× Pohněme s tím. Společně!

Práci načerno nelze tolerovat

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

28. 7. 2010

* Úřady práce čeká od začátku příštího roku zásadní proměna jejich fungování. Proč se právě ony ocitly na předním místě seznamu změn, které na vašem ministerstvu chystáte?

Smysl změn je jednoznačný – současná struktura úřadů práce neodpovídá potřebám uchazečů o práci ani struktuře obcí. Zlepšit se musí řízení těchto úřadů i jejich kontrolní činnost. I proto, že vysokou míru práce načerno není možné v Česku nadále tolerovat.

* Jak se chystané změny konkrétně projeví?

Současná struktura úřadů, kterých je v Česku na 77, je zbytečně složitá, obtížně řiditelná. Struktura úřadů práce by se od začátku příštího roku měla proto přizpůsobit krajskému uspořádání našeho státu. V praxi to bude znamenat, že bude krajský úřad práce a pod něj budou patřit jednotlivá kontaktní místa. V každé obci třetího typu by pak mohlo být kontaktní místo úřadů práce. Zruší se i současná právní subjektivita každého úřadu.

* Každá změna přináší i otázku, co se současnými 77 řediteli a osmi tisíci zaměstnanců úřadů práce. Nerozšíří řady nezaměstnaných?

Určité přeskupení zaměstnanců bude nutné, ale uplatnění se najde pro každého schopného pracovníka.

* Přispěje nová struktura úřadů práce i k tomu, aby se zpřísnily nynější liberální podmínky pro zaměstnávání cizinců?

Situace, kdy každý, kdo dostane živnostenské oprávnění, získá prakticky automaticky i povolení k pobytu v ČR, skutečně vyžaduje změny. Ale řešení problémů se zaměstnáváním cizinců není jen v resortu mého ministerstva. Na řešení se musejí podílet i ministerstva vnitra a průmyslu. Určitě velmi rychle vyvolám jednání, aby se změnila k lepšímu i tato oblast.

Jiří Vavroň

Právo, 28. 7. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 3