Potřeba silného mezistupně vzdělání

28. 2. 2010

Našim cílem je, aby strojírenské mozky zůstaly v regionu.

Z hlediska regionáního trhu práce vidí rektor školy Ladislav Jirků jako prioritu otevřít strojírenský bakalářský program. „Naše nabídka nových oborů reaguje na průmysl v regionu a na situaci v místních firmách, kde roste poptávka po vysokoškolských absolventech nižšího stupně. Našim cílem je, aby strojírenské mozky zůstaly v regionu," vysvětluje rektor VŠPJ Ladislav Jirků s ohledem na situaci na Vysočině.

Regionální firmy totiž potřebují strojaře bakaláře i z finančního hlediska. Ekonomika Vysočiny není natolik silná, aby byla schopna uživit a zaplatit inženýry. Proto je potřeba silného mezistupně ve vzdělání, který uspokojí poptávku místních firem, jimž už pouze maturanti nestačí.

Rohodnutí padne v dubnu

Akreditační komise bude tyto tři programy schvalovat zhruba v půli dubna. „Pokud se k tomuto návrhu vyjádří kladně, můžeme už od zimního semestru příštího školního roku tyto nové obory otevřít. Připraveni jsme," plánuje rektor Jirků.

Letošní maturující na technických a průmyslových školách v regionu by tak na podzim mohli dále pokračovat ve studiu na Vysoké škole polytechnické Jihlava. Zahájení vysokoškolského studia strojírenských oborů na Vysočině bude novou šancí a impulsem pro místní mladé lidi, který může výrazně přispět k oživení místní ekonomiky.

parlamentnilisty.cz, 28. 2. 2010, Rubrika: Politici voličům
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme