. Pan prezident neudělal nic jiného, než že dezinterpretoval tajnou zprávu ve prospěch ruské propagandy, protože důsledek to mělo a my jsme jeho nehoráznost chtěli napravit, abychom vypadali jako civilizovaná země, čemuž komunistická koalice ve sněmovně zabránila. Fór je v tom, že látka, která se mikrosyntetizovala v listopadu, nebyl novičok, a přesto se z ní najednou v prezidentových ústech stal novičok. Česká vědecká technologická základna je samozřejmě na takové úrovni, že je schopna vyrábět novičok, zrovna tak, jako je schopná vyrábět pěchotní nášlapné miny. Přesto se tady pěchotní nášlapné miny nevyrábějí, protože to mezinárodní úmluva zakazuje. Nicméně my máme prezidenta republiky, který je v zájmu ruské propagandy schopen říct, že se tady vyrábí novičok i pěchotní miny, prostě cokoliv si s ním Kreml domluví. On je schopen poškodit vlastní zemi v rámci ruské propagandy za účinné pomoci komunistické strany, která je tradičně pátou kolonou ruské propagandy v České republice, za pomoci ještě ANO a SPD. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane poslanče, tady byl útok na vaši stranu, že za vaší pomoci prezident řekne cokoliv ve prospěch kremelské propagandy.

Leo LUZAR, člen zahraničního výboru, Poslanecká sněmovna /KSČM/

Tady se ukazuje, že kolegové vyvolali aféru novičok proti prezidentovi, aniž by měli dostatek argumentů. Postupem doby se dostávají nová a nová fakta na světlo boží a ukazuje se, že neměli pravdu a že prezident Zeman měl pravdu, když hovořil o tom, že nejenom Rusko disponovalo tímto jedem, ale že i laboratoře v západních zemích tímto disponovaly. Rusové v tom teoreticky měli pravdu, když tvrdili, že 6 zemí už v devadesátých letech dostalo vzorky novičoku od zběhlého ruského agenta. Dneska to přiznává německá tajná služba.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Pane redaktore, já se zcela výjimečně musím ohradit proti Vašim slovům. Vy jste řekl, že jsem se dopustil útoku vůči kolegům. Já jsem neútočil. Kolegové jsou na to hrdí a rádi se tím chlubí, jak panu Jakuninovi, tak panu Putinovi. Oni jsou velmi rádi, že to můžou dělat. Dělají to z přesvědčení a pan prezident je v tom podporuje. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Paní Drábová mluvila o tom, že Česká republika a čeští politici jsou směšní tím, jak naskočili na slova, která přicházejí z Ruska. Jsme směšní nebo ne? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já jsem řekl, že prezident republiky se zesměšnil jako agent ruské propagandy. Možná bych to slovo měl korigovat. On bohužel poškodil svoji vlastní zemi ve prospěch ruské propagandy, a to je příliš vážná věc na to, abych použil slovo směšný.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 22. 5. 2018

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme