Prezident i premiér nerespektují principy právního státu

29. 6. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Jan MOLÁČEK, moderátor

Jak došlo k pověření Jana Hamáčka řízením resortu zahraničí? Premiér Andrej Babiš tvrdí, že prezidentu Miloši Zemanovi navrhl Miroslava Pocheho. Bez návrhu premiéra ale prezident nikoho ministrem jmenovat ani pověřit vedením ministerstva nemůže. Opoziční strany se ve sněmovně pokusily zařadit téma nejasného Hamáčkova pověření na program schůze, ale neuspěly. Pane předsedo, máme v tuto chvíli jistotu, že ministerstvo zahraničí řídí člověk, který je k tomu oprávněný v souladu s ústavou?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Nemáme. Z toho, co zaznívá od premiéra i ze zdrojů z Hradu, jsou jen dvě možnosti. Buď pan premiér lže, anebo pan prezident porušil ústavu, protože prezident není oprávněn jmenovat někoho libovolně. Musí to být na návrh předsedy vlády. My jsme si to chtěli vyjasnit na plénu Poslanecké sněmovny. To sociální demokracie i hnutí ANO zablokovaly. Já jsem potom neprodleně napsal písemnou interpelaci, kde jsem požádal předsedu vlády o informaci, kdy a jakou formou navrhl Jana Hamáčka na funkci ministra zahraničí. Písemnou formu volím proto, že pokud s odpovědí nebudu spokojen, nebo bude nejasná, tak mám právo jí nechat zařadit na plénum sněmovny a bude jí projednávat sněmovna v rámci bodů písemné interpelace. Tam může vystoupit každý poslanec, takže stejně se to na plénum sněmovny dostane, ale pochopitelně později.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Existuje nějaká cesta, jak dostat pana Hamáčka na ministerstvo zahraničí bez toho, aniž by návrh s jeho jménem vzešel z Úřadu vlády od premiéra? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Ústava říká, že prezident republiky jmenuje člena vlády na návrh předsedy vlády. Takže jiná cesta není. Nicméně si myslím, že během skládání této vlády jsme byli už tolikrát svědky obcházení ústavy, že nás možná jednání pánů Zemana a Babiše, až budeme přesně vědět, jak to bylo, překvapí. To je koneckonců jedno z obrovských rizik současné doby, protože principy právního státu opravdu nejsou něco, co by premiér a prezident respektovali. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Proč podle Vás Andrej Babiš normálně neřekne: „Prezident Pocheho odmítl. Navrhl jsem proto dodatečně Hamáčka,“ protože pan Hamáček s tím očividně problém nemá a funkci přijal? Co jim brání to normálně vysvětlit? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

To se musíte zeptat pana premiéra. On říká každou chvíli něco jiného a již tolikrát a zcela prokazatelně lhal. Takže cokoliv řekne do veřejného prostoru, tak mu stejně nemůžete moc věřit. Proto jsem velmi zvědavý na odpověď na moji písemnou interpelaci. Pan první místopředseda Hamáček se dnes zachoval velmi nestatečně. Když byly interpelace, tak na nevinné body tam zůstal a odpovídal. Když měl ale přijít bod, kdy měl odpovídat na okolnosti svého jmenování, tak před tím bodem po anglicku ze sálu zmizel. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Může podle Vás hrát roli třeba to, že Andrej Babiš lavíruje mezi slibem, který dal sociálním demokratům, že navrhne pana Pocheho, a určitou nutností ustoupit prezidentovi a také samozřejmě kvůli komunistické straně, která pana Pocheho odmítala?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já o tom nechci spekulovat. Jenom mám hořký úsměv. Tomu, jak strany, které mají plná ústa transparentnosti a průhlednosti a zcela neprůhledně i za pomoci zjevných nepravd skládají vládu samotnou, se nejde smát upřímně. Respektování ústavy a deklarování veřejnosti, že přesně postupují podle ústavy, podle základního pravidla každého státu, patří k principům právního státu. Když principy právního státu nedodržuje vláda, tak jak pak může chtít po občanech, aby je oni respektovali. To je obrovský marasmus a každým dnem klesáme hlouběji. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Podle zjištění serveru Aktuálně.cz na Hrad původně putoval seznam ministrů, který obsahoval jméno pana Pocheo, ale z Hradu zpět na Úřad vlády zaznělo odmítnutí a na Hrad tedy putoval ještě jeden dopis právě s variantou bez Miroslava Pocheho. Je to ústavně konformní? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Kdyby předseda vlády poté, co navrhl pana Pocheho, napsal: „Dobrá, pane prezidenta, tak já tedy navrhuju pana Hamáčka,“ tak by to bylo ústavně naprosto v pořádku. Pan premiér ale tvrdí, že nic takového neudělal. Ale bez toho, aby to udělal, by nemohl prezident republiky zase jmenovat pana Hamáčka. To je začarovaný kruh. Hlavně je to o tom, že se premiér evidentně buď spojil anebo ustupuje prezidentu republiky v této otázce, což je velmi nepříjemný precedens. Já si několik situací, kdy, prezidenti odmítli jmenovat určitého ministra, například v případě pana ministra Ratha nebo pana ministra Schwarzenberga, pamatuji. To bylo jasné odmítnutí. A když si ti premiéři stáli za svým a jasně dali najevo, že v takovém případě podají kompetenční žalobu, tak vzhledem k tomu, že většinový názor našich ústavních expertů je, že takovou kompetenční žalobu by prezident republiky prohrál, tak ti prezidenti vždycky ustoupili a nakonec premiérovi toho ministra jmenovali. Tady je to naopak. Pan předseda vlády Babiš dal jasně najevo, že on žádnou kompetenční žalobu podávat nebude. Je to kocourkov. Já si pamatuji skládání všech vlád od roku 1990, ale nikdy si nepamatuji tak nekonečně trapnou a nedůstojnou šaškárnu, jako je skládání této vlády. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Tím kdo ustupuje, není až tak premiér Andrej Babiš, kterému zřejmě na jménu Miroslav Poche příliš nezáleží, protože je to resort, který připadl koaličnímu partnerovi. Tím, kdo ustupuje, je tady především ČSSD a Jan Hamáček, který stojí v jejím čele. Je to tak? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Když si vezmete všechny nepřekročitelné podmínky, které formulovaly sociální demokraté, aby vstoupili do vlády, že musí mít ministerstvo vnitra a spravedlnosti, že v čele vlády nesmí být trestně stíhaný premiér, že musí být to či ono, tak od samého začátku nevyjednali vůbec nic. Ustoupili na celé čáře a ve všem. Je to samozřejmě jejich rozhodnutí, ale evidentně se smířili nikoliv s partnerskou, ale s podřízenou pozicí ve vládě Andreje Babiše. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Myslíte si, že nejasné vedení ministerstva zahraničí může poškodit českou zahraniční politiku a českou diplomacii? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Samozřejmě to neprospěje. Poslední půl rok s našimi partnery na všech důležitých summitech jednal ministr v demisi, což vždycky není úplně nejtěžší váha. Teď to bude pro změnu ministr, který je současně ministrem vnitra a je tam jen na chvilku, popřípadě za něj důležitá jednání povede politický tajemník, který nebude mít vůči lidem z ministerstva, jmenovaným na základě služebního zákona, žádnou nadřízenou vazbu. To si opravdu česká zahraniční politika nezaslouží. To je od premiéra i od sociální demokracie nesmírně neodpovědné. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Sociální demokracie chtěla být nicméně ve vládě mimo jiné s odvoláním právě na zodpovědnost, aby nemusel vzniknout kabinet se stranou SPD Tomia Okamury. Bylo by to podle Vás horší nebo lepší?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

On stejně ten kabinet takový bude. Půl roku jsme svědky toho, jak funguje hlasovací koalice 115 poslanců. Je to výrazná většina z 200 a je to ANO, KSČM a SPD. Jestli něco dokonale funguje a všem třem partnerům to vyhovuje, tak není důvod, aby to nefungovalo dál. Tohle samozřejmě bude fungovat dál. Takže já té vládě říkám, že to bude vláda ANO, SPD a KSČM s jednorázovým použitím sociální demokracie, protože sociální demokracie na tuhle úlohu přistoupila a je to samozřejmě její rozhodnutí.

Jan MOLÁČEK, moderátor

KSČM, jako strana, na jejíž podpoře vznik vlády stojí, také vyvolává řadu často emotivních a odmítavých reakcí. Co na to řeknete při Vašem prvním vystoupení ve sněmovně, až vláda skutečně důvěru získá? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Je to poprvé v historii, kdy skutečně vznikne vláda, která bude závislá na hlasech komunistů a bude to docela drahé. Samozřejmě si tuto podporu nechají komunisté velmi dobře politicky zaplatit. Největší riziko vidím ve směrování naší zahraniční politiky. Vláda Bohuslava Sobotky si s ANO a s KDU-ČSL zasloužila mnoho kritiky a my jsme také tu kritiku říkali, ale neměli jsme příliš zásadních námitek k zahraničně-politickému směřování. Tam jsme často vládu podporovali. Vliv komunistů bude mít na jakoukoliv vládu zcela logicky ve směřování zahraniční politiky své neblahé problémy a já se jich docela obávám. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Andrej Babiš nicméně tvrdí, že ta vláda bude prozápadní, proevropská a že nebude jiným způsobem zpochybňovat vazby s Evropskou unií a Severoatlantickou aliancí. 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Andrej Babiš tvrdí každý den něco jiného. Na to jsme si přeci všichni zvykli. To, co bude říkat zítra, může být něco úplně jiného, než to, co říká dneska. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Když už jsme u výroku Andreje Babiše, tak možná stojí za to citovat i to, jak reagoval na to, že vzniká vláda, která bude stát na podpoře komunistické strany. Obhajuje to tím, že se hlasy komunistů dostaly do úřadu i bývalí prezidenti Václav Havel a Václav Klaus. Je to podle Vás dostatečná obhajoba faktu, že se o komunisty bude vláda opírat? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

To je naprosto nesrovnatelné. Byť nemám žádnou radost, že ti prezidenti byli zvoleni také komunistickými hlasy, tak v okamžiku zvolením ztratili komunisté jakýkoliv vliv na toho prezidenta. Zatímco vládě může být kromě toho, že jí je vyslovena důvěra, také vyslovena nedůvěra. Takže o jejich důvěru nesmí Andrej Babiš přijít a tam bude ten vliv vykonáván po celou funkční dobu vlády.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Myslíte si, že je Jan Hamáček na postu ministra vnitra garancí toho, že trestní stíhání Andreje Babiše proběhne bez politického tlaku na jeho ukončení? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Víte, já jsem v této otázce velmi skeptický, protože stát stíhá osoby podezřelé z trestného činu orgány exekutivy. Státní zastupitelství i policie nemají nezávislé rozhodování jako soudy. Mají pouze nestranný výkon působnosti a jsou součástí exekutivy. Hlavou exekutivy je premiér. A že je premiér trestně stíhaný a orgány exekutivy mají stíhat tu hlavu, která má vůči státnímu zastupitelství i policii spoustu kompetenčních vazeb, tak by museli být státní zástupci i policisté svatí, aby to bylo zcela spravedlivě a nestranně dotaženo do konce. Po nikom nemůžeme chtít, aby byl svatý a aby se zrovna on rozhodl stát se mučedníkem.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Naznačujete tedy, že to trestní stíhání neproběhne korektně? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Jsem k tomu, že proběhne, velmi skeptický. To jen demonstruje absurdní situaci, kdy je hlava exekutivy trestně stíhaná. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Není Andrej Babiš tak trochu sám proti sobě? On se tím, pokud uplatníme Vaši logiku, tak trochu zbavuje možnosti se očistit, protože jakékoliv zastavení trestního stíhání může být v této chvíli vnímáno jako učiněné pod nějakým tlakem strany. 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Myslím, že je mu úplně jedno, jestli se v očích veřejnosti očistí nebo neočistí. O to se koneckonců postará jeho propagandistická mašina, která je obdivuhodná a nesmírně silná a nemá v téhle zemi srovnání, a to včetně vlastnictví největšího vydavatelského domu. On prostě potřebuje, aby nebyl uvězněn a dělá pro to cokoliv. Co si o tom budou myslet lidé, je mu úplně fuk. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Vy už jste kritizoval návrh rozpočtu na rok 2019, v němž vláda počítá s 50miliardovým schodkem. Kam by takový schodek musel směřovat, abyste ho vzal jako opoziční poslanec a bývalý ministr financí na milost? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Nejpozději v roce 2017, nebo ať jsem mírnější, tak nejpozději v roce 2018 už dávno měla mít tato země vyrovnaný rozpočet. Takže to, že i pro rok 2019, 2020 i 2021 se plánují rozpočty deficitní, je nesmírně neodpovědné vůči budoucnosti, protože dobré časy, kdy každý rok může vláda z přírůstku ekonomiky očekávat vyšší příjmy a rozpouštět je do výdajů, nebudou trvat věčně. V okamžiku, kdy dojde k výraznému ochlazení, ani to nemusí být recese a nedej bože, když k recesi dojde, tak mandatorní výdaje, ke kterým se vláda zavázala na řadu let dopředu v populistických dárcích typu slevy na jízdném a v deseti tisících nových státních zaměstnanců a jejich výplat, bude nezbytné vydávat dál. Příjmy už ale nebudou. To je jako když v rodině jeden přijde o příjmy, ale složenky chodí dál. Tohle nám vláda připravuje pro budoucí léta místo toho, aby ve výjimečně dobrých časech vytvářela rezervy, ze kterých by šlo dopady krýt. Pak zase bude muset někdo přijít a všemi nenáviděn bude muset konsolidovat rozpočty v časech zlých. Zatímco teď by se mohly konsolidovat v časech dobrých, protože to je opakování té samé chyby.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Vaší straně se příliš nedaří odrazit od nízkého volebního výsledku z podzimu loňského roku. Ppodle květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění TOP 09 podporují jen tři procenta voličů. Proč to tak je?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Včerejší výsledek ukázal šest. Rozhodně ale platí Vaše věta, že se nedaří odrazit od neúspěšného volebního výsledku z minulých voleb. Tohle už ale není otázka pro mě. Já byl předseda strany, který ve volbách příliš neuspěl. Okamžitě jsem z toho vyvodil odpovědnost. Pan předseda Pospíšil slíbil na sněmu všem delegátům, že trend změní a já mu držím palce, aby se mu to podařilo a napjatě čekám, jak se mu to podaří. 

Jan MOLÁČEK, moderátor

Vaši kolegové z ODS v obdobné situaci, kdy jsou opoziční pravicovou stranou a velmi ostře se vymezují proti vznikající vládě, tak naopak stabilně posilují. Co dělají dobře a vy špatně?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Jsem přesvědčen, že zásadní rozdíl je, že v roce 2015 byla ODS trochu politá živou vodou migrační krize. Zaujala stanovisko, které bylo drtivě většinové, bylo velmi proti Evropské unii a vyvolávalo obavy, přestože se migrační krizi daří výrazně tlumit. Od roku 2015 klesl příliv migrantů o 95 %. Já se raduji z toho, že ODS posílila, protože je dobře, když posilují demokratické a ne populistické strany. Samozřejmě bych si přál, kdyby posílila i TOP 09.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Příští volby budou komunální. Baštou TOP 09 vždycky byla Praha. Mohou tyto volby vlít do žil TOP 09 novou krev? Anebo naopak, když v říjnu neuspějete ani v Praze, tak to bude definitivní konec?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

V politice neexistuje nic jako definitivní konec. Když si vezmu svoji poměrně dlouhou politickou kariéru, tak jsem definitivně končil několikrát. Přesto jsem přesvědčen, že svá nejlepší politická léta mám ještě před sebou. Takže nemluvme o definitivním konci u těchto komunálních voleb.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Zdá se, že Andrej Babiš si dokáže prosadit svou vůli poměrně efektivně. ČSSD, jak to zatím vypadá, příliš překážky klást nebude. Nebylo by na místě znovu zauvažovat o tom, o čem se dost často mluví, a sice spojení pravicových opozičních stran? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

V roce 2016 jsem řekl, že vzhledem k výjimečné situaci, kdy největší prioritou už není střed na ose levice a pravice, ale nejvyšší prioritou je zachování právního státu a demokracie, že by strany od středu doprava měly najít odvahu jít na jedné kandidátce, všichni partneři odmítli. Politická scéna zůstala rozdrobena. Já to pokládám za promarněnou šanci, protože kdyby k tomu odvahu našly, tak by dnes skládal vládu Petr Fiala a všichni bychom se o budoucnost mohli obávat o něco méně.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Já se na to ptám také proto, že si lze docela dobře představit, že vláda s komunisty se nebude zamlouvat ani některým voličům ANO, kteří se rekrutovali z lidí zklamaných pravicí. Neměla by právě pravice v tuto chvíli udělat všechno pro to, aby je získala zpět? 

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Všechny demokratické strany by to měly udělat. Nechci dnes s nikým soutěžit o to, která pravice je ze všech pravic nejpravicovatější. My jsme v situaci, kdy je první priorita ubránění právního státu, parlamentní liberální demokracie a prozápadního směřování České republiky. To je klíčová priorita, byť samozřejmě střet idejí mezi levicí a pravicí v politické diskusi zůstává také, ale ty priority jsou dneska jinde.

Jan MOLÁČEK, moderátor

Jakou si dáváte šanci, že se Vám tyto priority podaří obhájit nebo prosadit?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Kdybych si myslel, že je to bez šance, tak to nedělám.

Zdroj: Dvacet minut Radiožurnálu, ČRo Radiožurnál, 28. 6. 2018

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme