Pospíšil: Zdražování je pro nás nepřijatelné

Vypadá to, že bydlení v Praze bude jen pro bohaté. Zastupitelé včera večer odhlasovali, že se zvýší daně z nemovitosti, což zasáhne peněženky nejen majitelů bytů, ale i nájemníků. Zvýšení daně přitom může rozdělit i pražskou koalici. TOP 09 je proti jakémukoliv zdražování.

24. 9. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Martin POUVA, moderátor

Pane předsedo, váš pražský zastupitelský klub byl proti zvýšení daně z nemovitosti. Podle vás to radnice nepotřebují, protože prý mají na svých účtech miliardy. Je to pravda?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Pane redaktore, příjmy Prahy neklesají. Praha má dostatek peněz a pokud je třeba více peněz na investice, mají odpovědní politikové peníze získat jinak, než je tahat z kapes daňových poplatníků. Je možné lépe spravovat městský majetek, lépe ho pronajímat a například šetřit mandatorní výdaje. Bohužel nám rostou mandatorní výdaje, například výdaje na úředníky v hlavním městě, a to je špatně. Zvyšování daně je něco, co je krajním řešením. Já to zásadně odmítám, protože zdražujeme bydlení v Praze v situaci, kdy je již tak pro mnoho rodin neúnosné, jak je bydlení v Praze drahé a nedostupné.

Martin POUVA, moderátor

Jak se Vám teď bude pracovat v koalici? Včera jste prohlásil, že pokud se bude dál zdražovat, nedokážete si představit, že v koalici setrváte?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Já jsem vstupoval do koalice, která měla budovat dopravní infrastrukturní stavby a která měla stavět byty pro občany, podporovat tyto věci – bydlení a dopravní dostupnost, nikoliv zdražovat. To není v koaličním programu. To znamená, že pokud kolegové (Piráti a Praha Sobě) budou tlačit další zdražování, říkám za sebe, ale i za TOP 09, že v takovéto koalici můžeme jen velmi těžko fungovat. Takže o dalším zdražování povedeme, doufám, mnohem zásadnější hovory a jak říkám, pro nás je další zdražování života lidí v Praze nepřijatelné.

Zdroj: TV Nova, 20.9.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme